Отидете към основна версия

6 397 20

Ядем все по-малко български зеленчуци

  • зеленчуци-
  • плодове

Разчитаме все повече на внос

Ядем все по-малко български зеленчуци. Все по-малко са българските зеленчуци на пазара у нас, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, обобщава в. „Труд“.

"Нивата на самозадоволяване със зеленчуци в страната продължават да се влошават. През 2017 г. самозадоволяването с домати е 70%, докато през 2018 г. делът им е 68%. За сравнение през 2007 г. процентът е бил 82%, отчитайки само официалния внос", отбелязват експертите от центъра.

Тревожно е и положението при чушките. Родният пипер е покривал 71% от нуждите на пазара през 2018 г. За сравнение година по-рано делът му е бил 72%, а десет години по-рано - 87 на сто.

При краставиците нивата на самозадоволяване в България през миналата година са около 98%, докато година по-рано са били 78%. През 2007 г. отчетеният дял на този вид зеленчуци местно производство е 101%.

Данните на Националния статистически институт потвърждават ръст на вноса на пресни зеленчуци и плодове у нас. През януари в страната са внесени 22,8 хил. тона пресни зеленчуци и 30,7 хил. тона пресни плодове, респективно с 2,3% и 8,4% повече спрямо същия месец на 2018 г.

В сравнение с година по-рано драстично растат доставките на лукови зеленчуци -със 760 тона или 28,8%. По-големи са и внесените количества картофи - с 5,2% и зеле - с 10,8%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Зеленчуците може и да се окажат вредни

    Суровите зеленчуци може да са вредни за здравето, защото убиват бактериите в храносмилателната система, които засилват имунитета и усвояването на хран ...
    02.10.2019
    2 180
    16