Отидете към основна версия

1 232 22

G7 възнамерява да изключи някои руски банки от SWIFT

  • swift-
  • g7-
  • русия-
  • украйна-
  • банки

Държавите ограничава и получаването на "златни паспорти" от руснаци

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните от Групата на седемте (G7) планират да изключат някои руски банки от международната междубанкова система SWIFT „Стремим се някои руски банки да бъдат изключени от обменната система SWIFT“, се казва в в съвместно изявление, публикувано в неделя на сайта на френската президентска администрация. Страните от G7 се надяват, че тази мярка ще ограничи способността на банките да "действат в глобален мащаб".

Страните от G7 планират да въведат редица ограничителни мерки срещу Централната банка на Русия. „Ние сме ангажирани с въвеждането на ограничителни мерки, които ще попречат на Централната банка на Русия да използва международните си резерви по такъв начин, че да намали ефекта от нашите санкции“, се казва в документа.

Групата на седемте възнамерява да ограничи възможността руснаците да получат "златни паспорти".

"Ангажираме се да се противопоставяме на лица и организации, които улесняват войната в Украйна и незаконните действия на руското правителство. По-специално, възнамеряваме да предприемем мерки, предназначени да ограничим придобиването на гражданство чрез "златни паспорти", които осигуряват достъп до нашите финансови системи за богати руснаци, свързани с руското правителство“, се казва в изявлението.

Страните от G7 планират през новата седмица да създадат трансатлантическа работна група, която да наблюдава прилагането на финансовите санкции срещу Русия.

„Ангажираме се да създадем трансатлантическа работна група, която трябва да гарантира ефективното прилагане на финансовите санкции“, се казва в изявлението. В него се посочва, че за тази цел ще бъде извършена "нвентаризация и замразяване на имотите на лица и предприятия, които са били обект на санкции в страни G7", както и да "приложи санкции и други финансови мерки срещу служители и представители на руския елит, близки до правителството, както и срещу техните семейства", се казва в комюникето.

Страните от G7 се съгласиха да засилят координацията за борба с "дезинформацията и други форми на хибридна война".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини