Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2022 16:05 1 623 27

ЕС изключи седем руски банки от SWIFT

  • swift-
  • банки-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • санкции

Мярката влиза в сила от 12 март

ЕС изключи седем руски банки от SWIFT - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система SWIFT, но остави извън забраната две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива, съобщава Официалният вестник на ЕС, цитиран от Франс прес. 27-те забраняват и руските медии РТ и "Спутник", като забраната влиза в сила незабавно, предаде БТА.

Изключването от SWIFT има за цел да бъде откъсната отчасти руската икономика от световните финанси като наказателна мярка за руската инвазия в Украйна. То е насочено срещу ВТБ, втората по големина банка в Русия, както и банка "Откритие", Новикомбанк (финансиране на промишлеността), Промсвязбанк, банка "Россия", Совкомбанк и ВЕБ (руската банка за развитие). Тези учреждения са най-силно свързани с финансирането на военните действия на Москва в Украйна, обясни европейски представител. По думите му около една четвърт от обема на руската банкова система е засегнат от това изключване от SWIFT.

Още новини от Украйна

Мярката влиза в сила от 12 март, според Официалния вестник на ЕС. Страните членки дадоха зелена светлина за тази санкция снощи след няколко дни на преговори. За сметка на това мярката не засяга нито "Сбербанк" - най-голямата банка в страната, нито "Газпромбанк" - финансовият инструмент на руския газов гигант, тъй като през тях преминават по-голямата част от плащанията за руските газови и петролни доставки за ЕС. Германия и Италия изразиха опасения през последните дни, че няма да могат да плащат руските газови доставки, от които са силно зависими, в случай, че банките, натоварените със съответните плащания, бъдат блокирани в SWIFT.

Изключването от SWIFT се представя като "финансово ядрено оръжие". Тази платформа за сигурни комуникации позволява размяната на платежни нареждания и прехвърляне на средства между банките. SWIFT, която е регистрирана в Белгия, изключи през 2012 година много ирански банки след решение на ЕС. Повечето от тях бяха върнати обратно в системата през 2016 година. Общо 80 процента от руската банкова система е обект по един или друг начин от пакета финансови санкции на ЕС, приети от 2014 година насам след анексирането на Крим от Москва, посочва европейският представител.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън

    22 7 Отговор
    Путин може да обгради Киев с танкове, но няма да може да победи сърцата и душите на ИРАНСКИЯ народ“:
  • 2 РУСМЕЛ

    23 4 Отговор
    Спря износа на СТОМАНА ! 😄😄😄
    Всички метали скочиха с над 40%
    Продължавайте 👏👏🦖

    Коментиран от #20

  • 3 Иларион

    18 7 Отговор
    Обаче не знам какво ще стане, ако по някакъв начин Путин се справи с това и не фалира. Тогава де факто става напълно неуязвим. Повече санкции няма накъде.

    Коментиран от #10

  • 4 РУСМЕТАЛ

    17 4 Отговор
    Най големия износител на стомана!
  • 5 Не съм икономист

    12 3 Отговор
    Но предполагам че изключването на руските банки от тази система ще лиши Русия от парите които трябва да получи със своите суровини които изнася на запад
    Ако съм прав и тя наистина не може да получи дължащи се суми дали ще продължи да изнася газ стомана жито и каквото там друго изнася

    Коментиран от #8

  • 6 7777

    10 3 Отговор
    О, колко хубавоооо!
    А сега развъждайте коне и магарета. Защо? Ми сами се сещайте.
    И да не забравите, започвайте да внасяте юргани. Есенес много ще започнат да трябват.
  • 7 Олег

    11 4 Отговор
    Дори и само една руска банка да не е изключена, всичко може да минава през нея? Или се бъркам?

    Коментиран от #18, #22

  • 8 ЛЛЛ

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Не съм икономист":

    Ми не. От там ще се вдигнат безумно цените и съответно инфлацията
  • 9 Тошо

    6 2 Отговор
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ СА ЕВРЕЙСКИ И ПОСЛЕ ДА СТАНЕ АМА ЩО ТАКА БЕ МИМЕ ЗА ЕС.
  • 10 Абе

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "Иларион":

    Истината е,че Русия е много богата на природни богатства,и напълно независима .Като държава ще издържи.Само не знам дали самите руснаци ще го издържат Путин .Защото само руския народ може да го свали.

    Коментиран от #11

  • 11 7777

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    А следващият по-добър ли ще бъде от Путин?

    Коментиран от #16

  • 12 Майна

    8 3 Отговор
    Какво ще стане- Руско-Китайска платежна система.Отношение на конфискацията на руските чуждестранни резерви и прекъсването на SWIFT, основният момент е „на Русия ще отнеме известно време, за да въведе нова система с Китай. Резултатът ще сложи край на доларизацията завинаги, тъй като страните, застрашени от „демокрация“ или демонстриращи дипломатическа независимост, ще се страхуват да използват американски банки.
  • 13 Майна

    9 4 Отговор
    Москва вече свърза своята платежна система SPFS не само с Китай, но и с Индия и страните членки на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС). SPFS вече се свързва с приблизително 400 банки.

    С повече руски компании, които използват SPFS и CIPS, дори преди да се слеят, и други маневри за заобикаляне на SWIFT, като бартерна търговия – използвана до голяма степен от санкциониран Иран – и банки-агенти, Русия може да компенсира поне 50% търговски загуби.

    Ключовият факт е, че бягството от доминираната от САЩ западна финансова система сега е необратимо в цяла Евразия – и това ще продължи в тандем с интернационализацията на юана.

    Русия има своя торба с трикове
    Междувременно все още дори не говорим за отмъщение на Русия за тези санкции. Бившият президент Дмитрий Медведев вече намекна: всичко, от излизане от всички сделки за ядрено оръжие със САЩ до замразяване на активите на западни компании в Русия, е на масата.

    Коментиран от #19

  • 14 Карло

    8 3 Отговор
    Без майтап го казвам..що ми се струва , че тези са като змей който се гърчи безпомощно преди да хвърли топа? А като свършат всички цанцкийкиий и цанксиий какво ще правите ? тъпа измет , доброто и правдата иде и няма бягане ! Подли манипулатори , на които им се заслепили очите за власт и пари.. а и най-вече кръв.Пууу дефа ФАШта мама! Рано или късно се плаща на този свят , нищо не остава за отвъдното , запомнете!
  • 15 редник

    5 2 Отговор
    "Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система SWIFT, но остави извън забраната две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива, съобщава Официалният вестник на ЕС"

    Мд-а-а...

    "Природният газ в Европа в момента се продава за над 2100 долара за 1000 куб. метра, което се случва за първи път от 23 декември 2021 г. Това показват данните на международната борса ICE, цитирани от БТА.
    Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия към 11:10 часа българско време се търгуваха за 194,17 евро за мегаватчас, което е над 2100 долара за 1000 куб. метра.
    Вчера руският концерн „Газпром“ обяви, че продължава да подава в обичаен режим газ за транзит до Европа през територията на Украйна. Изявлението направи говорителят на холдинга Сергей Куприянов.

    „“Газпром“ осъществява подаване на руски газ за транзит през територията на Украйна в обичаен режим според заявките на европейските потребители – 109,6 млн. куб метра на 1 март“, каза говорителят.
  • 16 Щом питаш

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "7777":

    Според мен НЕ.Това е лично мое мнение.За мен Путин е мъж с топки.

    Коментиран от #24

  • 17 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ

    1 0 Отговор
    АБЕ ТЕ ТИЯ (.......)ОТ ИЗТОК ВЕЧЕ ГИ УНИЩОЖАВАТ ПОВЕЧЕ И ОТ ТАЛИБАНАНИТЕ И СЕВЕРНА КОРЕЯ😀😀😀😀😀😀😀😀
  • 18 СИГУР МОЖЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Олег":

    АМА СИГУР И МОЖЕ ДА Я ХВАНАТ И СУИФТ НА БАНКАТА ГЛАВАТА😀😀😀😀
  • 19 АБЕ ЛЕЙТЕНАТ ГРЮБЕР С МАЛКИЯ👃

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    КАК ОТ ВИРУСОЛОГИЯ ЗАВЪРШИ ИКОНОМИКА🚮🚮🚮🚮🚽🚽🚽СИГУР И СЕСОЛОГИЯ МЕЖДУ👬👬👬ВЛАДЕЕШ
  • 20 1944

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "РУСМЕЛ":

    и кинти няма за водене на войнааааа .... велик путлер велииииик
  • 21 Хаха

    4 0 Отговор
    мечето трябв да му бият шута от всякъде, все едно ги няма на тази планета.
  • 22 1944

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Олег":

    даже китайските дрогаре спряха да работят с руски банки. агонията ше е страшна. ама сами си го направиха. сега е ред на руския фон щауфенберг.

    Коментиран от #26

  • 23 1944

    1 0 Отговор
    официалния курс на еврото вече е 115 рубли. основния лихвен процент вече е 20. лихвите по кредитите са вече над 30 процента. инфлацията в расиюшка е факт. венецуела с ръждиви ракети.
  • 24 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Щом питаш":

    Хубаво, само гледай как тези дни Путлер ще си загуби топките... 😀
  • 25 До Джамбазов

    2 1 Отговор
    Исключени от Сфивт са банките,които НЕ правят трансакци
    относно плащания
    за енергоносителите от америка и европа.
    Т.е ...информационата война.
  • 26 kkk

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "1944":

    Алоооууууу, клоуна мизерен- ВЕДНАГА СЕ ЯВЯВАЙ НА КИЛИМЧЕТО да ти покажа 19 (деветнадесет) превода от ДНЕС между 3 руски и 7 китайски банки БЕЗ използването на Суифт за скромната сума общо от 23+млн. юана и 120+млн. рубли. Само да си знаеш- схемата "казвам, показвам и наказвам" действа с пълна сила и ще сядаш на един инструмент дето няма да ти хареса
  • 27 А бееее

    0 0 Отговор
    Кои хора работеха в нелегалните фабрики за цигари в страната ни. Украинци ли.,или руснаци, че не си спомням?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания