Last news in Fakti

24 Януари, 2013 20:27 2 815 21

Станишев: Борисов е наясно, че цената на АЕЦ "Белене" е много по-ниска

  • бойко борисов-
  • сергей станишев-
  • аец "белене"-
  • цена

Всички тези приказки, които бълват през последните дни за цена от 22 млрд. лева на АЕЦ "Белене", не отговарят на реалността и Борисов е наясно с това, защото цената, за която са подписали през 2010 г., е значително по-ниска, заяви днес пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Премиерът Борисов обяви, че електроцентралата би струвала над 23 млрд. евро. "Росатом" обаче оцени, че "Белене" не струвала 10 млрд. евро или повече.

НЕК, финландският концерн "Фортум" и "Росатом" още на 30 ноември 2010 г. са фиксирали цена на двата блока на АЕЦ "Белене" - 6,297 млрд. евро, подписвайки в София съответния меморандум, посочи Станишев, цитирайки руската информационна агенция РИА „Новости“.

По думите му това означава, че управляващите съзнателно манипулират и заблуждават българските граждани преди референдума.

Този меморандум е бил подписан в присъствието на министър Трайчо Трайков и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, които преди подписването са били при премиера Бойко Борисов и са го информирали за тази цена, добави лидерът на БСП, като показа и копие от меморандума. 

Бившият премиер посочи, че дори цената от 6,3 млрд. евро е твърде висока и отбеляза, че в преговорите с "Росатом" позицията на правителството на Тройната коалиция е била за цена от 5,2 млрд. евро. "Борисов е избрал друг подход - все едно да отидеш на пазар, да вземеш две кила домати, да ги прибереш в своята торба и след това да попиташ колко струват", коментира Станишев. Според него по този начин правителството на ГЕРБ не е успяло да защити националния икономически интерес при преговорите с "Росатом".

За четири години управление съм имал една среща с Борисов, тя беше по негова инициатива и точно по темата "Белене", каза Станишев. Той посочи, че тогава му е казал, че може да разчита на подкрепа от БСП за "Белене", но му е поставил два въпроса - че цена от 6,3 млрд. евро е твърде висока и дали е осигурен българският контрол върху експлоатацията на централата.

Станишев отбеляза, че целият проект е разработен като външно инвестиционно финансиране, а не с бюджетни средства.

Вчера пред руска информационна агенция (Бизнес-ТАСС), вицепремиерът Симеон Дянков призна, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима. Дянков бе категоричен, че "Белене" ще ни доведе до фалит.

Енергийният министър Делян Добрев също потвърди днес, че целият проект „Белене” струва над 10 милиарда евро. Само централата без съпътстващата инфраструктура е 6,3 милиарда евро, каза той на извънредна пресконференция, цитирайки известен руски експерт. В офертата на "Атомстройекспорт" не е калкулирано и първото зареждане на блоковете с гориво, а то би струвало между 80 и 120 млн. евро за всеки от блоковете.

Добрев посочи, че консултантът е направил разбивка на цялата сума на проекта по разходи и за строителство на самата централа е предвидил 6,1 млрд. евро, но още 2 млрд. евро ще струва изграждането на инфраструктурата, а 1,8 млрд. евро са лихвите по финансовия ресурс.

Така цялата сума на проекта възлиза на 10,352 млрд. евро, без да се смятат разходите за балансиране на енергийната система, ако бъдат включени още два реактора от по хиляда мегавата.

Добрев заяви отново, че за следващите десет-петнайсет години България няма нужда от тези мощности и посочи, че в момента имаме инсталирана мощност 11 800 мегавата. При върхово натоварване през най-студените дни през годината се достигало до 6300 мегавата натоварване на системата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полиция

    7 1 Отговор
    Тоя станишев е много просто к...ле нали трябва после хранилище към централата за отпадъците!! Нали трябват подцентрали да намалят напрежението!! Нали трябва електропреносна мрежа по въздуха напрежение неможем да пренасяме и нали трябва да ги заредиме тия реактори пак пари така че може и повече да излезе от 22млр. и пак се пита въпроса защо ти Станишев лъжлив който ограби България не подписа договора за строеж когато беше на власт а напрайхте гьола наречен площадка и откраднахте няколко стотин милиона когато отговориш на тези въпроси може да коментираш днешното правителство!!
  • 2 6789

    10 1 Отговор
    Точно така г-н полицай Ти нали взимаш 1000лв от цв цв и не те бърка че ще платиш 150лв ток. що не отидеш на 200лв и да платиш 150 ток

    Коментиран от #3

  • 3 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "6789":

    abe moje li da si tolkova prost chovek be?
  • 4 6789

    12 1 Отговор
    Прост съм щото не съм на хранилката като държавните служители. Само те имат интерес да не се дават пари за Белене за да има за тях и случайно да не им намалят дажбата. Да не би и ти да си от тях.
  • 5 БУМЕР КАМОР

    3 1 Отговор
    С прискърбие ви съобщаваме ,че на сто и кусур години почина БСП - българска тоталитарно- терористично - демократично - протурска партия. Смъртта настъпи в резултат на съешаването на столетницата с ДПС ( турска , етническа партия ) Каним всички партийни секретари, дечурлигата им , роднините, любовниците , бизнес партньорите т.нат. на погребението в ЦИК на 7.07. 2013 год.
  • 6 Тодоров

    1 9 Отговор
    Станишев е изключително прост човек. Той не знае, че меморандумът е протокол за разговори, водени при среща, и нищо в него не може да се нарече фиксирано, най-малко - цените. Когато търговците преговарят за цени, издават и подписват така наречената про-форма фактура, в която има цени, но те в никакъв случай не са окончателни - това представлява и този меморандум.
    Той и бабите по селата може и да не го знаят, но българският народ не се състои само от прости бабички.
  • 7 KOREKTOR

    1 1 Отговор
    До БУМЕР
    КАМОР

    Отивай лижи задника на Тиквоний и не обиждай по-умните от теб бе.
  • 8 Бай Пешо

    1 10 Отговор
    да го маате тоя мишок Станишев!
    Пълен смотаняк!
    Чак ме е срам, че туй л..нце ни е било министър председател!
  • 9 инж.

    1 9 Отговор
    Тоя СерГей да взема да млъква,че е толкова смешен с вече!
  • 10 пик

    10 1 Отговор
    Пик на потреблението в Бългатия ще биде постигнат тогава когато всички си позволят да имат в къщите си климатици.Това ще стане в близките няколко години.Тогава ще изпитаме недостиг на електроенергия.Водата намалява.Няма да има ВОДА за хигенни нужди камо ли за вецове.Леле мале какво ни чака тогава...
  • 11 6789

    1 1 Отговор
    Тази сутрит боко каза че имало излишък на ел. енергия. Е как няма да има като включвам бойлера 1 път в седмицата. Аз предлагам да спрем да се къпем тогава и Козлодуй ще стане излишен.

    Коментиран от #14

  • 12 АЗ

    1 0 Отговор
    ИСКАТ ДА СТРОЯТ ЗА ДА КРАДАТ !!! ТОВА Е ИСТИНАТА
  • 13 рак

    1 0 Отговор
    много хора се разболяха в българия, ако стане белене здрав няма да остане! раковата в софия е пълна до гое.българите една магистрала не можеме да направим, а сме тръгнали АЕЦ... ясно е че този проект е за да могат определени хора да крадат. да ама не!
  • 14 рак

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "6789":

    болера не пускаш ама от колата не слизаш нали? кой прави задръствания по центъра - дето се къпат по един път на седмица? пробвай да караш колело, така ше можеда се къпеш всеки ден
  • 15 Санди

    0 1 Отговор
    Трябва да се строят АЕЦ в България, без ток не можем .
    Или ще ползваме наш евтин ток или ще купуваме от турците скъп ток .
    Те нямат проблем да строят на границата България -Турция атомни централи .
  • 16 случаен

    0 0 Отговор
    Българи пресметнете , че 2,5 милиона семейства ако плащат по 100 лева за ток всеки месец, независимо от сезона, то тези 22 милиарда лева ще стигнат за близо 7,3 години без да го ПЛАЩАМЕ. Мислете , сигурно след 10 години ще има друи източници на енергия. Между другото Юлиян Върбанов отдавна е измислил как да се неутрализират радиоактивни отпадъци. Това не се прилага , защото някой трябва да печели за тяхното съхранение.
  • 17 raptor

    0 1 Отговор
    Абе тия ненормални ли са?!?! 23 милиарда евро... То адронния колайдер не струва толкова, керливия АЕЦ ще струва толкова... В Русич хората си слагат на старите АЕЦове нови реактори за по 20 милиона долара, ние за един умрял ще дашаме 23 милиарда! Осъзнайте се измамници! Аз съм за АЕЦ Белене, но против измамата!
  • 18 6789

    0 0 Отговор
    До 14 евреина. Колата карам щото е на газ а тя пак е от руснаците не от евреите. И юдейски поклонник днеска е ден за размисъл. Запази си ционистките настроения за понеделник.
  • 19 330i

    0 0 Отговор
    в германия покривите на къщите са от слънчеви батерии, площадките са в пъти в пове4е, в бразилия един вец захранва столицата им, но всичко се прави както трябва без далавери и кражби, а не като при нас, ще вдига тока с 13% заради слънчевите батерии, 13% на 3-4 милиона домакинства, всяко по 100 лв прави около 35 МИЛИОНА лева се крадат, и това на месец, направете си сметка за какво доене става въпрос
  • 20 Андрей

    0 0 Отговор
    Писна ми всеки да говори, а от нищо да не разбира до кога ми кажете ще ни манипулират навсякъде казват различно ЗАЩО? За да ни манипулират много ясно. Българския гражданин трябва да бъде информиран, защо се пускат лъжливи информации? Единия вика 20млрд. другия 6 третия 10... Аз съм за АЕЦ Белене. Трябваше според мен да направят едно изявление по всички национални телевизии и да ни информират от-до без да ни заблуждават! Друго което си мисля е, че този референдум беше само пясък в очите, а ние се мислим, че ние решаваме. Дано да осигурят работа на хората поне да има заетост, че сме затънали да шия.
  • 21 случаен

    0 0 Отговор
    Различните цифри са просто в различна валута. Иначе казано цената наистина е много висока за нас .