Last news in Fakti

5 Октомври, 2012 13:23 5 477 17

В България се живее по-добре

  • it специалист-
  • инженер-
  • наков-
  • телерик
В България се живее по-добре - 1
Светлин Наков - ръководител на софтуерната академия на „Телерик”

Софтуерен инженер е може би най-котираната професия през последните 3-4 години в България. Търсенето е голямо, а предлагането ограничено. Затова обучението и реализирането на подобни специалисти е сравнително успешно. Една от компаниите, които обучават подобни кадри е „Телерик”. От там споделят, че всички, които са преминали обучение при тях, са намерили реализация и то в България, а не зад граница. Причината е, че за чужбина искат опит, а завършващите софтуерната академия не разполагат с такъв. Имат знания и умения, но не и солиден работен опит и трудов стаж по професията. Някои от тях след време работят и в чужбина, но не са много. Повечето остават в България трайно. „Няма и причина да ходят в чужбина, защото един софтуерен инженер у нас живее по-добре, отколкото един софтуерен инженер в чужбина. Примерно, аз съм отказвал оферта на Microsift Дъблин поради лоши финансови и житейски условия. В Дъблин да наемеш апартамент струва 3000 лв. на месец, а заплатите са почти като в България”, обяснява в ПроИнтервю Светлин Наков, ръководител на софтуерната академия на „Телерик”.

В България софтуерните инженери по доходи са сред ТОП 10% от населението. В чужбина са на средно равнище и в много държави взимат колкото един търговец, счетоводител или адвокат. По тази причина да бягаш в чужбина не е оферта и IT специалистите не го правят така масово, както кадърните хора от другите професии.

Наличието на квалифициран персонал в сектора привличат чуждестранни фирми. Те отварят офиси в България и постоянно разширяват екипите си. Това е много силно видимо. По изследване на Българската асоциация на софтуерните фирми (БАСКОМ) до 2015 г. в софтуерната индустрия се очаква да се отворят още 30 000 работни места, за които не достигат специалисти. „Можете да си представите какъв растеж е това! Търсенето на кадри в софтуерната индустрия е 5-10 пъти по-голямо от хората на пазара и това е причина повечето софтуерни фирми да задържат изкуствено растежа си, просто защото няма кого да наемат. Нашата инициатива за мащабни безплатни обучения на софтуерни специалисти реално носи пари и развитие на българската икономика. Ние искаме да направим България Силициевата долина на Европа. Една от предпоставките за това е достъпното качествено образование за всички, които искат да станат IT специалисти. Другата е да се развива предприемаческия дух”, допълва Наков.

Въпроси към господин Наков можеда задавате ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikis72

    1 2 Отговор
    кой живее по-добре бе рошльо,една шепа народ са добре другите духат супата

    Коментиран от #11

  • 2 bubblehead

    1 0 Отговор
    Даи боже повече такива статии за да очертават правия път за българските тинеиджъри че те горките са доста объкркани като гледат поколението на загубените си родители... спокоино можем да смятаме ч еимаме и ние загубеното поколоение ... но пък изглежда новото си хваща пътя ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 arebegaj

    0 0 Отговор
    Примерно, аз съм отказвал оферта на Microsift Дъблин поради лоши финансови и житейски условия. В Дъблин да наемеш апартамент струва 3000 лв. на месец, а заплатите са почти като в България”

    Тези Microsift не ги знам, но за да му предложат заплата като в България се е издънил здраво на интервюто. Наков отдавна не е в индустрията, а само преподава и съответно не е на ниво.

    ето как са заплатите в дъблин:
    http://www.irishjobs.ie/Senior-Java-Developer-Jobs-in-Dublin

    Минума за java програмист е 60к=5к бруто=4к нето разбира се евро. Без да пестиш в края на месеца ти остават 2к евро.

    Ето квартира, доста прилична за 900 евро:
    http://www.daft.ie/searchrental.daft?id=1181321

    Наков преди се хвалеше че не е почнал в гугъл сега се хвали че не е почнал в микросифт.

    Коментиран от #5

  • 5 Николай Недялков

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "arebegaj":

    Г-н arebegaj,

    За съжаление г-н Наков е абсолютно прав.
    Ако си софтуерен инженер можеш да изнасяш труда си в чужбина, и да живееш в България. Това лекари, адвокати и счетоводители не могат да го правят.

    Имайте смелостта да коментирате с истинското си име и профил...

    Коментиран от #6

  • 6 arebegaj

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Николай Недялков":

    Ники, нещо не си успял да ме разбереш... аз казвам и показвам, че:
    1. квартира в Дъблин е 1.8к, а не 3к.
    2. заплатите в Дъблин не са почти като в бг.

    В дъблин средно взимаш 8к, а в бг 2.5к. това е средно. знам че в бг можеш да взимаш и 5к, ама в дъблин може да взимаш и 20к. Само като си представя колко нереалистично ти звучи 20к, разбирам че никога няма да работя пак в бг. Никога. Освен дистанционно за чужда компания както ти казваш, но от вкъщи без да имам никакъв досег до български шефове т.е. freelance.

    Извинявам се за леко неетичните подхвърляния в предния пост, обаче се ядосах защото това което Наков казва е лъжа и съм привел сайтове за справка. Разбирам, че целта му е да накара програмистите да останат в бг, за да я направи силиконовата долина на европа, но няма нужда да лъже. Всеки може сам да прецени къде е по - добре.

    И мисля, че името ми не е от значение, а профил дори нямам.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 дим да ме няма

    0 0 Отговор
    дим да ме няма.това е мотото на повечето млади образовани бугари.постът има само една цел- да убеди колко е"прекрасно" да живееш в милата ни татковина.Но уви истината се различава с написаното както по факти така и по отошение на тревожните статистики за желаещите мигранти.От собствен опит Дъблин не е на прекрасното място на света за живеене и работа дори за софтуеристи. Най важното е младите начинаещи да се научат на дисциплина и ред в работата което най много ще им помогне да си намерят по добро място за работа при кандидатстване.В Бг няма кой да ги научи на това.
  • 8 Ники

    0 0 Отговор
    Ха ха ха. Аз пък живея в САЩ, наема ми е 1500 долара на месец в топ квартал в Лос Анджелис до плажа и заплатата ми е около 10000 долара на месец като ИТ специалист. Май май няма скоро да се цаня в Телерик : )
  • 9 Марко

    0 0 Отговор
    1500 долара наем в топ квартал на ЛА?
    Уаууу ;)
  • 10 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "arebegaj":

    ако в бг земаш 1к. а в Дъблин е 2.3к + ръжейни р-ди от 18к. без да добавяме и онези 25.35к, и на г-та 44к, то следва че си в г..
    Какво аджеба е това "къ"?
  • 11 07гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "nikis72":

    +1
    Като цяло има право Наков, аз също се върнах в БГ и съм доволен.
    Да, заплатата тук в лева е колкото в Зап.Европа в Евро, но:
    - с тези пари можеш да си позволиш много повече
    - децата ти не се считани за аутсидери в класа
    - жена ти може лесно да си намери работа, а това не е без значение
    На тези които сравняват цени на бензин и храна - това са малка част от разходите там - основното е жилище и застрах. - вижте какви са там цените на еко-храните - нещо което тук от село е за стотинки.

    Коментиран от #12

  • 12 Az_

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "07гост":

    Подкрепям изцяло това мнение. Освен това много трудно се създават смислени приятелски връзки в чужбина (имам известен опит със САЩ). В крайна щастието не се измерва само в пари... Скандинавците, с едни от най-високото GDP на глава на населението, са също и в десятката по самоубийства... Наздраве!!!
  • 13 Евър Клиър

    0 0 Отговор
    Аз съм отказвал реални добри предложения за работа в Стокхолм и Берлин. Имам 12г опит и съм доволен от работата си в България. Всеки си решава сам, но в думите на Наков има доста истина.
  • 14 Тихомир Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "arebegaj":

    Г-н arebegaj,
    изглеждате ми леко простоват. В България те използваме 'к' терминологията. Далек по-приятно е да се четат красиво(правилно) изписани разумни мисли.
  • 15 Силикона в главата

    0 0 Отговор
    :):):) Щеше да е смешно, ако не е тъжно.
    Силиконовата долина? Наистина??? IT специалист, наистина?
  • 16 Йовко Исапов

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън, ЧИ ПЛЯС. Колкото и да си измисляте, няма да промените реалността.
  • 17 ддд

    1 0 Отговор
    Смятам,че тук може да се живее добре,ако се взимат над 2000 лв на семейство и да си близо до родата. В чужбина ти плащат добре,но никой не те пита дали си щастлив или не.Аз лично избрах да се върна и живея тук. За мен чувството е основен фактор.Имам приятели които останаха в чужбина и взимат два пъти повече от мен,но не са щастливи и не са стигнали до никъде,просто работят и взимат някакви пари и това е. Това според мен не е приятен живот и много от западняците го знаят и хвалят българската душевност.Нека да я съхраним като национално богатство и да сме щастливи.