29 Април, 2019 09:29 4 477 36

Невиждан скок на военните разходи

  • военни разходи-
  • сипри-
  • армия-
  • оръжие

Русия е извън топ 5 по разходи за оръжие

Невиждан скок на военните разходи - 1

Военните разходи миналата година са достигнали най-високото си равнище от три десетилетия, като най-голям дял имат САЩ, Китай и Саудитска Арабия. Това сочи годишният доклад на шведския Международен изследователски институт СИПРИ, предаде ДПА.

Стокхолмският институт за изследване на мира съобщи, че военните разходи в света през 2018 година възлизат на един цяло и осем трилиона долара. Това е с близо 3 процента повече в сравнение с 2017-а. Този скок до голяма степен се дължи на нарастващото усещане за руска заплаха, посочват от института.

Съединените щати остават страната с най-големите военни разходи в света с близо 650 милиарда долара. Това е повишение с над 4% спрямо 2017 г., коментира БНР.

Делът на Вашингтон възлиза на 36 процента от световните разходи през миналата година. Съединените щати са изхарчили за военни цели почти толкова, колкото следващите осем страни в класацията взети заедно.

Втори е Китай с 250 милиарда долара, или 14 процента от световните разходи. Саудитска Арабия остава на трето място с над 67 милиарда долара. Следват Индия и Франция.

Русия е слязла до шесто място, с разходи за военни цели от над 61 милиарда долара. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също са се увеличили между 18-24% през миналата година, се посочва още в изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    40 17 Отговор
    Еми имат да догонват американците -руснаците са доста напред вече...Затова и наливат пари каубоите-ама то само с пари не става--трябва и акъл и БЕЗ кражби

    Коментиран от #4, #9, #10

  • 2 Batushka

    38 4 Отговор
    Такова пазене на мира става ,че камък върху камък няма да остане...и естествено най големия пазач е САЩ!
  • 3 гошо

    11 26 Отговор
    Те руснаците ако искат да влязат в топ 5 ще трябва да си отделят 100% от БВП за отбрана :D

    Коментиран от #31

  • 4 ХаХа

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо":

    Вярваш ли си на думите? Или това е прост сън във Великденската нощ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коментар

    7 16 Отговор
    Русия е Горна Волта с ядрени оръжия.
  • 7 mediator37

    26 3 Отговор
    Всички числа за военните разходи на Китай са смукане от пръстите, фантазии и илюзии. Китай никога не публикува разходите си и те са тайна, засекретени са. И 147млн. да напишат и 321млн. и 45 млн. все си е смукане от пръстите и догадки. Никоя шпионска мрежа не може да обхване тази необятна страна и с тежък контра-разузнавателен режим. Дори по косвени наблюдения не могат да правят прогнози какво харчат китайците. Малцина дори в Китай знаят.

    Коментиран от #21

  • 8 Borislav Popov

    33 13 Отговор
    Русия с най малко пари - най големи постижения !! Краварите пари много - ефективност нулева !
  • 9 Borislav Popov

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо":

    Тук става впрос за реално въоражаване с реални разходи, а не за любимите ти мултипликации с уж новите супер-пупер оръжия на тойти рушняци.

    Коментиран от #11, #15, #16

  • 10 Eee

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо":

    Да,в САЩ вървят по пътя на източна Европа,корупцията расте по всички нива на властта там,специално в армията се източват стотици милиони $.
  • 11 Borislav Popov

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Мултипликациите братчет са в Дисни и сие ! Гледа ли Покахонтас ??

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Borislav Popov

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мурзилка":

    Не - ходих при твоите в Анадола !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай хой

    26 5 Отговор
    Венци мош ли обясни, как Русия си намаля разхода за оръжия а "руската заплаха" нараствала? Това някаква странна козяшка логика ли е?
  • 18 Tiffff

    7 12 Отговор
    То да правиш надуваеми ракети и клипчета много пари не трябват
  • 19 Borislav Popov

    9 9 Отговор
    Каквито и военни разходи да бъдат публикувани едно е ясно. Само след няколко години Русия ще се храни с ядрените си оръжия.

    Коментиран от #20

  • 20 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    А може пък да нахрани някого другиго с тях - а ???

    Коментиран от #23

  • 21 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Пълни глупости. Всяка година през март месец Китай официално обявава военните си разходи и какъв процент от БВПто им ще бъдат те. Също така обявявяат на колко държави са продали оръжия и какви приходи имат от това. За миналата година бюджетът на Китай е бил 175 милиарда долара с 8 процента увеличение от предходната.
  • 22 Анонимен

    4 7 Отговор
    Някои държави отделят повече за военни разходи, но това е защото имат много силни икономики. Двете най силни военни държави на тоя свят са САЩ и Китай.
  • 23 Borislav Popov

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    А бе на ткб толкова ли не ти идва на акъла, че сред тези другите нахранени, може и ти да се окажеш, бе каскет ?? Ти кво си мислиш, че руските бомби и ракети имат чип и няма да барят руските подлоги ли ??
  • 24 иванов

    12 3 Отговор
    Краварите харчат кухи долари, напечатани с тонове хартия в печатниците за долари ФЕД не гарантирани с нищо ..., Така че и тези разходи на САЩ са за сметка и на нашата беднотия и за сметка на на останалите народи по света Тази осторяла и разбойнечска система, товари с тези разходи... фактически цялото останало човечество. Отпечатванато на една 100 доларова банкнота струва на ФЕД, тяхната печатница на золари само 16 цента, според английската ББС... А СЕ КОТИРА СПОРЕД ВАЛУТНИЯ КУРС В МОМЕНТА, КОЙТО ЗА НАС ДНЕС Е... ЕДИН НА НАПЕЧАТАН за 16 цента книжен ДОЛАР се продава и купува ЗА 1.6лева. Как е ...харесва ли ви жестоката истина. И ние да плащаме косвено заедно с народите по света , разходите, със стотици милиярди за американското "МИРОЛЮБИВО ВЪОРЪЖАВАНЕ".

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Спец

    10 5 Отговор
    Руснаците постъпиха хитро. С малко средства създават висикоефективни оръжия и усвършенстват старите. САЩ се изръсват смилиарди и ефектът е слаб. Китай са номер едно в икономическо и военно състояние в света.

    Коментиран от #29

  • 28 Удивен

    6 1 Отговор
    " гостгост" ! Ама как само звучи гордо така едно евроатлантикоджендарско ! С доларова банкнота сигурно си свиваш тръбичката за шмърксне ?
  • 29 RUSKI debil

    6 8 Отговор

    До коментар #27 от "Спец":

    Не са хитри ,просто безпомощното им състояние ги докара до там и нямат друг избор !! Русия не е технологична страна и нямат никакви финансови ресурси.Затова единствения шанс да застанат срещу САЩ е да правят евтини оръжия с които да се противопоставят на най-богатата и развита страна ,която е и единствена суперсила в света САЩ !! Руснаците могат да правят само ракети и това не е избор и умен ход ,а принуждаващ и единствен вариант !!
  • 30 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    АБЕ САМОУКРАСЕН -КЪДЕ ТИЕ ЛОГИКАТА ??? САЩ ДОСТАВЯ НА САУД АРАБИ ОРЪЖИЕ ЗА 100 МИЛИАРДА В ЩАТСКА СИ ВАЛУТА -НАМИРАЩА СЕ В БАНКИ В САЩ !!! КАТО СА НА ВЪРХА ЗАЩО "РИТАТ" СРЕЩУ С-400!?!? Ф-35 Е КАТО ВЛАКЧЕ ЗА КОЛЕДА ЗА ДЕЦЕТА !!! НЯМА ВЕЧЕ ПОБЕДИ ЗА НАТО !!! НАТЮ СИ Е БЕЗ ЖЕРТВЕГОТОВНИ ВОЙНИЦИ ЗАА НАРОДА !!! ТАМ "НАРОД " СА ТРИЛИ-МИЛИАРДЕРИ САМО ,КОЙ ЩЕ СЕ ПУПИ ДА ГИ ЗАЩИТАВА ???
  • 31 КРАЛИ МАРКО

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "гошо":

    Най доброто оръжие е Руското ,и децата го знаят. Ако са толкова силни натофашагите защо не освободят Крим ,А?. Слава на Русия ,единствената суперсила на земята. Русия е голямата България.
    Наша кръв и плът.
  • 32 Пеуник

    2 0 Отговор
    Ма кажете от кой да се страхувам? Руснаците щели да превземат света! Тук едни дъмпери казват, че руснаците нямали икономика да го направят, но заплашвали същевременно вселената и всеобщия джендърски ред. А САЩ били велика сила и щели да спасят света, като го изтрият от лицето на земята. Или поне това сънуват.
  • 33 истинко

    1 2 Отговор
    За нещастие руснаците явно вече не са глупаци! Не се хващат на въдицата на американците за надпревара във въоръжаването! Не минава номера на САЩ да изтощят финансово руснаците, с който беше разбит СССР!! Кампаниите които води руската армия в другите страни ги поемат същите тези страни - виж Сирия. Руснаците започнаха да действат като американците и последните това силно ги притеснява - руснаците започнаха бързо да се учат - използват високо-точни и нови оръжия, пазят личния си състав, използват наемници, отвръщат агресивно на всеки удар.... За наше нещастие руснаците не ни мислят доброто! Ето за това ние сме длъжни да се ориентираме "на запад" а не към Русия! Това е истината и такава трябва да е нашата доктрина! За жалост нашите политици са корумпирани и вместо за отбрана, крадат парите и си купуват с тях огромни апартаменти
  • 34 Ицо

    1 1 Отговор
    С парите Русия може да купи повече оръжие отколкото САЩ с техният бюджет .Руснаците правят 3 неща номер едно оръжие водка и война.
  • 35 Едо

    1 0 Отговор
    Докато мъдрите се намъдруват, лудите ще се налудуват! Вие нямате ли си друга работа, ами бистрите световната политико-икономическа!Ами,,ДЕ Е БЪЛГАРИЯ" за вас? Горкият Иван Вазов, забравиха го!
  • 36 Един

    0 0 Отговор
    Познайте кога ще свършат : военните действия в Сирия, в Либия, Иран,Афганистан, ...