Отидете към основна версия

12 863 18

Кои държави са най-зависими от руския газ

  • газ-
  • русия-
  • доставки-
  • европа-
  • зависимост

Финландия и Латвия внасят 90% от необходимия им газ от Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Докато ЕС и САЩ работят върху стратегия за заместване на доставките на природен газ за Европа, в случай, че Русия затвори крана в конфликт със западните сили, заради Украйна, Катар каза, че не вижда начин да замени необходимото количество със собствени ресурси. Ако бъдат въведени нови санкции срещу руския президент Владимир Путин лично или Русия, това може да предизвика енергийна криза на континента поради голяма част от зависимостта на Европа от руския газ.

Според Ройтерс, САЩ е близък съюзник на Катар и иска гаранции, че природен газ, отклонен към Европа, няма да бъде препродаван и призова европейските държави да разрешат разследването на катарските газови договори, за да станат самите редовен клиент – което би могло по-трайно да измести зависимостта си от газ в Европа.

Данните на Агенцията на ЕС за сътрудничество на енергийните регулатори показват кои енергийни доставки биха били най-застрашени в случай на замразяване на руския газ. Сред големите икономики в Европа Германия внася около половината от газа си от Русия, докато Франция получава само една четвърт от доставките си. Най-големият източник на френски газ беше Норвегия, доставяща 35%. Италия също ще бъде сред най-засегнатите при 46% зависимост от руския газ.

Великобритания е в различна позиция, като черпи половината от доставките си на газ от вътрешни източници и внася предимно от Норвегия, а също и от Катар. Испания също не е в списъка на основните клиенти на Русия, като най-големите търговски партньори на страната са Алжир и САЩ.

Някои по-малки европейски държави разчитат изключително на руски газ, а именно Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова. Зависимостта също е над 90% от доставките на газ във Финландия и Латвия и 89% в Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини