Отидете към основна версия

5 395 53

Руснаците тънат в бедност

  • русия-
  • руснаци-
  • бедност-
  • финанси

Статистика

Снимка: Shutterstock

Близо 13% от руснаците живеят в бедност, което прави 20 млн. души, сочат данните на официалната статистика. В действителност броят на бедните е много по-висок. Според московски икономисти близо 40% от руснаците нямат достатъчно пари за храна и дрехи.

„Расте броят на хората, които идват в кухните за бедни. Много от тях са чули, че тук ще получат помощ. За да ги включим в нашите списъци са им нужни няколко документа – доказателства, че са изпаднали в нужда”, казва пред Deutsche Welle Виктория Грайвороновская, говорител на доброволците към църквата.

По последни данни на института „Левада” най-голямата тревога за руснаците е поскъпването. Всеки втори се страхува от бедността и безработицата.

Финансовото положение в Русия е било и по-лошо. Понастоящем износът на петрол и газ носи милиарди на държавата, но парите бързо се топят и за социални помощи не остава кой знае колко. Над 60 млн. руснаци са зависими от държавните социални помощи. Сред тях има много многодетни семейства и пенсионери. От години насам жизненият стандарт в Русия спада, но правителството възнамерява да се пребори с бедността.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини