Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 10:27 12 854 18

Кои държави са най-зависими от руския газ

  • газ-
  • русия-
  • доставки-
  • европа-
  • зависимост

Финландия и Латвия внасят 90% от необходимия им газ от Русия

Кои държави са най-зависими от руския газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Докато ЕС и САЩ работят върху стратегия за заместване на доставките на природен газ за Европа, в случай, че Русия затвори крана в конфликт със западните сили, заради Украйна, Катар каза, че не вижда начин да замени необходимото количество със собствени ресурси. Ако бъдат въведени нови санкции срещу руския президент Владимир Путин лично или Русия, това може да предизвика енергийна криза на континента поради голяма част от зависимостта на Европа от руския газ.

Според Ройтерс, САЩ е близък съюзник на Катар и иска гаранции, че природен газ, отклонен към Европа, няма да бъде препродаван и призова европейските държави да разрешат разследването на катарските газови договори, за да станат самите редовен клиент – което би могло по-трайно да измести зависимостта си от газ в Европа.

Данните на Агенцията на ЕС за сътрудничество на енергийните регулатори показват кои енергийни доставки биха били най-застрашени в случай на замразяване на руския газ. Сред големите икономики в Европа Германия внася около половината от газа си от Русия, докато Франция получава само една четвърт от доставките си. Най-големият източник на френски газ беше Норвегия, доставяща 35%. Италия също ще бъде сред най-засегнатите при 46% зависимост от руския газ.

Великобритания е в различна позиция, като черпи половината от доставките си на газ от вътрешни източници и внася предимно от Норвегия, а също и от Катар. Испания също не е в списъка на основните клиенти на Русия, като най-големите търговски партньори на страната са Алжир и САЩ.

Някои по-малки европейски държави разчитат изключително на руски газ, а именно Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова. Зависимостта също е над 90% от доставките на газ във Финландия и Латвия и 89% в Сърбия.

Кои държави са най-зависими от руския газ


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кочо

    96 17 Отговор
    Газ се внася от там от където го има! Като не искат от Русия, да преустановят доставките и да почнат да внасят от Марс! Какво дигат аларма САЩ и окаяната им слуга Европа?!!
  • 3 Юни месец

    34 30 Отговор
    Да стане гръцката тръба и ще се реши и този проблем.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    29 5 Отговор
    Най зле е за тия дето си нямат находище "Хан Аспарух :). Ние като почнем да си използваме 100 млд. кубика газ няма да имаме никакъв проблем.
  • 6 Watchdog

    45 13 Отговор
    Каква е тази тъпа пропаганда за "зависимост" от "руския газ" все едно Газпром го подарява този газ. Нали се заплаща, а не се дарява. Това е все едно да кажем, че "Европа" е "зависима" от китайските стоки за бита или пък от "зависима" от американските технологични компании. Пълни глупости за хора с наполовина изрязани мозъци. Обратното е по скоро вярно твърдение. Зависим е продавача от купувача в нормалните търговски взаимоотношения и това го знаят дори учениците в началното училище.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баскът

    38 5 Отговор
    Испания ,не е зависима от ,,ужасния тиран,, Газпром..Защо ,газта в Испания ,скочи с 8 евра на бутилка пропан,за година .До 20-22евра..Къде е схемата?.2002газ 6,5евро .2022г-22евра.Ток 300 евра мегават.Нямат много общо с ,Газпром !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 BOBO

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Юни месец":

    ЧОВЕЧЕ ТИ РАБОТА С ВИЗАНТИИЦИ ИМАЛИ СИ
  • 11 Като

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Watchdog":

    Няма откъде другаде да го купиш,ставаш зависим.А спри газта на заводите,за бита,училища,болници и т.н.Колко време и пари ще струва всичко това да се преоборудва,примерно на ток?А Европа е зависима в много отношения,защото преди 20 години изнесе повечето от производствата си в Китай и други страни от Азияи Африка.
  • 12 Той ще се реши

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юни месец":

    но цената му ще е почти колко е бензина.Честото
  • 13 Глупости

    5 0 Отговор
    на търкалета!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Това е руска пропаганда никой не е

    1 2 Отговор
    Зависим от руския газ самите държави са решили да копуват од Русия има и други страни од които можем да придобиваме газ

    Коментиран от #16

  • 16 Като

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Това е руска пропаганда никой не е":

    Например???

    Коментиран от #17

  • 17 Например

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Като":

    Catar 🇶🇦 ,Noruega 🇳🇴,Canadá 🇨🇦 Нищо ще се научиш много незнаещи подобия има в бг
  • 18 Цезар

    2 1 Отговор
    От Гръцкия газопровод може да се получава от хъба в Алексондрополис газ от САЩ, Катар,Израел и азерски газ и то по евтин от руския. Стига глупости да разчитаме на руския, които ние българите плащаме на най висока цена от Ес. Защото преговорите ги водят продажни български агенти на Русия,а другия вариант е преговорите да се водят от еврокомисията, която не пуска аванта на руснаците