Last news in Fakti

19 Май, 2024 10:27 16 158 59

Проф. Николай Овчаров: "Вампирът" Дракула е говорел чист български език

 • влад цепеш-
 • дракула-
 • професор николай овчаров

Представителите на влашката и молдовската знат се назовават с българската титла „болярин”, която е славянизирана форма на прабългарската „боил”

Проф. Николай Овчаров: "Вампирът" Дракула е говорел чист български език - 1
Снимка: YouTube

Дракула е говорел чист български език, казва проф. Николай Овчаров пред БТА.

„Всички знаят за увековечения в романа на Брам Стокър легендарен „вампир” Дракула. Разказът за него обаче е непълен, ако не се каже на какъв език е говорел и мислел той. Това име е прякор, докато самият герой е историческа личност, живяла в епохата на османското нашествие – княз на Влахия – Йоан Влад Трети Цепеш (1448-1476 г., с прекъсвания).

Благодатна почва за наблюдения в тази насока дават стотиците запазени грамоти на влашките князе и приближените им аристократи от периода XIV-XVII в. По форма това са кратки официални документи за административни, политически и съдебни дела, за дарения, за покупко-продажби на имоти и др. Още първите изследователи на тези грамоти – Юрий Венелин и Любомир Милетич, категорично ги означават като „влахо-български“ и подчертават, че са писани на български език“, твърди ученият.

Припомня думи на академик Любомир Милетич: „Ние вече смеем изобщо да заключим, че във Влашко до края на ХV и най-късно до половината на ХVІ в. още голяма част от болярските семейства е била българска“. Това е голямата болка на историци и езиковеди в днешна Румъния, защото се оказва, че между ХІV и ХVІ в. живеят, управляват, печелят победи или търпят загуби най-великите им национални герои като Йоан Мирчо Стари, Йоан Влад Трети Цепеш Дракула или Йоан Михаил Храбри, допълва проф. Овчаров.

По думите му титулатурата на влашките и молдовските господари в грамотите и други официални документи е много близка с тази на българските царе. Единствената разлика в титулатурната формула на влашките князе и на българските царе е в етническия и географския елемент – Угровлахия вместо България.

Представителите на влашката и молдовската знат се назовават с българската титла „болярин”, която е славянизирана форма на прабългарската „боил”. Подобно на България, във Влахия и Молдова болярите се делят на „велики“ и „мали”. Напълно еднакви са и дворцовите титли като „меченосец“ („мечоноша“) и „столник“. Множество са и примерите при административните служители. Българските длъжности като „съдия“, „десеткар“, „житар“, „сенар“, „винар“ и др. се появяват във влашките и молдовските документи като „съдец“, „десетник“, „житничар“, „сенар“, „винарич“, допълва ученият.

ПРИНОСЪТ НА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ ЛИНГВИСТ САМУИЛ БЕРНЩЕЙН

През ХХ в. езиковедските наблюдения на Венелин и Милетич върху грамотите са подкрепени от изследването на световноизвестния лингвист Самуил Бернщейн. Той заключава, че през Средновековието „славянските говори във Влахия…са били свързани със славянските говори от Мизия, Тракия и Родопите, т. е. това са били български говори”.

Днес румънските учени се опитват да обясняват всичко това с аргумента, че езикът на влашките воеводи и на частната кореспонденция във Влахия в периода от XIV до началото на XVII в. е църковнославянски, а не български. Самуил Бернщейн дава такива примери, каквито няма да бъдат намерени в никакви църковни писания – „баща, брод, воденица, голям, глоба, грижа, губер, девойка, детца (деца), да дойдет, докле, ела, елате, завръших, защо, зидари, калугер, керемида, коги, кожуси, кола, конник, кошуля, лани, летоска, ливада, люлка, макар, момък, нищо, обесили, да отиде, оти (защо, защото), пипер, планина, поефтино, поскоро, посланици, прозорец, пушки, сватове, сираци, сирене, сиромаси, сродник, със, тази, тези, тъкмеж, устие (на река), хиляди, хора, хубав, чекам (чакам), шапки, шуба, шура (шурей), юнаци.“

Има случаи, при които в новобългарски думата е с различно значение от същата дума в църковния език, посочва проф. Николай Овчаров. Например, докато в езика на църквата глаголът „направити – направляти” означава „давам указание, направление, пращам”, в новобългарски значи „да сътворя”. Такова е и значението на тази дума в едно писмо на Йоан Рад IV (1496-1508 г.): „да ми направи некои прозорци”.

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ДУМИТЕ

Според проф. Овчаров интересна е фонетично-морфологическата еволюция на някои думи от старобългарски до новобългарските говори. Например, старобългарската дума „мати–матере” в новобългарски е еволюирала в „майка”. Най-ранните писмени паметници от територията на днешна България, където намираме думата „майка”, са дамаскините от втората половина на XVII в. Но във влашката писменост новобългарската дума „майка” се появява още в края на XV в. в документ, подписан от княз Йоан Рад IV, и почти измества „мати” в по-сетнешната влашка писменост.

Във влашкия канцеларски език местоимението за първо лице единствено число се явява във форми „аз, азе, азы”, подобно на съвременните български диалекти: „Вие добре знаете како ви съм до нине аз защитил от турци”, „Какъв чловяк бих бил азе”, „Азе се мъчя”. Личните местоимения за първо и второ лице множествено число „ние” и „вие” навлизат във влашката писменост с век и половина по-рано, отколкото в книжнината в България: „ние служимо господину крала...а вие го целувайте”, посочва ученият.

Посочва, че старобългарският предлог „съ” се проявява много често в новобългарската си форма „със” – „със воля”, „със купля”, „а онзи поп от Шкеи да доиде със них”, „що съм имал със ваш чловяк”, „и от коня товарена със риба”. За първи път виждаме във влашката писменост прилепване на сричката „-зи” към показателни местоимения, както в новобългарските форми „този”, „онази” например: „тойзи добиток”, „„таязи девойка”, „егда се учинит глобе над тиези села”, „яко оногози чловяка”, „за онизи овци”.

Анализът на този език, пише Бернщейн, го показва като „сложно съединение на канцеларски клишета.....с живи словосъчетания. Задачата на изследователя е да отдели свързаните готови мъртви словосъчетания от живите, отразяващи особеностите на разговорния език”. Руският учен анализира и граматическите особености на езика във влашките грамоти. Оказва се, че падежната система, глаголите и местоименията напълно отговарят на нормите в развитието на българския език. Практически, влашкият език от ХV-ХVІ в. показва зараждането на съвременните говори, на които се говори в днешна България, смята проф. Овчаров.

„Разбира се, не може да се отрече и наличието на заемки от църковния език в грамотите. Но дали може да се смята за църковен текст финалът на едно послание на влашкия княз Йоан Александър Първи (1431-1436). В него той заклеймява лъжците в княжеството си и ги проклина „...а кто ще слъгати да му ебе пес женъ и матере му”, пита ученият.

ПРИНОСЪТ НА ИЛИЯ ТАЛЕВ

„Непременно трябва да отбележа, че всички тези важни подробности бяха забелязани първо от доктора по лингвистика от Калифорнийския университет Илия Талев, племенник на големия писател Димитър Талев. През 2006 г. той даде обширно интервю за вестник „168 часа” под заглавие „Дракула говорел на български диалект”. В него д-р Талев заявява в прав текст: „Дракула е водел частната и официалната си кореспонденция на български език. Не на църковнославянски, а на диалект, близък до съвременния български език”, посочва проф. Николай Овчаров.

Допълва, че през 2008 г. Илия Талев умира и не успява да довърши научното си изследване.

„Не мога да не отбележа още още едно историческо свидетелство, касаещо Йоан Влад III Цепеш Дракула. Става дума за едно негово писмо до римския първосвещеник от 7 ноември 1462 г. Първичният текст не е запазен, но в мемоарите на папа Пий Втори е даден точен превод на латински език. Там изрично се подчертава, че оригиналът е бил написан на „български език“, а Дракула е наречен „Янош (Йоан – Н. О.), господар и повелител на Влахия“, посочва още проф. Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 да де

  88 4 Отговор
  Хехе, че то до средата на 19 век мамалигарите са пишели на кирилица, а богослужението се е извършвало на църковнославянски език.

  Коментиран от #44

 • 2 Батори

  54 5 Отговор
  Румънската държава е от около 300 години, а вампирите живеят далеч по-дълго.
 • 3 СТОЙЧО

  22 57 Отговор
  НЕ СЛУЧАЙНО БЪЛГАРИТЕ СА ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ

  Коментиран от #7

 • 4 баш Професор

  55 4 Отговор
  Не е вярно бе,Македонски е говорил с бог Македон.
 • 5 Пешо от панелката

  63 7 Отговор
  Живял в епохата на османското НАШЕСТВИЕ??? Нашествие е краткотраен акт, нахлуване, навлизане, внезапна поява и пр., с други думи, за да е епоха, османлиите трябва през месец-два ту да нахлуват, ту да се изтеглят. В желанието си да угаждате на господарите си сте готови на всякаква словесна еквилибристика.

  Коментиран от #36, #52

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Ами ти

  29 3 Отговор

  До коментар #3 от "СТОЙЧО":

  българин ли си
 • 8 Хасковски каунь

  38 25 Отговор
  Македонците ляб да ядат ! Минахме ги
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Реалист

  21 37 Отговор
  Всички ги изкарахме българи, само дето те не знаят:) помаците в гръцко и шарпланина журналисчетата за българи ги тъкмят ама никой не казва българин съм:)

  Коментиран от #12, #15

 • 11 Мехмед

  20 38 Отговор
  Тоз професУр определено си заслужава фамилното име.
 • 12 Инкогнито

  15 24 Отговор

  До коментар #10 от "Реалист":

  Това се прави с цел да те отблъснат от истинската история. Занимават ви със съчиненията на разни мними историци.
 • 13 ТОЗИ ИЗМАМНИК

  34 35 Отговор
  ИЗМИСЛИ ВСИЧКИ ЛЕГЕНДИ ЗА ПЕРПЕРИКОН,СЪБИРАШЕ УЖ АРТЕФАКТИ ОТ ИЗВЕСТЕН ИМАНЯР В КЪРДЖАЛИ.ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ Е ПРОФЕСОРА,НО УСПЯВА ДА ДЪРПА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА. А СЕГА И ТАЗИ ПОРЕДНА ГЛУПОСТ С ДРАКУЛА. ЛУДОСТТА НЯМА ПОЧИВЕН ДЕН.
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 🐘🐘🐘

  35 5 Отговор

  До коментар #10 от "Реалист":

  Не са българи , но са пишели на български. Във Влашко до 19 век това което е минавало за официален език на който се е пишело е български . Когато се сдобиват с някаква независимост и крал се създава днешният румънски като се използват влашките диалекти , голяма част от българските (църковно-славянски ) думи са заместени с такива взети от италиански и френски. Въпреки това и до сега в румънския има български думи

  Коментиран от #34

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Чъргубиля мостич

  11 17 Отговор
  Ако Влад Цепеш е говорел на български, то тогава язе на каков язик сум фофлил, м?
 • 18 Ханко

  59 4 Отговор
  Кой го интересува какво било? Реалността е чудовищтна.Срам и позор сме сегашните българи.Една Македония се гаври с нас, камо ли другите.
 • 19 СТОЙЧО

  14 25 Отговор
  НЕ СЛУЧАЙНО БЪЛГАРИТЕ СА ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Един

  16 32 Отговор
  Ех Овчаров,Македонците пасти да ядат.Толкова неща измисли,съчини,че направо си за завиждане.Че копаеш,копаеш,но че съчиняваш,съчиняваш.Каквото и да пиша е все тая.Ти си знаеш.
 • 22 ВАМПИРОВ

  14 14 Отговор
  ВАЖНОТО Е ДА СА ПАСАТ ПАТКИТЕ И ОВЦЕТЕ В БЪЛГАРИЯ КАЗВА ПРОФ ОВЧАРОВ
 • 23 Маг

  20 9 Отговор
  Вампири съществуват и до ден днешен , но са скрити в сенките , откъдето ви управляват ! Техните тайни общества водят пропаганда дори и от Холивуд , колко добри и справедливи са вампирите ! А техните слуги им подражават , като се наливат с аденохром !
 • 24 🍋🍊🇧🇬

  24 5 Отговор
  Тоа па, “индиана джоунс”, в Румъния до средата/края на 17 век се ползва Кирилицата като писменост и Румънците говорят български, Влад Дракула е един от многото които говорят Български език а не изключение.

  Тамплиера “овчаров” е смешен с тези си
  “интервюта” за БТА!

  България има общо Царство с румънците,
  Царството на Добротица.
 • 25 Влад Цепеш е османски васал

  20 10 Отговор
  Нищо чудно да е говорел и български. През 1462г. При един от набезите му през Дунава опустошава цяла Мизия от Видин до Черно море като избива над 30хил. души предимно българи. Накрая Мехмед Завоевателя набива главата му на кол пред стените на Истанбул.
 • 26 Радостно е че проф.Овчаров

  26 7 Отговор
  започва да ме преписва, но поне да ме цитира. Овчаров, в истинската ни история няма прабългари с изкривени азиатски физиономии от Памир и Хиндукуш, ние българите сме наследници на тракийските племена под и над Дунав. Такива са и днешните румънци, които забравят постепенно българският си език, благодарение на руската и фенерска власт през 17-19 век.
 • 27 Овчаров, какво ви пречи

  9 23 Отговор
  русофилите-историци да продължите делото на Талев? Руските рубли още ви държат от 1944 година на насам! Затова не сте и мръднали близо 80 години. Одъртяхте, ама съвест не ви идва. Жал ми е е за вас, макар че е един ден трябва да бъдете съдени за национално предателство!
 • 28 Кокорчо

  19 10 Отговор
  И канадската Шороспия - Кирче Тъпото , и тя говори български - ова значи ли,че е вепир ?
 • 29 Един

  12 4 Отговор
  Не е ли говорил на македонски.
 • 30 Българите

  27 1 Отговор
  Са най-старото население на Европа но най-мачкани от Европа!!!!

  Коментиран от #46, #48

 • 31 Питам

  13 6 Отговор
  Какво стана с конския печат?Овчаров дай малко и други да се изкажат в тази наша България относно историята.Ти я направи на тюрлюгювеч.
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 ТУКА СА ИНФИРМИРАЙ

  26 0 Отговор

  До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

  ПЪРВО ЗАЩО ЯПОНСКИЯ ПОСЛАННИК КАЗА ЧЕ НЯВГА СМЕ БИЛИ СЪСЕДИ С ТЯХ И ВТОРО ОБЯСНИ ЗАЩО В ПАМИР ИМА ТОООООЧНО КОПИЕ НА МАДАРСКИЯ КОННИК....

  Коментиран от #40

 • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

  29 0 Отговор

  До коментар #15 от "🐘🐘🐘":

  Пo-тoчнo, прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaктo и прoмeнят рeчницитe си изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa, защото по това време са "бедни като мишки"???
 • 35 Гост

  13 4 Отговор
  Колкото и Барека говори английски.
 • 36 Гост

  27 4 Отговор

  До коментар #5 от "Пешо от панелката":

  За евр0цент0ве изкараха иг0т0 присъствие. Ще го изкарат и туризъм.

  Коментиран от #37

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 БАЙО

  9 15 Отговор
  Много българи много нещо, от половината Русия до средата на Италия всички са българи нищо че те не знаят това, но нашите професори го знаят. Даже имаме арабски принцове и шейхове.Където сe появи поне един българин там е България

  Коментиран от #39

 • 39 Ами ,уж знаят

  17 3 Отговор

  До коментар #38 от "БАЙО":

  Етруските ,основателите на Рим са траки дошли от Балканите .Това е известно и на Ботуша за който се интересува Всички екскурзоводи на български туристи го казват !

  Коментиран от #53

 • 40 Не е случайно

  14 2 Отговор

  До коментар #33 от "ТУКА СА ИНФИРМИРАЙ":

  Когато първия Тодор Живков през 70- те заедно с Людмила отива с делегация в Япония ,го посрещат с " Добре дошъл братовчеде"!Живков се стъписва не разбира какво се случва ,но приема по негов начин и с усмивка поздрава.Друго ,не е нужно прабългарите да са били с дръпнати очи ,те не са монголи ,но и японците не са чак толкова ,в различни области е различно.Връзката е по скоро с траките.Те са наясно с историята ,ние не знаем достатъчно!Александровската гробница например е финансирана от Япония .
 • 41 КРОКОДИЛА

  7 13 Отговор
  БЪЛГАРИЯ Е СВОБОДНА ДЪРЖАВА / ОТТЪРВАХМЕ СЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ .....БЯГАЙТЕ БРАТЯ

  Коментиран от #55

 • 42 Има още

  22 2 Отговор
  Само че на румънските карти в техните музеи България не съществува никъде.И в Трансилвания и в по близките Напр.в Констанца( Северна Добруджа ) в археологическия музей нека професора да види картата на Дакия.Разоростира до днешния Созопол (Аполония ) и граничи с Македония.Няма я дори и Тракия ,въпреки,че Тракия е много преди Македония.Но пък с дребни букви в територията на Дакия е записано одриси на запад,като някакво незначително племе.Унгария я има като гранична дори с новото име ,въпреки,че маджарите са там след 7 век.Това докога ще продължава ?
 • 43 Име

  17 0 Отговор
  В онова време не е имало национална държава, но доколкото езикът е белег за произход, в целия район е имало една и съща народност.
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Д-р козарев

  0 1 Отговор
  Все пак ми е братовчед но не сегашния български да е поточно nota bene към журнала листа но има сходства все паг
 • 46 Боко(Барух) Великолепний

  4 1 Отговор

  До коментар #30 от "Българите":

  Мачкат те, с голо дупе таралежи!
 • 47 Вълканов

  14 1 Отговор
  На дскалите историци, да им се намали заплатата, че не са научили младите, плещещи глупости по форумите. Това, което докосва професорът е само ена щриха от Българската итория. За разлика от тези неуки млади уж Българчета, в по- старо време , Българското население е търсело истината са собствените си род и народнот. Да напомня , че съгласно древноБъларския календар , кега сме 7528 година. Откъде се пръкнаха толкова не само неграмотни, но и не желаещи да се ограмотяват.
 • 48 ганю

  10 2 Отговор

  До коментар #30 от "Българите":

  не българите ами траките
  Аспарух ги свързва двата народа
  а Борис какво казва мъдрият управник
  " Ще ви слея в сплав по здрава от желязото "
  затова ви прави християни ала вие не поемате

  Коментиран от #54

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Мице Прдески

  1 15 Отговор
  По времето на Рома Дркулеско не е имало бугарски татари. Тех ги е довел султанот Баязид после от Татарстан като хайвани.
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Констативно

  7 0 Отговор

  До коментар #5 от "Пешо от панелката":

  Дори нашествие не е в учебниците а присъствие. Живяли сме в синхрон 500 години, като за нас е било чест да носим шапка с пискюл а жените шалвари. Историята се променя с грижливото участие на българи продажници и мохамедани управници. Грозно пропадане на българщината и българина като горд воин и завоевател бродещ по тези земи вече 14 века. Това което предстои и това което ще остане в историята, ще бъде тотално заличаване на България.
 • 53 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #39 от "Ами ,уж знаят":

  А преди траките са били кроманьонците.
 • 54 Гост

  0 1 Отговор

  До коментар #48 от "ганю":

  Що за траки са говорили славянски език, да обясниш?
  Що за траки са носили славянски имена, завършващи на -слав и на -мир?
 • 55 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #41 от "КРОКОДИЛА":

  Защо да бягате, като сте се отървали и сте свободни?
 • 56 Ахил

  0 0 Отговор
  Кажете го на Македонците ха ха ха
 • 57 Митето

  1 0 Отговор
  Да да и е далечна роднина на про100 Киро от майчината му страна
 • 58 Патронче

  1 0 Отговор
  Бай Иван комшията, като пие 2 ракии, вампирясва!
 • 59 ХмХ

  2 0 Отговор
  Нормално, Западът ни е разделил за да не сме голяма държава,Белите румънци са наши братя българи ( ония църните да си ги вземе Меркел,упс сега е Шол)Сърбите,макитата също ама всички искат власт и отделна държава