Отидете към основна версия

6 350 20

Централната банка на Русия възобновява изкупуване на злато

  • русия-
  • украйна-
  • злато-
  • централна банка-
  • изкупуване

Цената на благородния метал ще се определя ежедневно

Снимка: Shutterstock

От 28 февруари Централната банка на Русия възобновява изкупуването на злато на вътрешния пазар, съобщиха от пресслужбата на регулатора. "Покупната цена на златото ще се определя ежедневно въз основа на сутрешната цена на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (LBMA Gold Price AM)", казаха от Централната банка.

Според Банката от 18 февруари международните резерви на Русия достигнаха нов рекорд за всички времена. За седмица те се увеличиха до 643,2 милиарда долара от 639,6 милиарда долара. Данните за дела на валутите в резервите на Централната банка се оповестяват със закъснение от шест месеца: към 30 юни делът на доларовите активи в общия портфейл намалява през годината от 22,2% на 16,4%, докато делът в евро се увеличава от 29,5% на 32,3%, юани - от 12,2% на 13,1%, лири стерлинги - от 5,9% на 6,5% и други валути - от 7,2% на 10%.

Банката на Русия редовно попълваше резервите със злато до 1 април 2020 г., след което спря изкупуването на благородния метал на вътрешния пазар. Решението се дължи на необходимостта да се стимулира износът на злато и да се осигури допълнителен приток на валутни постъпления към Русия, които на фона на значително по-ниските цени на петрола намаляха значително.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини