Отидете към основна версия

7 384 29

Петролната бухалка на Тръмп

  • петрол-
  • сащ-
  • нефт-
  • доналд тръмп

Добивът на шистов петрол променя енергийната политика на САЩ

Снимка: БГНЕС

През седмицата туит на президента на САЩ Доналд Тръмп свали цената на петрола.

През последните десет години производството на черно злато в САЩ се е увеличило повече от два пъти - от 5 милиона на 12 милиона барела на ден. Производството на природен газ също нарасна значително, от 21 трилиона през 2008 г. до 29 трилиона кубични фута годишно през 2017 година.

Това припомня в свой анализ експертът Ник Кънингам.

Природният газ като "преходна суровина" при добива на шистов петрол позволява на САЩ да намалят емисиите на парникови газове като част от прехода към по-чисти енергийни източници. Евтиният газ принуди редица електроцентрали, работещи с въглища, да се изтеглят от пазара, което улеснява борбата с изменението на климата.

Но има и други причини, поради които предимството на газа изглежда преувеличено. Многомилиардните инвестиции в производството на газ и газовите централи намаляват инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Евтиният газ от шисти също „подложи крак“ на ядрената енергия, най-големият източник на електричество.

В същото време увеличаването на производството на петрол в САЩ води до глобални последици, допринасяйки за по-ниски цени и стимулиране на търсенето. Тези ефекти е трудно да се изолират. До 2030 г. светът ще консумира 1,6 милиона барела дневно повече, отколкото при сегашния сценарий на производство в държавите от ОПЕК. Американският петрол се изнася в чужбина, оказвайки натиск върху цените и подкрепяйки търсенето.

Във всеки бъдещ сценарий и всеки модел трябва да се вземат предвид много други фактори, но във всеки случай е важно да се помни, че продължаващата шистова революция в САЩ дава в ръцете на Доналд Тръмп силен аргумент за контролиране на цените.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини