Отидете към основна версия

4 517 36

Невиждан скок на военните разходи

  • военни разходи-
  • сипри-
  • армия-
  • оръжие

Русия е извън топ 5 по разходи за оръжие

Военните разходи миналата година са достигнали най-високото си равнище от три десетилетия, като най-голям дял имат САЩ, Китай и Саудитска Арабия. Това сочи годишният доклад на шведския Международен изследователски институт СИПРИ, предаде ДПА.

Стокхолмският институт за изследване на мира съобщи, че военните разходи в света през 2018 година възлизат на един цяло и осем трилиона долара. Това е с близо 3 процента повече в сравнение с 2017-а. Този скок до голяма степен се дължи на нарастващото усещане за руска заплаха, посочват от института.

Съединените щати остават страната с най-големите военни разходи в света с близо 650 милиарда долара. Това е повишение с над 4% спрямо 2017 г., коментира БНР.

Делът на Вашингтон възлиза на 36 процента от световните разходи през миналата година. Съединените щати са изхарчили за военни цели почти толкова, колкото следващите осем страни в класацията взети заедно.

Втори е Китай с 250 милиарда долара, или 14 процента от световните разходи. Саудитска Арабия остава на трето място с над 67 милиарда долара. Следват Индия и Франция.

Русия е слязла до шесто място, с разходи за военни цели от над 61 милиарда долара. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също са се увеличили между 18-24% през миналата година, се посочва още в изследването.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини