Last news in Fakti

1 Декември, 2018 10:15 3 166 32

Плащаме по-скъп ток от сърбите, турците и македонците

  • ток-
  • газ-
  • електричество-
  • енергетика

Все пак електроенергията в България продължава да е най-евтина в ЕС

Плащаме по-скъп ток от сърбите, турците и македонците - 1
Снимка: БГНЕС

Цените на електричеството у нас са по-високи от тези в съседните Сърбия, Македония и Турция. Междувременно електроенергията в страната ни продължава да е най-евтина в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат, които проследяват цените от средата на 2017 г. до средата на настоящата година.

В анализа на статистиците не се коментират заплатите и покупателната способност на българите спрямо останалите европейци. Средната цена на тока за киловатчас в България е 0.097 евро след данъци и такси. Втората най-ниска цена за бита е в Литва - 0.1103 евро, следвана от Унгария, Хърватия и Румъния.

Най-скъпа е електроенергията в Белгия, където плащат по 0.2845 евро за киловатчас. Скъпо плащат и в Дания, Португалия и Ирландия, показват още данните на Евростат. В анализа не са включени цените в Германия, Испания, Италия и Кипър, тъй като те не са подали данни за стойността на тока и потреблението си. В повечето останали държави цената варира между 10 и 20 цента за киловатчас.

Сравнително евтин в България е и газът, въпреки че е поскъпнал с 14.9% през първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата година. Той държи втората най-ниска цена в ЕС - 0.04 евро за киловатчас, докато румънците плащат по 0.03 евро за киловатчас. Потребителите на природен газ плащат точно колкото българите - 0.04 евро за киловатчас и в Литва, Латвия, Естония, Хърватска, Люксембург, Унгария, Полша и Словакия.

Най-скъпо е в Швеция - 0.11 евро за киловатчас. От т. нар. трети страни - тези, които са извън ЕС, най-евтин газ плащат турците, украинците и грузинците. В южната ни съседка киловатът струва 0.0244 евро, показват данните на Евростат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    62 0 Отговор
    Да, ама те не са в ЕС! Ние сме и вземаме повече пари! А, чакай малко, и туй не е верно...
    Абе не са в ЕС, туй то. Нашият ток е европейски, техният е смотан.

    Коментиран от #8

  • 2 Изстрадал поданик на ЕС

    40 1 Отговор
    Това е защото имаме АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ МАрица, ВЕЦове на Ахмед Доган и го произвеждаме - АКО ГО КУПУВАХМЕ щеше да е евтин!!! Все пак населението на България се тпи и консумацията намалява, а някой трябва да поема разликата, която не получаваме от евтината продажба на излишъка ))) Самода напомня, че А1 ги глобиха и сега бая абонати ще осъмнат с надписани сметки, хахахахаха Весели празници!!!

    Коментиран от #14

  • 3 боцмана

    44 1 Отговор
    Какво сте седнали да правите тези сравнения на цени на електроенергия , горива и т. н. За моментните заплати и най вече пенсии и тези цени са си живо извращение. Господата от Европа и нашите управници са ни поставили в положение да плащаме за всичко малко по-малко от средното за Европа и да получаваме малко-повече от най бедните в света.

    Коментиран от #11

  • 4 onq s konq

    2 31 Отговор
    Плащаме ама е по-качествен!То ефтиното винаги излаза скъпо!
  • 5 Крадец

    19 3 Отговор
    Това е,защото сме по-богати от тях !
  • 6 гербят ни здраво

    36 3 Отговор
    Плащаме, щот покриваме масрафа и на избирателите на герб, демек циганите ! А те са много, много, много и стават все повече затова и Борисов дока иска, ще е премиер на таз клета циганска държава !
  • 7 Енергетик

    40 1 Отговор
    Тока в България е ефтин, обаче доставката до вашия контакт от НЕК е 60% от сметката ви!! Нали някой трябва да се гуши и после се оплакват че все били на загуба!

    Коментиран от #15

  • 8 Русенец

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Ан тъй, бачо! Кажи им го, да са пръснат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕС ЕС

    13 2 Отговор
    Да ама те не са зангажирани с употребата на същото количество зелена енергия, което и ние, нито пък имат същите ограничения за горене на въглища в ТЕЦ-ове.
  • 11 -123-

    27 0 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Ела в Германия, за да видиш цените и да ги сравниш с цените в България. Цените в България направо са си европейски, някои неща са по-евтини, но някои са много по-скъпи.
  • 12 Меркел баба

    20 0 Отговор
    А какви цени за тока в факултета и столипиново и така нататък?

    Коментиран от #13

  • 13 Бачо Киро

    23 0 Отговор

    До коментар #12 от "Меркел баба":

    Княжествата ФАкултету, Столипиново и прочие са освободени от всякакви данъци, плащания и т.н. Изразяването на мнение срещу тях се наказва от закона.
  • 14 соросоидни кърлежи

    30 0 Отговор

    До коментар #2 от "Изстрадал поданик на ЕС":

    С населението на БГ се прави един експеримент ,целта е да се разбере до кога може един човек да издържи на тези нечовешки условия на живот.Близо 3млн. българи не издържаха и избягаха от Родината си,оставяйки родителите си на геноцид от страна на управляващите и циганска престъпност.Е няма друга такава държава.

    Коментиран от #16

  • 15 Бачо Киро

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Енергетик":

    Еееее недей и ти така срещу хорицата, какво са едни 60% ... Ти знаеш ли колко им е зор? Постоянно да ги плюят, а шефовете да искат повече пари ... И те са хора, и те по 1-2 апартамента искат да изкарат на година, не всички могат по 6, такива тъщи не всеки има ...
  • 16 Димов

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "соросоидни кърлежи":

    Най-издържливите ще бъдат пратени на Марс, да го колонизират барабар с Мъск. Стискайте братя! Малко остана.
  • 17 SAAB

    18 1 Отговор
    Освен това сме единствените с премиер - бодигард ! Послушен дом.любимец на Юнкер !
  • 18 антрашпиц

    14 0 Отговор
    Тока може и да е по-скъп от на другите държави ама на нас така ни харесва.Инъче до сега би трябвало това да се промени,но не!
  • 19 Бачи Кико

    5 0 Отговор
    Овчар иска
    овча взема.
    А сега яж пу..ко сирене
    да ти никнат мустаци.

    Стара БГ поговорка. Е ние си ги избираме тия 10 години вече.

    Коментиран от #24

  • 20 ванката

    6 0 Отговор
    добро утро добре ли спахте???
  • 21 Бай Ганьо

    13 1 Отговор
    Да преживееш в Булгаристан все по трудно става, сега сметнах, че за да караш кола над 100к.с за годината с 0км без да караш само притежаваш плащаш 600+лв взависимост от к.с има +/- го,преглед, данък, винетка. Данък имот 150лв = 750лв, до тук, май това стана средната заплата за страната т.е. 1 месец ще работиш за бойчето Гербббббб. За други разходи в друга статия ще ви пиша. Arbeiten народе за Боко.
  • 22 Съни

    10 0 Отговор
    Не е вярно, толкова министри и зам министри, експерти, депутати и какви ли не си скъсват зот работа за благото на нацията и сега хоп... п....
  • 23 що е маке

    6 2 Отговор
    Слава на ГЕРБ и мъдрите й ръководители!
  • 24 ванката

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бачи Кико":

    грешка колега те сами се избират ние не ги избираме и повечето от нас не гласуват и така им помагат да вземат властта!!! 1.5 милиона избиратели имат това са всички цигани + цецовите бюлетини...
  • 25 Хахаха

    6 0 Отговор
    На кого ги плащаме? А кой си взе % от тези велики сделки? Нямам да получим никакви ясни и конкретни отговори. Журналисти, защо не направите списък по какво сме на първо, второ и трето място в света и европа? И по какво сме на последните места?
  • 26 Светлини

    11 0 Отговор
    Ако не се лъжа ние точно за тези 3 държави изнасяме ток :) Ганьо пак се прочу с глупостта си
  • 27 ежко бежко

    6 0 Отговор
    То се знае това и на всичко отгоре в тези държави ,както се казва се изнася....!След като се изнася ,не трябва да се увеличава,според мен..!Бай Иван друго мисли...!Дано има пари ,че да си плащам скъпите услуги в БГ...!!!!
  • 28 от чужбина днес 01122018г

    8 0 Отговор
    От Швеция!
    Аз плащам в град Борос, 79 оре за киловат/час със таксата за пренос включена,това в евро е около 7.1 евро цента, аз не съм фирма да имам голямо потребление и не ползвам отстъпка за количество, което е нормално да го има.
    Правителство нямаме от три месеца , нещата си вървят, както си е било.Всичко е до манталитета на управляващите" сорри Майкъл".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    " Плащаме по-скъп ток от сърбите, турците и македонците " взети заедно или поединично ???
  • 31 Комшията

    5 0 Отговор
    Сметките за ток са ни големи но за сметка на това заплатите са ни ниски.
  • 32 Колю

    3 0 Отговор
    Който му се смята ,да смята. Германия 1800 Евр./ 3400 лв / -ток 0,15 Евр. / 0,28 лв / . България 700 лв. брутно/ 360 Евр/ или 500 лв чисто - 0, 22 лв / 0,12 Евр./ А масово хората са на 510 осигуровка . Те как я карат ? Потреблението не спада само от това ,че сме 3 мил.по-малко. Производствените предприятия са малко срещу многото магазини , огромна административна и партийна имотна база . Всеки се стреми да харчи по-малко чрез икономия защото от бедност не може да покрие цените . Ползва колкото да оцелее. В замяна за да работят мощностите на нещастниците оставащи в страната се лепят още по-големи сметки. Значи тук е парадокса- правиш икономия и плащаш все повече. До като издържиш. А онези печелят от все по-големи надценки ,данъци ,такси ,глоби и не знам си какви измислици като чист въздух , намаляване на пострадали от ПТП и др. вместо да заложат на здравото и нормално правило ,че се печели от оборот. Защо няма оборот - защото сте алчни ? И управляващи и назначените бизнесмени мафиоти от разни три буквени организации с особени интереси във всичко от което да правят пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове