Last news in Fakti

7 Май, 2019 22:29 6 349 20

Ядем все по-малко български зеленчуци

  • зеленчуци-
  • плодове

Разчитаме все повече на внос

Ядем все по-малко български зеленчуци - 1

Ядем все по-малко български зеленчуци. Все по-малко са българските зеленчуци на пазара у нас, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, обобщава в. „Труд“.

"Нивата на самозадоволяване със зеленчуци в страната продължават да се влошават. През 2017 г. самозадоволяването с домати е 70%, докато през 2018 г. делът им е 68%. За сравнение през 2007 г. процентът е бил 82%, отчитайки само официалния внос", отбелязват експертите от центъра.

Тревожно е и положението при чушките. Родният пипер е покривал 71% от нуждите на пазара през 2018 г. За сравнение година по-рано делът му е бил 72%, а десет години по-рано - 87 на сто.

При краставиците нивата на самозадоволяване в България през миналата година са около 98%, докато година по-рано са били 78%. През 2007 г. отчетеният дял на този вид зеленчуци местно производство е 101%.

Данните на Националния статистически институт потвърждават ръст на вноса на пресни зеленчуци и плодове у нас. През януари в страната са внесени 22,8 хил. тона пресни зеленчуци и 30,7 хил. тона пресни плодове, респективно с 2,3% и 8,4% повече спрямо същия месец на 2018 г.

В сравнение с година по-рано драстично растат доставките на лукови зеленчуци -със 760 тона или 28,8%. По-големи са и внесените количества картофи - с 5,2% и зеле - с 10,8%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    25 6 Отговор
    Защото ги изнасяме всичките, трябва в чужденеция да ядат хубава храна, а ние техните боклуци които са престояли 2 години в техните и още 2 години в нашите супермаркети преди да попаднат във кварталните магазини от които ги купуваме.
  • 2 куку руку ку

    36 8 Отговор
    защото нашите са неконкурентни, защото във франция, германия и другите развити държави от ес, зеленчукопроизводството се субсидира, а при нас съзнателно му се пречи, за да се принудят хората да напуснат селата. Че да има повече села за заселване с чужденци, когато ние се стопим като народ.
  • 3 БКП ТВ HD

    33 2 Отговор
    Това е още едно-поредно доказателство, колко сме пропаднала държава!

    Коментиран от #11

  • 4 където мине ГЕРБ трева не никне !

    29 2 Отговор
    И още по-малко, ще ядем, защото напр. "великите" стратези на ГЕРБ вместо да възстановят площадките за борбата с градушките щели да купуват самолети, които да летели над градоносните облаци и да ги разбивали !?!? Дотогава и помен няма да остане от земеделие пък и кво, като купиха 3 спартана, колко от тях летят май само един, а от новите хеликоптери май нито един? Важното е обаче Боко и сие да приберат % от нова сделка за самолети! Давам само един малък пример за отношението, към земеделието, а вие насетне се сещайте !
  • 5 Голям Слон

    29 1 Отговор
    По соца за градушка само бях чувал. Не помня да съм виждал. Знаех обаче за площадките, от които се изстрелваха ракетите срещу градушка. И резултати имаше. Имам чувството, че всичко умишлено се изостави, за да дадем фронт на другите... Комисионите са голяма работа.
  • 6 Лален

    17 1 Отговор
    Еххх блаженни са верващите се казва. На тея години ако си гледаш зарзавата може и да ядеш нещо по нормално по магазините яко селитра и торове все едно от къде са. Аз лично си хапвам само от моята градина но като гледам какво продават по магазините се чудя защо са зелени зеленчиците им а не са бели .
  • 7 Бaй Бонд 007

    7 2 Отговор
    #6, Имаш прaвописни грешки, но казваш самата истина...
  • 8 гостенин

    16 0 Отговор
    Да,за жалост е така!Ликвидирахме си сами селското стопанство,също както и всички други отрасли! От свръхпроизводство и износител за цяла Европа на огромни количества качествена продукция се превърнахме в елементарен и непретенциозен консуматор! И не се сърдя толкова на нашите европейски и задокеански "партньори",които заграбиха нашите пазари и ликвидираха цялата ни индустрия и енергетика.Празни пространства не се оставят...всички преследват на първо място националните си интереси.Сърдя се на нашите неграмотни и продажни "политици" от всички разцветки! Те предават България и всичко българско в замяна на лично облагодетелстване!А най-жалкото е,че на власт идват все повече неграмотни и безскрупулни,нагли,цинични и безочливи,дребнави гадинки!Алековият "герой" е актуален и днес,а заедно с него ни заобикалят Гочоолу,Дочоолу,Данко Харсъзина,калинки,малинки и т.н. ... За жалост безнаказани...

    Коментиран от #10

  • 9 asdasds

    12 0 Отговор
    скоро няма да ядем въобще
    7 лв чушки. 4лв домати, 3лв краствици
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Даньо

    4 23 Отговор

    До коментар #3 от "БКП ТВ HD":

    всъшност е много сериозно доказателтство че държавата върви напред , но тука аудиторията нито ще рабере нито иска да чуе, но да опитаме. Процента на български зеленцучи намалява защото хората употребяват все повече зеленчуци в извън сезона на родните такива, защото могат да си позволят, защото доходите са нагоре... Какво ядяхме извън сезона по соца? Консерви собствено производство и в сезона 100% само български зеленчуци, защото България беше нещастна бедна евтина държава... Когато доходите растат земеделието става екстензивно както се казваше по соца тоест повече трайни насаждения , лозя , рози, технически кутури , които са скъпи и едиснтвено богата държава може да е конкурентна при зленчуците. Друго е че за земеделие изобщо се иска работна ръка , къде е тя в БГ? Другото естествено е че колкото забогатява една държава остава на бедни държави да и произвеждат зеленчуците , където са по евтини .... има ли някой желаеш да плаща американски домати ? нищо че са от пластмаса... Имаше същия ефект и със консумацията на месо и на хляб преди 10 години . Когато беднотията си отива ядеш повече месо и по малко хляб , това се виждаше ясно в статистиката до преди 5 години ...

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Репка от репка

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Ти сигурно и минерална вода си купуваш внос, защото стимулираш стоковия обмен, така ли? За нея сезон няма - да те питам ли за кого гласуваш или няма смисъл?!...
  • 13 Мии

    12 1 Отговор
    Северна Корея е по-добре от нас, а е изолирана страна!
  • 14 Бай Маньо

    8 1 Отговор
    Бай Даньо, страшни слова, страшни редове си написал! Направо си готов за министър на икономиката.
    Страшен!

    Коментиран от #15

  • 15 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Маньо":

    Мерси приятелю,но ми стига славата да съм трол на бате Бойко.Още веднъж:Благодаря ти!!
  • 16 Ми тва е

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Изобщо не е проблем парниковото производство в България.И сега нашите парникови краставици са по-вкусни от вносните.Изобщо задава ли си някой въпроса защо на нашата земя расте роза с по -качествено масло,шипката и т.н..Земята ни все още е чиста,незасолена.Няма политика да защитава родното,поне за вътрешна консумация.Голяма част от турските и гръцките плодородни земи са бивши български.
  • 17 Той

    2 0 Отговор
    То Българи няма те за зеленчуци и плодове се тревожат
  • 18 гост

    2 0 Отговор
    Ами аз си купувам от тези с табелка България, ама те са с по левче отгоре над другите и за повечето консуматори това е от голямо значение. Ето имам приятел снабдител, той ми казва: Купувам аз лимони на 2.20лв и ги карам в магазина на 2.50лв, влизам след това и ги гледам пуснати с цена от 6лв. Другото е, че разликата в цената на български и турски домат на борсата е 0.30лв, а в магазина се превръща в 1.30лв. Чиста спекула и вместо клиентите да купуват българското те са принудени да купуват внос, защото така им се предлага. В същото време има незаконни тържища в близост до гръцката граница където се продават плодове и зеленчуци на ниски цени, повечето негодни и без надлежната документация за продажба, ама у нас минава и всички тези зеленчуци подбиват цените на местното производство.
  • 19 Тъп

    0 0 Отговор
    Животът в панелните гета е тъй както в боксовете за прасенцата.Каквото ти подадът на хранилка това папаш.Който мисли за здравето си или си отглежда сам и живее в периферно населено място или си купува от чичЕ от село (от баче ви Тъп-чо).Те така.
  • 20 Георги

    0 0 Отговор
    България е не равнопоставена в всяко едно отношение,защото трябва да бъде само консуматор и в нашата държава трябва да се внася само чужда стока да не бъде производител и да не изнася нищо.Това дава отговора защо нямаме икономика, сега някои ще напише кои ние е спрял и че има свободен пазар ха ха ха НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО СВОБОДЕН ПАЗАР. Преди години България почна да продава розов домат в Европа веднага измислиха някакъв лиценз и край ,това се случва в всички сфери и в транспортната (с пакета мобилност) в животновъдството (купуваме замразено месо от Франция Италия Холандия от къде ли не ,но не и наше ) земеделие (как да се пребори ме с гръцките плодове и зеленчуци като там евросубсидиите са няколко кратно по големи от нашите).Трябваше да дойдат чуждите инвестиции но тях ги няма ,тези които са дошли идват с най старите амортизирани машини за да може после да ни обясняват как българския работник не е ефективен като западния и как бил мързелив !!!