Отидете към основна версия

2 822 21

Станишев: Борисов е наясно, че цената на АЕЦ "Белене" е много по-ниска

  • бойко борисов-
  • сергей станишев-
  • аец "белене"-
  • цена

Всички тези приказки, които бълват през последните дни за цена от 22 млрд. лева на АЕЦ "Белене", не отговарят на реалността и Борисов е наясно с това, защото цената, за която са подписали през 2010 г., е значително по-ниска, заяви днес пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Премиерът Борисов обяви, че електроцентралата би струвала над 23 млрд. евро. "Росатом" обаче оцени, че "Белене" не струвала 10 млрд. евро или повече.

НЕК, финландският концерн "Фортум" и "Росатом" още на 30 ноември 2010 г. са фиксирали цена на двата блока на АЕЦ "Белене" - 6,297 млрд. евро, подписвайки в София съответния меморандум, посочи Станишев, цитирайки руската информационна агенция РИА „Новости“.

По думите му това означава, че управляващите съзнателно манипулират и заблуждават българските граждани преди референдума.

Този меморандум е бил подписан в присъствието на министър Трайчо Трайков и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, които преди подписването са били при премиера Бойко Борисов и са го информирали за тази цена, добави лидерът на БСП, като показа и копие от меморандума. 

Бившият премиер посочи, че дори цената от 6,3 млрд. евро е твърде висока и отбеляза, че в преговорите с "Росатом" позицията на правителството на Тройната коалиция е била за цена от 5,2 млрд. евро. "Борисов е избрал друг подход - все едно да отидеш на пазар, да вземеш две кила домати, да ги прибереш в своята торба и след това да попиташ колко струват", коментира Станишев. Според него по този начин правителството на ГЕРБ не е успяло да защити националния икономически интерес при преговорите с "Росатом".

За четири години управление съм имал една среща с Борисов, тя беше по негова инициатива и точно по темата "Белене", каза Станишев. Той посочи, че тогава му е казал, че може да разчита на подкрепа от БСП за "Белене", но му е поставил два въпроса - че цена от 6,3 млрд. евро е твърде висока и дали е осигурен българският контрол върху експлоатацията на централата.

Станишев отбеляза, че целият проект е разработен като външно инвестиционно финансиране, а не с бюджетни средства.

Вчера пред руска информационна агенция (Бизнес-ТАСС), вицепремиерът Симеон Дянков призна, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима. Дянков бе категоричен, че "Белене" ще ни доведе до фалит.

Енергийният министър Делян Добрев също потвърди днес, че целият проект „Белене” струва над 10 милиарда евро. Само централата без съпътстващата инфраструктура е 6,3 милиарда евро, каза той на извънредна пресконференция, цитирайки известен руски експерт. В офертата на "Атомстройекспорт" не е калкулирано и първото зареждане на блоковете с гориво, а то би струвало между 80 и 120 млн. евро за всеки от блоковете.

Добрев посочи, че консултантът е направил разбивка на цялата сума на проекта по разходи и за строителство на самата централа е предвидил 6,1 млрд. евро, но още 2 млрд. евро ще струва изграждането на инфраструктурата, а 1,8 млрд. евро са лихвите по финансовия ресурс.

Така цялата сума на проекта възлиза на 10,352 млрд. евро, без да се смятат разходите за балансиране на енергийната система, ако бъдат включени още два реактора от по хиляда мегавата.

Добрев заяви отново, че за следващите десет-петнайсет години България няма нужда от тези мощности и посочи, че в момента имаме инсталирана мощност 11 800 мегавата. При върхово натоварване през най-студените дни през годината се достигало до 6300 мегавата натоварване на системата.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини