Отидете към основна версия

5 485 17

В България се живее по-добре

  • it специалист-
  • инженер-
  • наков-
  • телерик
Светлин Наков - ръководител на софтуерната академия на „Телерик”

Софтуерен инженер е може би най-котираната професия през последните 3-4 години в България. Търсенето е голямо, а предлагането ограничено. Затова обучението и реализирането на подобни специалисти е сравнително успешно. Една от компаниите, които обучават подобни кадри е „Телерик”. От там споделят, че всички, които са преминали обучение при тях, са намерили реализация и то в България, а не зад граница. Причината е, че за чужбина искат опит, а завършващите софтуерната академия не разполагат с такъв. Имат знания и умения, но не и солиден работен опит и трудов стаж по професията. Някои от тях след време работят и в чужбина, но не са много. Повечето остават в България трайно. „Няма и причина да ходят в чужбина, защото един софтуерен инженер у нас живее по-добре, отколкото един софтуерен инженер в чужбина. Примерно, аз съм отказвал оферта на Microsift Дъблин поради лоши финансови и житейски условия. В Дъблин да наемеш апартамент струва 3000 лв. на месец, а заплатите са почти като в България”, обяснява в ПроИнтервю Светлин Наков, ръководител на софтуерната академия на „Телерик”.

В България софтуерните инженери по доходи са сред ТОП 10% от населението. В чужбина са на средно равнище и в много държави взимат колкото един търговец, счетоводител или адвокат. По тази причина да бягаш в чужбина не е оферта и IT специалистите не го правят така масово, както кадърните хора от другите професии.

Наличието на квалифициран персонал в сектора привличат чуждестранни фирми. Те отварят офиси в България и постоянно разширяват екипите си. Това е много силно видимо. По изследване на Българската асоциация на софтуерните фирми (БАСКОМ) до 2015 г. в софтуерната индустрия се очаква да се отворят още 30 000 работни места, за които не достигат специалисти. „Можете да си представите какъв растеж е това! Търсенето на кадри в софтуерната индустрия е 5-10 пъти по-голямо от хората на пазара и това е причина повечето софтуерни фирми да задържат изкуствено растежа си, просто защото няма кого да наемат. Нашата инициатива за мащабни безплатни обучения на софтуерни специалисти реално носи пари и развитие на българската икономика. Ние искаме да направим България Силициевата долина на Европа. Една от предпоставките за това е достъпното качествено образование за всички, които искат да станат IT специалисти. Другата е да се развива предприемаческия дух”, допълва Наков.

Въпроси към господин Наков можеда задавате ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини