Отидете към основна версия

2 651 9

Над 22 000 младежи напускат България годишно

  • младежи-
  • безработица-
  • българия-
  • европа

Независимо че в Западна Европа икономическата криза продължава, българските младежи бягат натам. Годишно между 22 000 и 24 000 души напускат България. Над 7000 от тях се отправят още от първи курс да учат главно в университети в Германия и Великобритания. Само през миналата година на Острова са отишли да се обучават 870 студенти, като 160 от тях са приети в едни от най-реномираните местни университети в Кеймбридж, Глазглоу и Екекс. Тази година кандидатите са 2240 души. От тях обаче 650 не са приети поради слаба езикова подготовка.

Дания и Холандия са другите две най-предпочитани дестинации за следване. През тази година се наблюдава завишен интерес към Германия. Причината са по-ниските такси за образование. Обучението в Швеция, Шотландия и Дания е безплатно и това също кара много от българските младежи да се насочат към тези северни държави.

Много малка част от завършилите висшето си образование в чужбина се завръщат да работят в България. От върналите се 450 000 българи у нас от началото на кризата, всеки пети иска да замине обратно зад граница.

Броят на желаещите да следват зад граница ще продължи да нараства. В проучване проведено от „Галъп интернешънъл” през миналия месец, 47% от анкетираните посочват, че българското образование отива „към по-лошо”, 30% не могат да преценят, а едва 23% виждат повишаване качеството на образование. На въпрос къде биха следвали 39% отговарят България, а 35% - чужбина като процентът на вторите през последните две години се увеличава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини