6 Май, 2019 08:09 10 265 70

Гергьовден: България е в Топ 10 по скок на военните разходи

  • сипри-
  • 6 май-
  • военен парад-
  • гергьовден-
  • парад

София преговаря за закупуването на Ф-16, на ход са два патрулни кораба и нова бронирана машина за пехотата

Гергьовден: България е в Топ 10 по скок на военните разходи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е седма в годишната класация на Стокхолмския институт за мира (СИПРИ) по скок на военните разходи. Проучването на СИПРИ показва, че

през миналата 2018 година за отбрана сме похарчили $1,096 млрд.

Това е добра новина за военния парад на Гергьовден.

СИПРИ отбелязва, че няколко страни от Централна и Източна Европа направиха значително увеличение на военните си разходи през 2018 г. Разходите на Полша нараснаха с 8,9% през миналата година до $11,6 млрд., докато харчовете на Украйна за отбрана се увеличиха с 21% до $4,8 млрд.. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също нараснаха между 18% и 24% през 2018 година.

„Увеличението на парите за отбрана в Централна и Източна Европа се дължи до голяма степен на нарастващото схващане за заплаха от страна на Русия“, каза Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ. Той не пропусна да отбележи факта, че военните разходи на Кремъл са паднали през последните две години.

Руските военни разходи са шести по големина в света през 2018 г. със своите $61,4 млрд., но те са с 3,5% по-малко в сравнение с 2017 г.

България е заделила най-малко 4,5 млрд. лв. за модернизация на авиацията, флота и сухопътните си сили през следващите години.

Междувременно България ще изпрати делегация в САЩ, която да преговаря за придобиването на нов тип боен самолет за Българската армия.

Делегацията тръгва към САЩ след Гергьовден, на 7 май, вторник. Делегацията на страната ни ще се води от заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

С него оттатък океана заминават още командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и специалисти от ВВС, както и представители на министерствата на финансите и на икономиката.

"Указанията са много ясни - да се придържаме към цената, фиксирана от парламента, без това да намалява способностите на самолетите, които трябва да закупим". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му делегацията ще бъде натоварена със задачата да повдигне темата за това новите ни изтребители на стойност 1,8 млрд. лв. да бъдат изплащани на вноски. Министърът посочи, че ще бъде оптимално плащането да се направи на няколко равни вноски, "за да не ни затрудни наведнъж".

Освен за бойната авиация България задели 820 млн. лв. без ДДС (984 млн. лв. с ДДС) за закупуването на два модулни многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС). Корабите трябва да бъдат придобити – първият до края на 2023, а вторият – до края на 2024 г.

За реализацията на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“ за ВМС е заложено изискване целият процес на строителство на поне един от корабите, да бъде извършен на територията на България. По отношение на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ правителството на ГЕРБ и Патриотите е заложило изискване за индустриалното сътрудничество не по-малко от 10% от стойността на проекта.

Междувременно

финландската компания Patria заяви намерение да участва в процедурата за държавна поръчка на 150 бойни машини

за нуждите на Българските пехотни войски, която е част от генералния проект за модернизацията на армията.

Бронираната модулна машина Patria AMV 8x8 е със съвременен модулен дизайн и структура, позволяващи рентабилно адаптиране към различните нужди на армията с най-широк кръг от варианти на машината, включващ бойна машина за пехотата, бронетранспортьор, машина за командния щаб, линейка, ремонтно-евакуационна машина, минохвъргачка и др.

Фирмата планира да прехвърли серийното производство на местни дружества, но не само в частта окомплектоване или осъществяването на довършителни операции. Досега Patria е осъществила подобен трансфер на технологии и ноу-хау на местни компании в четири държави.

Освен във Финландия компанията работи и в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В Patria работят 2,800 професионалисти. Собствеността на Patria е разпределена между финландската държава (50.1%) и Norwegian Kongsberg Defense& Aerospace AS (49.9%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Топ 10

    103 8 Отговор
    По кражби
  • 2 Рошко

    86 8 Отговор
    Рано рано вицовете започнаха ,още малко и света ша завладеем

    Коментиран от #61

  • 3 Дедо Стефчо

    43 16 Отговор
    Слава на армията ни!

    Коментиран от #5, #17, #26

  • 4 Госあ

    79 6 Отговор
    Въпросът е не колко са заделени,а какъв е резултатът. Ще налеят едни парички на ВПК на най големите разбойници и ще получим обещания и една остаряла техника.
  • 5 гост

    55 9 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Стефчо":

    дЕдО,каква армия , какви пет лева,бях на репетицията онази вечер...смях ти казвам,никой не знае ,къде отива,а с какво отива вече е шаш...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Mорук

    53 7 Отговор
    Ся краварите ша ни наложат санкции ,ако не купуваме от тях
  • 8 884

    42 7 Отговор
    "".. и нова бронирана машина за пехотата.."" един брой , нали ?

    Коментиран от #10, #59

  • 9 хахахах

    73 4 Отговор
    Е гати и глупостите хахахаха това че ще направя 2 ипотеки и взема 5 заема и си купя Ролс Роис по никакъв начин не ме прави милионер както и 5 самолета и един БТР няма да ни направи страшна военна сила а просто поредните задлъжняли глупаци
  • 10 хахах

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "884":

    А претстсви си с две кво ще направиме хахаххаха
  • 11 SAAB

    51 7 Отговор
    " Няма СА плашите " с новите F - 16 от музеят на US :) ша ги мачкаме .....
    За флота вече ни подарина 3бр. надуваеми дюшека ........македонската наденица е готова за плаж !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 срам е да..

    43 3 Отговор

    До коментар #12 от "Срам":

    само че е срамно че ретро техника ще изкарват на военният парад тази година. Срамно е че няма хеликоптер които да развее флага ни в небето. Срамно е че в поделение 36750 служи половината циганска махала колкото да вземат заплатка и още двеста женички и те така да вземат заплатка.
  • 14 Луд

    46 4 Отговор
    От цялата статия разбрах ,че Украйна с тея 4 милиарда не могат и да си помислят дори да се отбраняват от Русия.Иначе всяка седмица четем как някой техен генерал мисли да превземе Русия.А за България ще говорим като за умрял.Или добро или нищо.
  • 15 СссереМ

    19 45 Отговор
    При ГЕРБ се купува военна техника,а като дойдат комунистите,всичко се разграбва и "подарява".

    Коментиран от #39

  • 16 усвояване

    28 4 Отговор
    Като за последно
  • 17 Тисера

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Стефчо":

    На армията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СССРБарета

    41 11 Отговор
    Трябва да освободят място във военноисторическия музей, всичките тези милиарди после ще бъдат поставяни там! Вместо да оправят държавата оправяме американската икономика после пак ще плачем на рамото на Русия ако не дай си боже ни се наложи Това е единствената страна която би ни помогнала!
  • 20 Щангиста

    14 2 Отговор
    От 0 на 10лв ли е скока?
  • 21 Истината е трагична

    38 9 Отговор
    Грешни народни пари които вместо да отидат за бедстващите ни пенсионери ще бъдат похарчени за няколко самолета, корабчета и няколко бойни машини които изобщо не решават проблема на армията, защото срещу нас има стотици и дори хиляди такива. Ние сме член на НАТО и това гарантира сигурността ни. Да не говорим, че армията ни е като обърната пирамида - повече началници отколкото войници. По брой на генерали отнесени към числеността на армията сме на първо място в света. Бюджетът на армията е напълно достатъчен, но се харчи нерационално за ненужни структури и длъжности. Борете се за минимална европейска пенсия за прослужено време, защото млади хора няма да останат в България. Спрете с тези харчения на народни пари!
  • 22 Горчивата истина

    27 6 Отговор
    Спрете с ненужните разходи за неренформираната ни армия и насочете тези средства към бедстващите пенсионери, защото не само войници, но и млади хора няма да останат в България. Борете се за минимална европейска пенсия за прослужена време. Няколко самолета, корабчета и бойни машини не решават проблемите на армията защото срещу нас има стотици и хиляди такива. Армията ни е като обърната пирамида - повече началници от войниците ни. По брой на генерали отнесени към числеността на армията ни сме на първо място в света. Бюджетът на армията е напълно достатъчен, но тя трябва да се изчисти от ненужните структури и длъжности. И всичко това трябва да стане много бързо, защото в България няма да останат млади хора.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бутафория и кражби

    26 4 Отговор
    Решили са да сме член на НАТО и това е нашата сигурност. Всичко останало е само харчене на наши пари за да имаме армия, която да видим цялата на един парад. Ние сме най-бедната страна в ЕС и нямаме пари за армия. В момента харчим милиарди а нямаме армия. Половината длъжности за войници са незаети а харчим за чиновници, армия от генерали и ненужни длъжности.
  • 25 Иван

    32 4 Отговор
    ...ГРЕШНИ НАРОДНИ ПАРИ...Докато чичо Том си похапва лакому Мак Доналса..и се подсмихва под мустак..нашия пенсионер си остава с кофичка Кисело мляко ....ха...ха..ха
    П.П
    Е ВАЖНА Е КОМИСИОННАТА НА ТИКВАТА И ЦВЪКИ!!!
  • 26 Доналт Тръмп

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Стефчо":

    Увеличили са се разходите но за изхранване на военния министър.
  • 27 Стани да си легнеш

    17 2 Отговор
    Имах си ас да не харчим, то това нали е за последно на измисления войвода .
  • 28 Пенсионерски геноцид

    21 4 Отговор
    Поредната кражба. От самолетите не вярвам да получат комисионни от САЩ, но от корабите които Домусчиев ще строи и от машините за пехотата яко ще се облажат. Да му мислят пенсионерите /ако изобщо останат такива/.
  • 29 Пламен

    26 3 Отговор
    Браво дойдоха най-после държавници.
    Срам ме е как навремето при НДСВ нарязахме сами най-модерните ракетни руски комплекси !Абсолютно детински!с
    Само и само да влезем в НАТО,без да се мисли че сами си сваляме гарда и няма да имаме никаква защита!?.
    Как един държавник не защити национялния интерес на България като нямаме пари за нови ракети поне да си запазим досегашните руски комплекси за отбрана!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Знаем знаем

    21 4 Отговор
    Ударно крадене от управляващите! За това няма да има пари за лекарства, за пенсионерите, за бедните и болни хора!
  • 32 Гост

    16 7 Отговор
    Каква е тази Patria?! За какво са ни тези машини. Нека да се закупят машини от Турция. Те са с доказано качество и изпробвани са срещу терористичните организации в източната част на страната, както и при действията в Сирия. Ще ни излезе много по-изгодно, отколкото тези на Patria. Пък и не е само една фирма производителка в страната, което ще ни даде възможност да се възползваме от конкуренцията по между им. Румънците купуват техника от Турция! Защо само ние се бутаме да купуваме от западняци? Румънците са в пъти по-богати от нас и не се бутат да имат западна техника. Проблемът ни е в това, че никой не гледа цена-качество, а това цена-процент, който ще вземе от сделката. Ама кво да се прави, схемаджиите ще си забогатеят, данъкоплатеца да му мисли! :/
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 emo

    3 10 Отговор
    Пак по журналистически се изкривява информацията. Не е точно така, военният бюджет си е около 1-1.2 млрд., но лева, не долара, след като по време на първото и второто правителство на ГРОБ бяха паднали до 700-800 млн., де факто ГРОБ почти унищожи армията, затова сега има се отчита някакъм скок. Но планираните разходи не означава още изхарчени, а и това са проекти от много години и като се струпат накуп нормално е да изглежда нещо огромно. Но не е .
  • 35 Салито

    7 4 Отговор
    И аз се охарчих за агне 120 лв..
  • 36 Main Fürher

    6 22 Отговор
    Тук няколко глупендера пишат що сме били в НАТО и що ме се излезли от него.НАТО е организация,която има за цел да пази държави като България, Румъния, Естония и т.н. от болшевишки изроди,които искат да владеят цялата земя,без да има друг който да е свободен и независим.НАТО е задължителна за България,поне докато не станем с икономиката на страната като Германия или Франция,което ще стане само ако ВМРО или БНС спечелят изборите,но шанса е 0,000001.Бг икономиката ще се оправи тогава,когато спрем да купуваме газ от Русия,спрем да внасяме храни от Турция и Полша,и тогава,когато българина проумее,че Русия е враг #1 на България.След като направим всичко това,спокойно може да си извоюваме Сърбия и Черна гора,а ако макетата не са в НАТО и тях.

    Коментиран от #40, #41

  • 37 Знаете ги и нарочно мълчите

    20 3 Отговор
    Ние сме член на НАТО и според договора можем да получим безплатно техника за ползване. Не го правим защото няма комисионни. Ако така продължаваме ще изгоним и малкото останали млади хора в страната и ще довършим пенсионерите.
  • 38 И за кво ви е таз техника?😂😂😂

    11 4 Отговор
    Съветската техника дето беше тука колко пъти влезна ефективно в употреба?😂😂николко пътииии само стотици милиарди отидоха на вятъра сега ше е същото стотици милиарди ше отидат в жобовете на управленската шаика и шапкарите под предлог родина и патриотизъм😂😂😂и пак няма да влезне ефективно в употребаа....
  • 39 Иван Гешев

    29 3 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Напротив. При Желю Жабата се подариха или нарязаха нашите танкове и артилерия, а а при Конските зъби се унищожи ракетния ни щит от СС 23. Авиацията от над 400 летателни апарати се унищожаваше задружно от всички политици, като се съсипа много техника към която имаше интерес за купуване от други страни. Подводниците също са унищожени. Какъв е смисъла да унищожиш годната си техника, за да купим единични бройки морално остарели самолети и въоръжение? Пак да има комисионни, апартаменти, тераси и къщи за гости!
  • 40 Абее

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "Main Fürher":

    Фантазьор, що не се скриеш в някой джамия? Наивник заблуден.
  • 41 😂😂😂😂ти чуваш ли се кви ги дрънкаш

    4 12 Отговор

    До коментар #36 от "Main Fürher":

    Бегето по икономика щела да е като германската😂😂😂😂😂😂това е невъзможно да се случи просто защото сте с беге ген 😂😂😂😂просто на вас на планетата ви е отредено да се мишки и измекяри 😂😂😂😂както японец немец китаец не може да работи като беге мишка така и вие не можете да сте като тех😂😂😂само ганьо възвеличава този които е възнамерявал да го изтрепе в миналото😂😂😂😂има ли китаец японец филипинец дето възвеличава хитлер и му се кланя😂😂😂😂

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Васил

    15 1 Отговор
    По скоро скок на кражбите
  • 44 Тъпчо

    10 1 Отговор
    "България е в Топ 10 по скок на военните разходи"
    Това да не е заглавие за нов порно филм?
  • 45 Матей

    13 1 Отговор
    Защо я показват тая пародия с действащи музейни експонати,за да покажат колко безпомощна е армията ли?В частите е пълно с войнички,по старите разбирания,нещо немислимо и смешно.Последна грижа на НАТО е защитата на страни като България,техните бази са тук за да пазят придобивката им--нашата територия,а целта на щатите е световна хегемония.Ние отново сме на страната на агресора и в перспектива в крайно незавидно положение.
  • 46 От Български институт за мира

    6 0 Отговор
    На гол тупан не ни трябват чифте пищови- основен принцип на националната военна доктрина.
  • 47 ПОМНИМ ли ?

    14 2 Отговор
    Иван Костов ни РАЗОРЪЖИ , пращайки даром бронетехниката ни в Скопие ! После разпродаде заводите, язовири Тецове, Мини, обяви държавата за ЛОШ СТОПАНИН , раздаде паспорти в Турция, стабилизира ДПСто, и ЗАБРАВИ за Български интереси в чужбина ! УКРЕПИ БЪЛГАРИЯ ! А в Затвора в
    езе само БАЙ Тошо !? ЩО ТЪЙ БЕ ХОРА ?
  • 48 Иван Костов

    0 4 Отговор
    Хубав човек !

    Коментиран от #70

  • 49 От СУ "Кл. Охридски "

    5 1 Отговор
    ГАЛИБА умни магарета имало тъдява ? Кой е следващото магаре пълно не с АКЪЛ а с п/ъдня ? Иво Христов Христосков ? ЗАЩО не виждаме и не чуваме как се кове БЕСИЛОТО НА БЪЛГАРИЯ ?
  • 50 КАК СЕ ГРАДИ ДЪРЖАВА без

    8 1 Отговор
    Национална - държавна ИДЕОЛОГИЯ , без отчитане интереса на НАРОДА ? А има само Партийни интереси без присъствие на НАРОДА ! Въжето около врата ни се затяга а ние го приемаме за премяна с нова ВРАТОВРЪЗКА !
  • 51 След Разоръжавани, почваме

    7 0 Отговор
    Въоръжаване !? Колко умни хора имаме !?
  • 52 А днес казват че Левски и Ботев

    8 0 Отговор
    Били хаярсъзи и разбойници . И трябва да се свалят техните паметници ! Защо днес на БЯЛОТО се казва ЧЕРНО ? ЗАЩО , какво стана с нас ?
  • 53 smoka

    4 0 Отговор
    qkata krajba
  • 54 ДЪРЖАВАТА била лош стопанин, а

    6 0 Отговор
    Днес кой и как сега се грижи за НАРОДА и Държавата ? Домусчиев или Доган с ПЕЕВСКИ ? Повредата е в НАШИЯТ телевизор ! Ние сме ЗА е/ане, ние сами си го правим.
  • 55 Нима сме слепи, че в платформата

    11 0 Отговор
    НА нито една ПАРТИЯ НЯМА ЗАЛЕГНАТА ЦЕЛ - повишаване благосъстоянието но НАРОДА ?! НАС НИ НЯМА В ТЯХНИТЕ ПЛАНОВЕ !
  • 56 " СТАНИ СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ "

    5 0 Отговор
    Димчо Дебелянов - но Мин. Оразование и Наука за него не му ПУКА ! А Смирненски - " Каменарци "? А момчето на гарата продаващи -" Айрян, пресен хубав Айрян, купете Айрян " че у дома има брата и сестри без хляб. Всичко се насочва към РОДИТЕЛ 1 и Родител 2 - - към разложение . Ние сме сами виновни , ние се правим че Не забелязваме и отминаваме !
  • 57 Статистик

    10 3 Отговор
    Най добре и ще е пенсионираните генерали и офицери да ходят да си копаят на вилите и да отстъпят "кокала" на младите!
    Явно нямат знания и чувство към новото и набиват грешни пари в ремонт и поддръжка на техника на 50-60 години! Към "възрастта" на техниката прибавете, че голяма част от техниката е съветска! Колко от нас имат в домовете си нещо съветско или руско освен водка?
  • 58 30десет години ни сапунисват отзад и

    9 1 Отговор
    Още ли не разбираме чи ни клатят , без да ни свалят чорапогащника ? До кога ?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 волен сидеров

    6 1 Отговор
    народа ОБИКНОВЕНИЯТ няма какво да яде и едвам събира за сметки,данъци и лекарства тези образи 240 гълфона харчат за въоръжение-алоууу-кой ще бием или от кой ще се защитаваме-то хора не останаха в България вие армия правите и въоръжавате...абе трябва да се откраднат едни пари тука и те така....пфу да ева тези политици -фанатици с болни мозъци и алчни за крадене на пари....и апартаменти.
  • 61 Dimitar Mitev

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Гледах парада днес и плаках но не от гордост за съжеление
  • 62 бай Даньо

    4 8 Отговор
    четеш коментарите и не вярваш колко е оглупял българския народ които се е превърнал в тълпа полезни идиоти разлайвани от кремълските тролове. Ти му казваш че сме в топ 10 по увеличение на разходите , само една гънка мозък се иска да видиш тенденция тука, но то ти говори че нямаме армия и никога няма да имаме ... я вероятнио никога не сме и имали а другари!?
  • 63 дявола

    4 0 Отговор
    Само се пише какво е дадено какво е направено и нищо ние пак сме си зле та зле спрете да давате може да се оправим
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 незнайко

    2 1 Отговор
    ЖАБАТА И КОНЯ !!!
  • 66 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Bahti":

    Пич ,ТИ ме умря бе!!!!!Обаче то си има и хубава страна/ако така е и в америчка///---НЯМА ДА ИМА ВОЙНА!!!!
  • 67 Какво се прави ли ?

    3 0 Отговор
    Крачка НАПРЕД, две НАЗАД !
  • 68 Adolf

    2 2 Отговор
    каква армия бе роби смешни?
  • 69 товарищ

    5 0 Отговор
    Един познат се явил на изпит за полицай. Питали го, ако не стане полицай какъв иска да стане. Той рекъл, ами пожарникар или военен. Та, съдете сами какви хора работят тази работа. Хората правят институцията, а не оборудването.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.