Ядем все по-малко български зеленчуци. Все по-малко са българските зеленчуци на пазара у нас, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, обобщава в. „Труд“.
"Нивата на самозадоволяване със зеленчуци в страната продължават да се влошават. През 2017 г. самозадоволяването с домати е 70%, докато през 2018 г. делът им е 68%. За сравнение през 2007 г. процентът е бил 82%, отчитайки само официалния внос", отбелязват експертите от центъра.
Тревожно е и положението при чушките. Родният пипер е покривал 71% от нуждите на пазара през 2018 г. За сравнение година по-рано делът му е бил 72%, а десет години по-рано - 87 на сто.
При краставиците нивата на самозадоволяване в България през миналата година са около 98%, докато година по-рано са били 78%. През 2007 г. отчетеният дял на този вид зеленчуци местно производство е 101%.
Данните на Националния статистически институт потвърждават ръст на вноса на пресни зеленчуци и плодове у нас. През януари в страната са внесени 22,8 хил. тона пресни зеленчуци и 30,7 хил. тона пресни плодове, респективно с 2,3% и 8,4% повече спрямо същия месец на 2018 г.
В сравнение с година по-рано драстично растат доставките на лукови зеленчуци -със 760 тона или 28,8%. По-големи са и внесените количества картофи - с 5,2% и зеле - с 10,8%.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Meganoob BG
22:33 07.05.2019
2 куку руку ку
22:35 07.05.2019
3 БКП ТВ HD
Коментиран от #11
22:36 07.05.2019
4 където мине ГЕРБ трева не никне !
22:37 07.05.2019
5 Голям Слон
22:50 07.05.2019
6 Лален
22:52 07.05.2019
7 Бaй Бонд 007
23:12 07.05.2019
8 гостенин
Коментиран от #10
23:40 07.05.2019
9 asdasds
7 лв чушки. 4лв домати, 3лв краствици
23:58 07.05.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 бай Даньо
До коментар #3 от "БКП ТВ HD":
всъшност е много сериозно доказателтство че държавата върви напред , но тука аудиторията нито ще рабере нито иска да чуе, но да опитаме. Процента на български зеленцучи намалява защото хората употребяват все повече зеленчуци в извън сезона на родните такива, защото могат да си позволят, защото доходите са нагоре... Какво ядяхме извън сезона по соца? Консерви собствено производство и в сезона 100% само български зеленчуци, защото България беше нещастна бедна евтина държава... Когато доходите растат земеделието става екстензивно както се казваше по соца тоест повече трайни насаждения , лозя , рози, технически кутури , които са скъпи и едиснтвено богата държава може да е конкурентна при зленчуците. Друго е че за земеделие изобщо се иска работна ръка , къде е тя в БГ? Другото естествено е че колкото забогатява една държава остава на бедни държави да и произвеждат зеленчуците , където са по евтини .... има ли някой желаеш да плаща американски домати ? нищо че са от пластмаса... Имаше същия ефект и със консумацията на месо и на хляб преди 10 години . Когато беднотията си отива ядеш повече месо и по малко хляб , това се виждаше ясно в статистиката до преди 5 години ...Коментиран от #12, #16
00:09 08.05.2019
12 Репка от репка
До коментар #11 от "бай Даньо":
Ти сигурно и минерална вода си купуваш внос, защото стимулираш стоковия обмен, така ли? За нея сезон няма - да те питам ли за кого гласуваш или няма смисъл?!...00:19 08.05.2019
13 Мии
01:31 08.05.2019
14 Бай Маньо
Страшен!
Коментиран от #15
01:39 08.05.2019
15 бай Даньо
До коментар #14 от "Бай Маньо":
Мерси приятелю,но ми стига славата да съм трол на бате Бойко.Още веднъж:Благодаря ти!!08:09 08.05.2019
16 Ми тва е
До коментар #11 от "бай Даньо":
Изобщо не е проблем парниковото производство в България.И сега нашите парникови краставици са по-вкусни от вносните.Изобщо задава ли си някой въпроса защо на нашата земя расте роза с по -качествено масло,шипката и т.н..Земята ни все още е чиста,незасолена.Няма политика да защитава родното,поне за вътрешна консумация.Голяма част от турските и гръцките плодородни земи са бивши български.08:19 08.05.2019
17 Той
10:07 08.05.2019
18 гост
11:17 08.05.2019
19 Тъп
15:50 09.05.2019
20 Георги
09:17 26.05.2019