Last news in Fakti

8 Май, 2024 10:21 1 434 4

Нова странна мярка на руските банки

  • банки-
  • русия-
  • закон-
  • заем-
  • роднини-
  • одобрение-
  • транзакции

Ще координират заемите на клиентите с техните роднини

Нова странна мярка на руските банки - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

От банките може да се изисква да координират заеми и парични преводи между клиенти и техните роднини, за да предотвратят измами. По време на пролетната сесия Държавната дума може да приеме законопроект за изменение на закона „За банките и банковата дейност“.

Според "Известия", документът предлага да се въведе механизъм за допълнителна проверка на финансови транзакции, които по желание на клиентите ще започнат да се одобряват от техни роднини или пълномощници. Според текста на законопроекта системно значимите кредитни институции ще бъдат длъжни да разрешат на клиента да издаде пълномощно на трето лице, което ще може да отхвърля или потвърждава транзакции в рамките на 12 часа след получаване на уведомление от банката. Ако такава реакция не последва, кредитната институция ще откаже транзакцията.

„След 13-15 май Държавната дума може да приеме законопроекта на първо четене. След това ще отнеме около месец, за да го променим, включително тези, предложени в отзоваването на правителството, което концептуално подкрепи инициативата“, каза депутат от Единна Русия пред вестника Наталия Костенко.

Според Костенко до второто четене в текста на документа може да се появи механизъм за оттегляне на пълномощно. Правителството предложи да се създаде този механизъм, за да се елиминира рискът от злоупотреба за поръчителя. Те ще опростят и процедурата за реализиране на инициативата. „Има един принцип: има доверено лице, той е информиран за транзакциите, но формата на известяване, сумата, с която е възможно блокиране, ще варира“, отбеляза Костенко.

Ръководителят на комисията по финансовия пазар на Държавната дума Анатолий Аксаков каза пред изданието, че законопроектът е в дневния ред на долната камара на парламента за май за разглеждане на първо четене. Ако бъде приет на окончателно четене, законът ще влезе в сила 10 дни след официалното публикуване, отбеляза Аксаков.

Централната банка на Руската федерация подкрепя законопроекта. Преди няколко години Централната банка издаде насоки относно услугите втора употреба. „Това дава възможност на клиента на кредитната институция по споразумение с роднина или приятел да го назначи за свой помощник“, обясниха от регулатора.

Асистентът има право да потвърди преводи по дистанционни канали или да откаже операцията в определен срок, но няма достъп до парите на подопечния и не може да извършва транзакции вместо него, обясниха от Централната банка.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 едрфтгъхуи

    6 1 Отговор
    Поредното гръмко заглавие нямащо НИЩО ОБЩО с реалността...

    КЛИЕНТЪТ (гражданина) ще има право да посочи трето лице чието одобрение да е нужно за да може банката да отпусне кредит... Повтарям- клиентът САМ РЕШАВА жена му (примерно) да одобри отпускането на кредит, а НЕ банката да звъни своеволно да разни хора и да ги пита "На тоя да му дадем ли пари?"...
    Тоест това е възможност която се предоставя на клиента и със закон или наредба се ЗАДЪЛЖАВАТ банките да прилагат процедурата...

    Жокер: в Русия от известно време има начин САМ ДА СИ ЗАБРАНИШ отпускането на кредити. Вписваш се в един регистър, банките задължително го проверяват и чак тогава дават парите или ти издават кредитна карта... Минимум 10 човека знам които сами се ограничиха по този начин- всички са доволни от решението си...
  • 2 Последния Софиянец

    6 0 Отговор
    На Главчев жена му , синът му и дъщеря му имат акции във големи фирми.Откъде?
  • 3 И нас

    5 2 Отговор
    Какво ни интерисува какво се случва в блатото
  • 4 по добре

    5 0 Отговор
    пишете за нашите банки техните такси, че като вкараш някой лев, половината ти го взимат!