Last news in Fakti

29 Юни, 2012 11:02 6 366 64

Шок! Токът скача с 13% - Обновена

  • дкевр-
  • ток

Делян Добрев бяга от журналистическите въпроси, но по-късно обясни, че грешни сметки за причина за изненадата

Шок! Токът скача с 13% - Обновена - 1
Снимка: БГНЕС

Токът скача от 1 юли с 13% вместо с 10%. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обяви решението от парламентарната трибуна.

Независимо, че цените на електроенергията в България са най-ниски сред страните в ЕС, всяко тяхно повишение се приема много критично у нас, добави той.

ДКВЕР единодушно е взела решението за цената на тока. Няма съществени промени в нашето решение, единствено се наложи корекция заради добавката зелена енергия, посочи Семерджиев. Промяната в размера на добавката за зелена енергия се налага, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, много над прогнозите, направени миналата година.

За съжаление се оказа, че са много и над прогнозите, направени към края на месец април. Тоест за месеците май и юни има изключително интензивно изграждане и въвеждане на фотоволтаични централи, което предизвиква допълнителни разплащания от НЕК, които не са предвидени в крайната цена, обясни Ангел Семерджиев. Това наложило вдигането на цената с още 3% - заради зелената добавка. Корекцията в зелената добавка не отчита бъдещи периоди, а отчита настоящият момент, добави той.

От приемането на първия закон от 2003 година за ВЕИ, алтернативните източници и биогоривата бе определен и механизъм, с който да се компенсират допълнителните разходи за изграждането им, припомни председателят на ДКЕВР. Към момента ние сме значително над графика за достигане на енергоизточници от ВЕИ до 16% до 2020 г., обобщи Семерджиев.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добре позорно избяга в парламента от въпросите на журналистите за шоковото повишение на цента на тока.

След като хвърли вината за повишаването на тока на Тройната коалиция от парламентарната трибуна, той влезе в служебната стая на зам.-председателя на парламента от ГЕРБ Анастас Анастасов.

Журналистите наобиколиха входа на кабинета, въпреки че бяха предупредени от пиарите на управляващите, че министърът няма да отговаря на техните въпроси, които са повече от актуални. Най-основният от тях - как така за един ден цената на тока се повиши на два пъти и кое наложи, всъщност този социален шок за хората.

След неотстъпчивостта на медиите да освободят входа на кабинета от свръзките на ГЕРБ с обществеността обясниха, че министърът не е нито в този кабинет, нито в кабинета на Цецка Цачева, който е съседен, а вече бил в Министерски съвет.

По-късно Добрев заяви, че новите цени на тока се дължат на грешни сметки на ДКЕВР, които той още преди три месеца бил забелязал. Така, 3-те процента увеличение, трябвало да се компенсират от и без  това натоварената НЕК.

 

Атака“ се обяви против увеличаването на цените на тока.

От партията смятат, че такива решения трябва да се оповестяват от премиера Бойко Борисов, а да не се крие зад председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Съпредседателя на групата на Синята коалиция Мартин Димитров подкрепи управляващите. Според него, виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия. Вината на ГЕРБ, според Димитров, е, че бавно се опитали да сложат ред в този сектор. Той добави, че ДКЕВР е проспала част от мерките, които в можело да предприеме.

Депутатът начерта още по-лош сценарии - че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще има още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев от ГЕРБ заяви, че повишаването на тока било неизбежно.

Повишаването на тока се определя по методики на база реалните разходи, реално включените мощности на нова зелена енергия, така че това, което е направено беше неизбежно, коментира той повишението на тока с 13%.

От левицата коментираха, че рекордното повишение на цената на тока става с мълчаливото съгласие на правителството. Червените поискаха компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани заради увеличението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мирослав борисов

    1 0 Отговор
    как не се наядохте уе и тоя семерджиев ми се хили на снимката като .....до кога ще търпи тоя народ незнам ................
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ШОК

    1 0 Отговор
    Що за глупост е това???
    Биле изкупували зелена енергия и трябвало да се разплатят с производителите на същата...
    Ами тая зелена енергия какво я правите???
    Не я ли продавате пак на нас???
  • 4 Пловдив

    2 0 Отговор
    Ако Осама Б.Л. се появи отнякъде и вдигне във въздуха гнусния парламент и не по-малко гнусния МС,аз лично съм съгласен и президент да стане!!!
  • 5 Захарче

    1 0 Отговор
    Бравос на българските ЕЛЕКТРОдепутати и на монополистите , печалбата за погребение на най-милото да похарчите , а ако не ви стигнат ще ви дам още !
    Жалко е , че няма контрол над контролния орган !
    Ще създадете работа на дежурните групи да правят проверки на електромерите . От утре моите жици ще вързани преди уреда .
  • 6 стефан донковски

    2 0 Отговор
    какво прави това ш...но правителсво.
  • 7 ivo

    1 0 Отговор
    davaite da se vdigame balgari stiga sana ma4kali tolkova selia narod da izleze po ylicite da se blokira vsi4ko in4e heni i... m....ta tia tva sa edno vremehni prodajnici koito si smenqt v novi partiki i ni kradat sabodise balgarino naroda iz4ezva

    Коментиран от #11

  • 8 не е луд този

    1 0 Отговор
    Циганите биха в този случай потрошили панелите на фотоволтаиците с камъни, лесен и евтин начин да откажеш някой да печели на гърба на хората.
    Българина само псува и плаща като ПОП?
    Що така бе колеги......
  • 9 ххх

    1 0 Отговор
    браВО, ще откривам завод за газови лампи за топленето то е ясно че ще е на дърве
    добре дошли в 17 век
  • 10 Владо

    1 0 Отговор
    Значи дай да има повече слънчеви панели да опазваме околната среда и да вземем душата на българите аа ..................
    Тока бил най-евтин от този в Европа мен какво ме е.е Европа бе аз живея в България не в Европа като вдигнете заплатите като тия на Европа тогава можете да говорите за другите неща....догодина се изнасям от тая държава и след време ще се върна и ще ви срина всични в тоя парламент!
  • 11 точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ivo":

    Иве само с викове не става, трябва да протестираме, като гърците, но за тва се иска здраво дупе. Българина се вдига само ако опре ножа до кокала и няма на къде, но се намира винаги един мошеник който да яхне гребена на вълната и да го вкара в кошарата отново.
  • 12 пич

    1 0 Отговор
    ба. еничарите биха завидяла на тия нащи управници

    Коментиран от #15

  • 13 изроди

    1 0 Отговор
    Фотоволтаиците и перките са най новите далавери на "политиците" мафиоти и техните кръгове.
    И тоя ЛЪЖЕ като циганин тока не е най евтин в България с тези 13 % се изравнява с Германия.
    Тока става 12 цента, ОБАЧЕ като ни шибнат още 10 цента за зелена енергия става към 40 ст.
    http://energy.eu/

    Коментиран от #26

  • 14 изроди

    2 0 Отговор
    Само едно пояснение в Германия зелената енергия се субсидира от Държавата и крайния потребител не я плаща в пълен размер
  • 15 изроди

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "пич":

    Пич през турското робство не е било така, тогава е имало един данък ДЕСЯТЪКА , който е 10% и тва е, сега сме по зле пъти.
  • 16 dinko kokov

    2 0 Отговор
    Малко ви е на българите с 100% да ви го дигнат пак ви е малко и водата да ви дигнат и парното дави дигнат пак ви е малко, само не знам що боса не излезне сега пред народа да криви врат и да вика че така било редно, и защо хрантутите комисията за регулация
    с две думи Тъпа държава България, като съм в сащ и като ме питат какъв сам по народност казвам или сърбин или албанец, срам ме е да кажа какъв съм по народност защото разберът ли че съм Българин почват да ме тъпчат и да се подиграват с мен, срам ме е да се нарека българин
  • 17 тъпчо

    2 0 Отговор
    Кака ви Цветелина как да си прави паричките иначе бе?Е на ви ГРОБ сега!
  • 18 Юлиян Димитров

    1 0 Отговор
    Зелена енерги трънки поскъпва ,защото трябва да се закупят въглеродни емисии за марица изток 2 !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 rrrr

    1 1 Отговор
    za marica iztok 2 ni6to ne trqbva da se kupuva seroo4istkite rabotqt taka 4e stiga s tiq gluposti kato ne znete ne govorete glupodsti
  • 21 глъмпи

    2 0 Отговор
    като сме Бабалюги........
  • 22 roskata

    2 0 Отговор
    добре де, не мога да си обясня на базата на какво скача цената, това което изтъкват са пълни глупости. Токът у нас се продава скъпо а в чужбина нашият ток се продава на безценица. И с тези цени на тока, електроразпределителните фирми имат страшно големи печалби. !!!

    Коментиран от #51

  • 23 Тони

    2 0 Отговор
    Тия ще ни затрият като народ!!! БЪЛГАРОФОБИ!!!!
  • 24 ха ха

    1 0 Отговор
    Цинизмът на този угоения при това и брадясал може и да има опашка на дявол е непристанен. Целият ми личен живот е сгрешки цитирам Б.Борисов и ти си грешка за управлението щото си се обградил с такива мазни мутри около теб. Това показва две неща или държавата върви по някакъв избран модел от кукловоди или тези са пълни некадърници които ще тормозят този изстрадъл народ още дълго . Мъдреците казват, че нищо не е вечно и всичко преминава от едно в друго измерение. Включително и управляващите , червейте няма да свършат никога. Сполука

    Коментиран от #27

  • 25 Иван Белев

    1 0 Отговор
    тези гербаджии се смляха да крадат..... а говореха, обещаваха, поредната измислена партия като на царя. един мандат ще изкарат и втори - ако имат- няма да е целия. ама и за кой да гласуваш - бсп, меглена те са един дол дренки.... направо ужас.
  • 26 Присъдата на Падишаха

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "изроди":

    13 тояги на голо!
  • 27 кик

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха ":

    вси4ко е режисирано и си има сценарий нищо не е току тъй
  • 28 еми

    1 0 Отговор
    ЩЕ УМРЕМ
    в германия се живее по-евтино
  • 29 абв...

    2 0 Отговор
    до 11 и 7
    добре че има такива сайтчета като този че да си хъшувате на воля
    Едно време като ученик когато четох хъшове си мислех че автора преувеличава и има доста литературна свобода на фантазията а то в действителност автора не е могъл да го пресъсдаде какви сме в действителност недоносени уплашени г..ненца -един не платен митинг или протест няма в последните 20г.
    За бензина колко излизаха по 20 в град
    Със газта кво стана 10% намаление от русия и 5% увеличение от БГ страна щото били задлъжняли СИРЕЧ 15% увеличение за бай-ганчо,сега вземи тоя ток и си стой на по.рания задник Ганчо-балкански и мърмори в различните сайтове
  • 30 ДЗП

    3 0 Отговор
    Всяка година вдигат тока с по 10-15 %,ми те за 3 години ГЕРБ го увеличиха с 50% .Значи на Гърция продават ток по 3 ст. квт. а на нас при собствеоно производство 20 ст. квт. е това е гавра с българския народ,ама нищо гласувайте си пак за ГЕРБ И БОЙКО.
  • 31 bulgarka

    1 0 Отговор
    Независимо, че цените на електроенергията в България са най-ниски сред страните в ЕС, всяко тяхно повишение се приема много критично у нас, добави той.

    глупости на търкалета,най скъпият ток е в нащта родна държава,продължавайте да увеличавате всички цени,няма да остане никой в БГ за да ви плаща.
  • 32 ahaha

    2 0 Отговор
    само му вижте физеономията на тоя....нямам думи! типичен уяден комунист!
  • 33 никсън

    1 0 Отговор
    стига спахме , няма кой да ни помогне !!!! всички на улицата и да им се дръпне шалтера на тези !!!! направо се самозабравиха !!!!!!!!

    Коментиран от #53

  • 34 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Така е, ние си мълчим скапаняците прибират квот могат. Тока е прекалено скъп за нислият (даже мега мизерен стандарт) на ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН, а и как кака Цвети ще изгради най-голямият фотоволтаичн парк на балканите ако ние "овцете" не плащаме. БОЙКО крайно време е да си ходиш, много ви стана на герберчетата.
  • 35 Захарче

    2 0 Отговор
    До кога с тройна коалиция ще се оправдават - тя идва отново ?
    Бягай , Бягай Добрев , токът все някога ще те стигне (на електрическия стол) ! [
  • 36 никсън

    2 0 Отговор
    Хора , всеки има по десетки - стотици приятели в социалните мрежи . Идва светла дата 18 юли - денят в който е роден АПОСТОЛА , нека да направим това за което си даде живота тази икона на БЪЛГАРИЯ !!! Нека да излезем и да покажем , че не сме рая покорна !!!!!!!!
  • 37 ийрй

    2 1 Отговор
    аз мисля че увеличават тока понеже се намали броя на тези които работят и така се намалиха парите от данъци .вече няма какво да се приватизира апарите за пенсии и за здраве вече са разпределени между силните или изядени. освен това и броя на пенсионерите рязко расте на фона на имиграцията .и по зле ще става независимо коя партия ще дойде.може би ако доидат няколко милиарда от европа да се обърне процеса но никой за сега не го е еня за нас.
  • 38 ТЕ СА !!!

    0 1 Отговор
    ЛОБИСТИТЕ СА ВИНОВНИ !!
  • 39 Захарче

    2 0 Отговор
    Дайте обяснения , защо зелената енергия е по-скъпа при почти нулева себестойност на придобиване и защо се сочи за причина при 13% увеличение !
    Г-н ББ , няма логика ??? и на сметки да го ударим ...пак !
  • 40 WOW

    2 0 Отговор
    Тази година с 13% догодина с 23% и така докато населението измре от немотия. Е.аси и правителството е.аси и държавата. Каква е тая смешна комисия за енергийно и водно регулиране, аз не виждам никаква полза от нея, какви интереси обслужва, аз поне при предишните правителства не помня с такава лекота да увеличават тока и водата, като всички знаят до какво води това.
  • 41 копи

    2 0 Отговор
    Копирано от чужд коментар:

    В England отопление на 5 стайна, двуетажна къща излиза по 30 паунда за gas на месец! Ток-ел. energy на месец е 10 паунда. Минимална заплата 800 поундс. Средна заплата 3000 поундс. Средно-висока заплата на служител с визше - 5000 поундс. Умножете всичко по 2.40 и си правете сметката как живеете в каменната ера! чакайте боко мутрата и неговите министри от село да направят нещо някога ха ха ха. В румъния минималната заплата за човек с визше по закон е 500 евро минимум!!!!!! какво прави боко? боко съди пиперо? боко застрахова с джип и бие и убива? дааам
  • 42 Александър

    1 0 Отговор
    Като сме глупаци и позволихме чужди фирми да се намесят в енергетиката ни така ще бъде, не знам защо търпим тази гавра с нас.Благодаря Ви господа управляващи.
  • 43 тихомир

    2 0 Отговор
    Докога ще търпим Българи??????????????????????????????????????????????????????
  • 44 ..............

    2 0 Отговор
    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.

    ДА СЕ ЗАДАВИТЕ С ПАРИТЕ,ДАНО!!!!!!!!!!!!!!11
  • 45 ...

    3 0 Отговор
    Ами "кафявата" енергия? Нейната изкупна цена да не би да е по-ниска от "зелената"?? Какво се правите зорлен на ... Само някакви тъпи оправдания слушам. Искате да вдигате цената на тока на всеки 3 месеца, а моята заплата кога ще я вдигнете?? От над 2 и половина години не е актуализирана! А за това време цените колко пъти скочиха и продължават на горе (не само на енергията, на всичко) !! Все... да вдигнем това, после онова, че били ниски. Аз питам кога ще вдигнете дохода на населението?? Нужно ли е хората да излязат по улиците отново, за да им обърнете внимание??? Знайте, че това скоро ще стане! На народа му се събра прекалено много и не издържа повече!!!
  • 46 ...

    2 0 Отговор
    ..."грешни сметки" Кого лъжеш бре? Ти защо си министър бре? Къде беше като се смяташе бре? Къде блееше? Оставка Добрев, оставка.
  • 47 ПИСНА МИ

    2 0 Отговор
    Фотоволтаиците ли са виновни ,що не проверите онези Американските АС-Гълъбово и тези ветрогенераторите на г-жа (знаете коя) ,а тва че задържаха увеличението две години!!!
    и сега се оказа че НЕК е на загуба пък тя е Държавна. След това пак ТРОИНАТА коалиция пак виновна!!!!.................ееееее стига деееееееееееееее...........
    Е ВЗЕМЕТЕ НАЙ НАКРАЯ ДА ПОЕМЕТЕ МАЛКО ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЩО!!!!
  • 48 Радо

    2 0 Отговор
    Да им е честито на всички които гласуваха за Боко и Герб от както са на власт всеки ден нещо се увеличава ток вода парно но никога пенсии и заплати. Ако сте мазохисти и обичате да ви бичуват всеки ден с високи сметки на следващите избори Боко е вашият човек.
  • 49 bulgarka

    1 0 Отговор
    wsi4ki na ulicata.
  • 50 Българин

    2 0 Отговор
    В ТАЗИ ДЪРЖАВА НИЩО НЕ СТАВА. ХЕМ ИСКАТ ХЕМ НЕ ТИ ДАВАТ. НАРОДЕ НА БУНТ.
  • 51 The Bear

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "roskata":

    Токът скача, защото м..густите които го потребяват и крадат се множат като плъхове и хлебарки даже, а балъците които го плащат или не раждат, или мрът, или се изнасят - това е истината....
  • 52 аз

    0 0 Отговор
    Тая зелена енергия колко е вредна,дава пик по обедните часове и след обед ,когато се черпи най-малко ток,а когато е върховото натоварване сутрин и вечер се на.ира.А пък е плащаме тройно по скъпо.В Германия е на цената на ел енергията за населението.Както казва кучето"Какво ни е наред ,та и м.дете да са ни отпред".
  • 53 Дарина Желева

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "никсън":

    Нямам думи!!!!!!!!
    Ако не станем ние- робите, направо ще ни смачкат до смърт вече. Разберете хора, че това е умишлено! Трябва да ни разединяват, за да ни управляват! Ако (надявам се КОГАТО) СЕ ОБЕДИНИМ- НИЕ СМЕ СИЛА! Целия свят зане истината- само ние ли още не я осъзнаваме!
    Текст към връзката
    Изгледайте клипа, не е реклама, а врата кум осъзнаването. Силно препоръчвам за всички хора по света, а най-вече за Българи.
    И помнете- ЗАЕДНО СМЕ СИЛА И МОЖЕМ МНОГО!!!! НО САМО ЗАЕДНО!
  • 54 Недоволен

    1 0 Отговор
    Аман от този защитник на фирмени интереси Ангел Семерджиев. В крайна сметка той е там , за да не допуска неоснователни повишения на цените на ел.енергия и газ, а всеки път както уж е против увеличенията намира оправдания и даже се явява защитник на нечии интереси, които са в ущърб на гражданите. В крайна сметка заплатата му се плаща с нашите пари и работата му е да защитава нашите интереси!
  • 55 ходжа

    1 0 Отговор
    Произвеждащите "зелена енергия" са хора на властта ,т.е.пак техни хора да се хранят.Взимат от всички нас за да лапат приближените,те затова и блокираха АЕЦ Белене скъп бил, зелената
    е по евтина ,подли хора .
  • 56 Недоволен

    1 0 Отговор
    като добавка към предния коментар : имам локално парно на газ за което платих сума пари преди 5 год. Първоначално сметките за газ бяха около 240 лв. зимно време , а сега ползвам горе доло 1/3 от количеството , което ползвах преди и плащам по 400 лв. За сравнение моя позната живее в САЩ и за отопление на огромна къща на 2 етажа, 15 м басейн, джакузи, готвене на газ и сушилня на газ плаща в най студеното време зимата 150 $ и 20$ за ток.. само че заплатата й е 4000$ и не й дреме.
  • 57 Нане

    0 0 Отговор
    Да се стегнем и да излезем!Стига лъжа и робство!
  • 58 Панчо

    0 0 Отговор
    Властта се гаври с народа. Бойковите разбойници се оказаха по-големи крадци от тройната коалиция.
  • 59 ДЯВОЛА

    0 0 Отговор
    ДА ГИ ОБЕСИМ ПО СТЪЛБОВЕТЕ !!
    ТОВА ТРЯБВА !!
  • 60 БГ

    0 0 Отговор
    Докато не ни изтребят , НЯМА ДА СПРАТ ! ! ! Нашите управляващи са ПРОДАЖНИ! ! !
  • 61 НАНЕ

    0 0 Отговор
    Тези вече трябва да ги подкараме с тоягите.Нагли,алчни корумпирани човекоподобни извънземни.Изпиха ни кръвта.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 иван иванов

    0 0 Отговор
    шок продадоха българия за жълти стотинки под носа на объркания и неориантиран народ още през 90 те г на сащ с таен договор е няма по проста страна на света която дава злато за 700 милиярда долара добито от мината в трън за 2 милиона на година и после реве пред света че нямала пари и затова си вдига цените и товари всички с по високи налози просто няма друга такава проста страна на света
  • 64 ядосан

    0 0 Отговор
    Това е ОТВРАТИТЕЛНО не стига че плащаме повече такса пренос от колкото ни е тока че сега и на тия за зелена енергия ще плащаме. Като са печелили евро проекти за изграждане на тия съоръжения да си се оправят, сега цяла България ще им пълни джоба. Европа дава пари за съоръженията, а тия които са ги изградили почват да пълнят гушите за сметка на нас гражданите, които и евтиния ток не можехме да си платим. Примерно една сметка от 50 лв. Ток. 18 лв. Реално използвана енергия а останалото такса пренос, такса това, такса онова и на всичко ДДС и ето ти 2 пъти повече от колкото си използвал. ПОНЕ ДА НАМАЛЯТ ТИЯ ТАКСИ ПРЕНОС И ОТ ТАМ ДА СИ ОТДЕЛЯТ ЗА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ, НИЕ ИЗНЕМОГВАМЕ А ТЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ВДИГАТ ЦЕНИЕ.