Отидете към основна версия

5 663 69

Скъпият ток затвори компании в Стара Загора

  • ток-
  • аикб-
  • ток-
  • цента-
  • цена-
  • фалит

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скока в цента на тока за бизнеса

Снимка:БГНЕС

Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. Фирми от региона изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и КЕВР с искане на помощ и обяснение за нереално високите цени.

"И днес токът на енергийната борса държи изключително високи цени, които достигат 250 лева на мегаватчас, което доведе до спиране на мощности в определени фирми", каза пред БНР Славин Янакиев, директор на едно от потърпевшите предприятия в Стара Загора.

"КЕВР е определила прогнозни цени на база товар за 70 мегават час. Към момента са 250 и няколко лева, което прави три пъти и отгоре. За едно предприятие, което плаща 300 хиляди лева месечно за електроенергия, това става над 1 милион. Непосилно е да се приеме, затова предприехме действия, спряхме едно от предприятията, за да не прави тази голяма консумация, защото не е рентабилно."

Според Янакиев ако тези цени се задържат, са изправени пред фалит.

"Подготвяме сигнал до министър-председателя, но не е идеята да протестираме по някакъв начин, просто искаме да информираме, че това, което се случва в момента, е ненормално и да се вземат мерки".

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Търговците на ток обясниха, че не спекулират, а от електроенергийната борса съобщиха, че увеличението на цената се дължи на по-голямото търсене през последните дни. От КЕВР извършват анализ на сектора, който ще е готов в средата на декември.

В отвореното си писмо работодателите алармират премиера Бойко Борисов, че цената на свободния пазар е скочила за последните месеци с близо 350%.

При референтна цена 70 лв. за мегават, т.е. на тази база е сметната цената на електроенергията за бита, в момента индустрията плаща цени от порядъка на 200 и над 200 лв. за електроенергия, разкри Васил Велев, председател на АИКБ.

Реакцията на предприятията е много остра. Работодателите настояват за увеличаване на количествата енергия на борсата, контрол на търговията от страна на КЕВР и премахване на държавния монопол.

На този пазар има един продавач - БЕХ, чрез трите си дружества, АЕЦ, ТЕЦ-2 и НЕК. Всъщност, други продавачи на електроенергия няма. Т.е. това е един монопол, който няма регулатор, уточни Васил Велев -председател на АИКБ.

Търговците на ток също смятат, че високите цени се дължат на липсата на достатъчно предлагане и на монопол.

Търговците на електроенергия не спекулират с цената на електроенергията. Ние купуваме на цената, на която продават производителите продавачи на платформите на Българската независима енергийна борса. Проблемът, който стои и трайно не се решава, е в монопола на доставките в България, припомни пред БНТ Соня Кадиева от асоциацията „Свободен енергиен пазар“.

От ЧЕЗ заявиха,че електроразпределителните дружества не влияят върху цената на тока на свободния пазар в частта мрежови услуги.

Към този момент няма увеличение на мрежовите услуги, които влизат в ЧЕЗ - Разпределение специално. Тази цена се определя от регулатора. И това са цени, които могат да бъдат променени в началото на регулаторния период. Това е средата на следващата година, каза пред БНТ Виктор Станчев от ЧЕЗ.

От КЕВР съобщиха, че до 20 декември тече предварителен анализ на свободния електроенергиен пазар и ако бъдат установени злоупотреби, ще започне разследване.

От електроенергийната борса съобщиха за БНТ, че не могат да влияят на котировките, а увеличението на тока за бизнеса се дължи на голямото търсене през последните дни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини