2 Октомври, 2019 23:31 3 483 14

Приватизират ферибота „Героите на Одеса“

  • ферибот-
  • героите на одеса-
  • приватизация

Решение на Министерски съвет

Приватизират ферибота „Героите на Одеса“ - 1

Решение за приватизация на моторен ферибот "Героите на Одеса" ще предложат от правителството на парламента. Фериботът е част от имуществото на "Български морски квалификационен център" ЕАД (БМКЦ). Това е едно от решенията на днешното заседание на министрите от кабинета "Борисов-3".

Мотивите за продажба на ферибота от страна на министрите са, че дружеството не е "корабоплавателно" или "назначено" предприятие от българска страна по Спогодбата между правителствата България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск от 20 ноември 1995 г.

То не е предприятие и по Спогодбата между правителството на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17 април 1999 г. и няма друга възможна алтернатива за експлоатацията на ферибота.

Той не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ ЕАД.

Ако Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата за това ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Припомняме, че на 7 август 2006 г. бе предложено двата ферибота, които се оперират от параходство Български морски флот - "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол", да бъдат извадени от активите му преди обявяването му за приватизация.

През юли 2009 г. екипажът на българския ферибот "Героите на Одеса" е спасил бедстващи в открито море руски младежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    43 2 Отговор
    И майките си продайте.

    Коментиран от #12

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    16 12 Отговор
    Няма по-демократично от приватизацията. Добре че беше Иван Костов да ни донесе демокрация на всички.
  • 3 Феликс Дж.

    25 1 Отговор
    Всички градове без закуска е концлагера и да метете плаца в това време. И това само ако нервите на охраната издържат по време на конвоиранет о. За враговете на народа е време за разплата.
  • 4 Професора

    23 0 Отговор
    Честито на Ахмед, гела нареза и фалира корабистроителницата в Бургас и го обявиха за голям бизнесмен сега ферибота дано Ахмед го стопанисва!
  • 5 Феликс Дж.

    7 0 Отговор
    Всички градове без закуска е концлагера и да метете плаца в това време. И това само ако нервите на охраната издържат по време на конвоиранет о. За враговете на народа е време за разплата.
  • 6 Моряка

    33 1 Отговор
    Държава няма, спасявайте се кой как може по еденично!!! Тези скоро ще избягат с парите които откраднаха за 10 години назад и тук ще останат само най- големите прошляци електората на ГЕРБ!
  • 7 Гост

    6 20 Отговор
    А бе тупунчо, поне сложи правилната снимка. Какво, като ги приватизирана? Баща ми беше един от Капитаните, които получиха кораба. Аз бях дете тогава. Като инженер съм правил ремонт на същия кораб няколко пъти. Тези кораби да морално остаряли. Стават само за скраб.
  • 8 Гост

    18 2 Отговор
    Това беше първия ферибот. Първия Капитан на Героите на Одеса беше Капитан Живко Гаврилов. Герой на социалистическият труд...Пушеше само Житан и пише хубаво уиски...това помня. Бях дете тогава..

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    1 8 Отговор
    Нашите ферита ги стои ме в Швеция ако не бъркам, Руските ги сториха в Полша. Разлика от небето до земята...
  • 10 Специалист

    24 0 Отговор
    Тотални глупости. Как досега е можело, тази година се сетиха ... Малко останаха нещата за приватизация. Давай, юруш... Знаеш ли власта кога ще я изгубим. Този ферибот ще го продадат за скрап, това е целта, вервайте ми. Но парите трябва да ги вземат правилните хора.
  • 11 Къртев 🐓

    12 0 Отговор
    Не им носел приходи? Долни лъжци! Да го дадат на Доган без пари.
  • 12 Борис

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "дявола":

    Темайките им са се продали преди да ги родят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Първи капитан на "Георите на Одеса" е к.д.п. Георги Стамболиев.