Отидете към основна версия

918 2

С 11% поскъпва електроенергията през 2013

  • ток-
  • електроенергия-
  • поскъпване-
  • ден на българската енергетика-
  • евгения харитонова

Стремим се да поддържаме ролята на България като важен енергиен фактор в региона

Снимка: БГНЕС

Електроенергията ще поскъпне с около 11 на сто при цените на производител от 2013 г. Това прогнозира ресорният зам.-министър Евгения Харитонова на форум, посветен на устойчивото енергийно развитие. В годините след 2013 г. обаче увеличението ще е по-плавно.

Днес е Денят на българската енергетика, който се провежда под мотото "Прозрачна енергетика за устойчива икономика" и е под патронажа на МИЕТ.

Харитонова произнесе приветствието си от името на икономическия министър Делян Добрев, който не успя поради служебен ангажимент да дойде на форума.

България кандидатства за дерогация на изискването за 100% заплащане на разрешението за емисия на парникови газове от страна на производителите на електрическа енергия още от 2013 г., заяви Харитонова.

Използването на тази възможност на ЕС ще се отрази в по-плавния ръст на цените на електроенергията на производителите, като през 2013 г. цената ще се повиши с около 11%, заяви Харитонова.

Основните приоритети пред държавата са свързани с ограничаване на външната зависимост, насърчаване на икономическия растеж и други. Стремежът е да се поддържа ролята на България като важен енергиен фактор в региона, подчерта тя. Сред отчетените резултати тя посочи, че брутното производство на електроенергия за 2011 г. у нас е 50.7 тераватчаса, което е с 8,4% повече, отколкото през 2010 година. А търговският износ на електроенергия е 10.7 тераватчаса, което е с 26% повече, отколкото през 2010 година.

Харитонова говори за последователните действия у нас за изграждане на независим, регулиран и конкурентен енергиен пазар. Работим активно за създаване на електроенергийна борса в страната, предстои избор на клирингова къща за разплащане за нея до есента.

Форумът "Ден на българската енергетика" продължава с дискусии за енергийната политика и за индустрията. Вторият дискусионен панел е озаглавен "До "Белене" и назад", представяне на българската декларация по темите на "Рио плюс 20", колективен ангажимент за успешно развитите.

Евгения Харитонова отказа коментар дали наистина България е предложила на Русия да се включи в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шок! Токът скача с 13% - Обновена

    Токът скача от 1 юли с 13% вместо с 10%. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обяви решението от па ...
    29.06.2012
    6 452
    64
  • ЧЕЗ иска по-строги наказания за кражба на ток

    Крадците на ток да остават без електричество за две години, такова предложение за промени в закона за енергетиката обмислят да направят от ЧЕЗ. При ...
    22.06.2012
    1 730
    3