Last news in Fakti

25 Февруари, 2022 08:05 20 026 27

Русия е решила проблема със SWIFT още през 2014 година

  • swift-
  • русия-
  • украйна-
  • банки-
  • финанси

Системата за предаване на финансови съобщения може да предава във формат SWIFT, без да ползва нейните канали

Русия е решила проблема със SWIFT още през 2014 година - 1
Снимка: Shutterstock

Изключването на Русия от междубанковата система за предаване на информация и извършване на плащания SWIFT се определя като една от най-строгите санкции, които Западът може да въведе поради влошаването на ситуацията в Украйна. По-специално, както заяви британският премиер Борис Джонсън, правителството на Великобритания не изключва прекъсването на връзката на Русия със SWIFT, но такова решение може да бъде взето само в тясна координация със съюзниците.

В подкрепа на спирането се обявиха чешките власти, но в Германия се страхуват от последствията от подобна стъпка. В САЩ също така ясно дадоха да се разбере по-рано, че могат да предприемат други строги икономически санкции срещу Руската федерация, без да прибягват до прекъсване на връзката на руските банки от SWIFT. В същото време, според Джо Байдън, европейските страни в момента не искат Русия да бъде изключена от SWIFT.

Какво е SWIFT и как работи?

SWIFT е международна система за превод на междубанкови плащания. Тя носи името на едноименното дружество за световни междубанкови финансови телекомуникации, което е негов оператор.

SWIFT позволява бързо и сигурно да обменяте данни за преводи на средства, плащания и обмен на ценни книжа през специална мрежа SWIFTNet, която работи на същия принцип като Интернет. За разлика от системите за плащане (Visa или MasterCard), тя транспортира само съобщения за превод и се използва на междубанково ниво.

Международните преводи могат да се извършват чрез системи за дистанционно банкиране или телекс (вид телеграфна комуникация с идентификация на абоната), допълнени от факсимилни или пощенски съобщения. Такива трансфери обаче не са защитени, отнемат повече време от съобщенията през SWIFT системата (до няколко часа вместо няколко секунди). Освен това много банки изоставиха телекса, смятайки го за остаряла система.

Какъв ще бъде ефектът от прекъсването на връзката със SWIFT? Ще бъдат ли засегнати обикновените руснаци?

От 1995 г. интересите на потребителите на руската мрежа се представляват от Руската национална SWIFT асоциация ("Rosswift"). Към 29 април 2021 г. почти 300 банки в Русия използват системата SWIFT (повече от половината от общия брой кредитни институции, регистрирани в Русия) - по брой потребители на Руската федерация тя е на второ място след САЩ. До средата на 2010 г. Русия представлява около 0,8% от общия брой транзакции в системата. В същото време делът на SWIFT във вътрешните сетълменти преди 5 години надхвърли 80%, но сега е спаднал до 20%.

Както Кайл Шостак, директор на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors, отбеляза по-рано, в обичайния смисъл, цялата страна не може да бъде изключена от SWIFT, но е реалистично да се блокира достъпът до системата на редица големи държавни банки. Тази мярка според него е много мощен лост за икономически санкции, като се имат предвид особеностите на руската банкова система. Той посочи, че прекъсването на връзката от системата може да засегне Sberbank, VTB, Promsvyazbank, Rosselkhozbank. Подобни действия ще създадат ефект на доминото и освен прекъсвания на вноса и износа поради невъзможност за извършване на транзакции по обичайния начин, ще доведат до проблеми за притежателите на руски кредитни и дебитни карти в чужбина.

Какви мерки се предприемат за минимизиране на последствията?

През 2014 г. Банката на Русия стартира в тестов режим Системата за финансови съобщения (SPFS), която може да предава данни във формат SWIFT, но не зависи от каналите си. През 2017 г. SPFS започна да работи изцяло, като предава съобщения за транзакции във всяка валута. Първоначално тя беше предназначен само за местни руски потребители, но до април 2021 г. към нея бяха свързани повече от 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia. Достъп до него имат и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария. Водят се преговори за сетълмент на SPFS с Китай. Към днешна дата в системата участват 399 потребители.

През 2020 г. месечният трафик на SPFS възлиза на 2 милиона съобщения, делът на системата във вътрешния обмен на финансови данни е 20,6%, изпреварвайки SWIFT. В същото време повече от половината от вътрешните финансови съобщения бяха предадени по други канали, включително Sberbank Finline.

Както посочи експертът на клуб „Валдай“, членът на Съвета по външна и отбранителна политика (SVOP) Александър Лосев, Русия ще може да намери алтернатива на SWIFT, ако западните страни решат да я изключат от тази система като санкции.

Според него в дългосрочен план перспективата на самата система SWIFT не е много добра, защото колкото повече звучат подобни заплахи, толкова повече алтернативни системи ще се появяват. Европа вече разработи система, подобна на SWIFT за търговия с Иран, Китай също разработи своя собствена. Според анализатора, Русия може да се свърже по-скоро с китайската версия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    116 6 Отговор
    Е, на 28 януари пишете че това било оръжието на запада заради което Путин неможел да спи, сега го бутнахте в канавката 😄😄😄

    Коментиран от #2

  • 2 Капитализъм

    86 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОНЮЗ":

    ... в действие!!! Хем ги боли, хем ги сърби!!! Но затова са капиталисти- за да им влизат парите в джобовете, а другите, кучета ги яли!!!
  • 3 Хахаха

    31 7 Отговор
    А със долара и евтото?

    Коментиран от #9

  • 4 Емил

    24 81 Отговор
    Това, че са решили уж проблема, не пречи да се пробва как са го решили! Русия вън от СУИФТ!

    Коментиран от #5

  • 5 кравар

    64 15 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    тогава край с долара умнико
  • 6 Watchdog

    81 5 Отговор
    Това със swift платформата е по скоро проблем на страните вносителки на руски суровини. Ако не могат да плащат няма да получават и продуктите. Газ, стомана, петрол, дървен материал и т.н.
  • 7 Лумпен

    59 4 Отговор
    Ще ги изключат от Суифт когато пръдне гугутката. Как финансовото разузнаване на САЩ ще прави анализи за финансовите потоци на Русия? Рисковете, плановете и мащабността на руския бизнес и политики в съответните сектори!? А компаниите които оперират в Русия в куфари на влака ли ще трансферират зелените денги?
  • 8 nord

    15 43 Отговор
    Трябва да им го спрат щом тоз продукт "мир" е толкоз хубав. Доколкото съм слушал руски експерти той
    може да покрие около 20% от трансакциите . Така и така путин е пътник и следващият ще се моли за
    спиране на санкциите и вкл. в Суифт
  • 9 Ха ха ха🤣

    21 46 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Току що, икономистка коментира (като се извини предварително на зрителите, че за мнозинството това е бял проблем), че е в процес на закупуване на автомобил (отбеляза само марката, Хюндай) - снощи е струвал 2 000 000 рубли, а тази сутрин вече е 3 000 000. iPhone 12 тази сутрин струва 130 000...
    Акциите на Сбербанк тази сутрин са ненужна хартия (това е банката, в която са парите за пенсиите). Русия я очакват януарско-февруарските събития в България от 1997 година. Хиперинфлацията ще ги съсипе.

    Коментиран от #10, #23

  • 10 Пак не позна

    45 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха🤣":

    Туй с акциите го обяснявай на тези от уолстрийт.
    Виж в европа каква е инфлацията за последната година.
    След няколко месеца пак ще говорим.
    И с твойте хартийки в банката колко хляба ще купиш.

    Коментиран от #16

  • 11 Императорчето

    14 29 Отговор
    го очаква жалката участ на повечето императори.
  • 12 Сър Пичук

    11 23 Отговор
    Аз се чудя защо има такива проблеми с плащанията с карти в Русия, а то било защото използвали тяхна си система...
    Молодци.
  • 13 Важното е

    38 9 Отговор
    СУИФТ е частно дружество. На какво основание то се въвлича в политиката и се използва за политически цели от западните държави? Това си е направо социалистически метод за управление, а не пазарен инструмент

    Коментиран от #22

  • 14 Кон

    11 6 Отговор
    Тази статия платена ли е от Путин ? За всяка голяма сделка има банки гарант и като се отрежат от междинно звено практически не могат да купят или продават нещо
  • 15 Д. Р. В.

    9 5 Отговор
    Супер, да ги изключват! Всички офшорки отиват в Русия!
  • 16 Спиртосани ватенкщи

    11 22 Отговор

    До коментар #10 от "Пак не позна":

    Наглите руски тролове, оправдават агресията върху Уграйна с бомбардировките на Югославия или влизането в Ирак от американците! Но сега да стреляш срещу братски народ и още повече народ с който сте били едно е в най-чист вид ФАШЗЪМ.

    Коментиран от #19

  • 17 asd

    8 3 Отговор
    Нищо не е "решила", мисирко. Вътрешните разплащания са различно нещо от международните.
    Общо взето даже и кредитните/дебитните карти на руски банки няма да "важат".

    Хахахаха
  • 18 Ами да

    4 11 Отговор
    Ако не ги изгонят от СУИФТ, идиотът ще се помисли за велик и ще нападне Аляска! И тя е била руска! Това предстои!
  • 19 Дедо Цекри

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Спиртосани ватенкщи":

    Дженди, какви ги фъфлиш несвързани и умопомрачени?
  • 20 ттт

    17 4 Отговор
    Санкции, в които не участва Китай са само вдигане на шум (демонстрира се, че налагащият ги е жив). Разбира се, всеки може да бъде купен, включително Китай. Важна е цената. За Поднебесната е: връщане на Тайван; признаване на Далай Лама за престъпник; изнасяне на САЩ от Южна Корея и целия източен Пасифик; изплащане на компенсации на Хуавей и другите санкционирани китайски корпорации и още някои отстъпки.
  • 21 мнение

    5 8 Отговор
    "През 2014 г. Банката на Русия стартира в тестов режим Системата за финансови съобщения (SPFS)"

    Да си я използват и да видим докъде ще стигнат. Може да преминат и на китайската система, но тя вероятно е на йероглифи. Още по-добре, по-секретна ще е. Кой е по-големия брат измежду китайците и руснаците?
  • 22 Wayne

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Важното е":

    Още когато съсипа Иран стана ясно ,че не е баш частно дружество. Използва се от най-големите държавни банки по света. Няма нищо частно в него. Само на хартия.

    Коментиран от #24

  • 23 Сибирска мечка

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха🤣":

    Някой май май е проспал нещо очевидно. В момента на влизането на руската армия в Донецк и Луганск, американските 10 годишни трежъри бондове свиха рязко с - 25%, а немските държавни само за 4 часа бяха с -45%. Едва вчера върнаха по около 10%. Долара ту нагоре, ту надолу от 2 дни с по 200-250 пипса всеки ден, нервен пазар с големи корекции на американските борси. Лошо Седларов, лошоооооо...
  • 24 Сибирска мечка

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Wayne":

    Всичко свързано с банките в света е собственост на едни "богоизбрани" ли бяха.., че паметта ми взе да изневерява...
  • 25 агент 007

    1 1 Отговор
    399 потребителя 🤣
  • 26 Ако си е решила проблема Русия

    1 1 Отговор
    Те да я изтрескат със Суифт за всеки случай, паживьом видим.
  • 27 Анонимен

    1 1 Отговор
    Никакъв проблем не са решили.нека ги исключат от системата