Отидете към основна версия

3 504 14

Приватизират ферибота „Героите на Одеса“

  • ферибот-
  • героите на одеса-
  • приватизация

Решение на Министерски съвет

Решение за приватизация на моторен ферибот "Героите на Одеса" ще предложат от правителството на парламента. Фериботът е част от имуществото на "Български морски квалификационен център" ЕАД (БМКЦ). Това е едно от решенията на днешното заседание на министрите от кабинета "Борисов-3".

Мотивите за продажба на ферибота от страна на министрите са, че дружеството не е "корабоплавателно" или "назначено" предприятие от българска страна по Спогодбата между правителствата България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск от 20 ноември 1995 г.

То не е предприятие и по Спогодбата между правителството на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17 април 1999 г. и няма друга възможна алтернатива за експлоатацията на ферибота.

Той не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ ЕАД.

Ако Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата за това ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Припомняме, че на 7 август 2006 г. бе предложено двата ферибота, които се оперират от параходство Български морски флот - "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол", да бъдат извадени от активите му преди обявяването му за приватизация.

През юли 2009 г. екипажът на българския ферибот "Героите на Одеса" е спасил бедстващи в открито море руски младежи.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини