Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2022 16:15 6 917 91

Русия има хиляди тонове злато. Но няма как да ги продаде

  • злато-
  • русия-
  • резерви-
  • златни резерви-
  • рубли-
  • руска рубла-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • долари-
  • евро

Русия е натрупала огромен резерв от около 2300 тона злато. Проблемът е, че то е почти непродаваемо.

Русия има хиляди тонове злато. Но няма как да ги продаде - 1
Снимка: Shutterstock

Русия се подготвяше за възможен конфликт със Запада, като прехвърли голяма част от доларовите си валутни резерви в злато. В трезорите на централната банка се съхраняват над 2000 тона от благородния метал. В случай на неотложност обаче този актив не е лесно конвертируем.

Откакто през 2014 г. Русия окупира Крим, а западните санкции – по-умерени от сегашните - удариха Москва, централната банка на Русия закупи над 1000 тона злато. В същото време страната намали количеството на щатските си долари, за да ограничи зависимостта си от американската финансова система. Други централни банки съхраняват частично златните си резерви в международни финансови центрове като Лондон или Ню Йорк. Според официалната информация руските запасите от благородния метал на стойност около 140 млрд. долара се съхраняват изцяло в страната.

Още новини от Украйна

Златните резерви - ценни, но безполезни

Заради санкциите, около половината от валутните резерви на Русия – в размер приблизително на 600 млрд. долара - вече не са достъпни. И макар златните резерви да са защитени от чуждестранен достъп, до голяма степен те си остават сравнително безполезни. Предназначението на валутните резерви, включващи златото на централната банка, е да предпази националната валута от обезценяване при криза. Закупувайки рубли с долари, евро или злато например, централната банка подкрепя търсенето и поддържа нивото на валутния курс. Но тъй като доларовите и евровите запаси са вече замразени, на Русия вероятно ще ѝ бъде трудно да продава големи количества злато.

Наложените санкции забраняват британски, европейски и американски институции да работят с Руската централна банка. Това изключва Русия от главните центрове за търговия със злато като Лондонския пазар за метали. Според „Блумбърг“ търговците на злато и банките в други страни също предпочитат да стоят на разстояние от руското злато. Причините за това са две: първо, защото е почти невъзможно то да бъде препродадено на западните пазари и второ - поради страх от т.нар. вторични санкции. В американския Сенат вече е внесено искане за налагане на наказателна мярка срещу купувачите и продавачите на руско злато, независимо в коя държава се намират.

Пазарът не толерира твърде голямо предлагане

На теория Руската централна банка все още може да използва своето злато. Така например, тя може да се опита да го продаде на други централни банки. Подобно на Русия, много държави също увеличиха дела на благородния метал в резервите си в последните години. В медийни публикации, като потенциални клиенти на Москва се посочват Индия и Китай. Но в тази ситуация те вероятно биха купили сериозни количества злато от Русия само със сериозна отстъпка. Друга възможност би била директната продажба на руски граждани чрез вътрешни банки или посредници. Мнозина биха имали интерес към обмяна на рубли срещу злато, поради загриженост за активите си. Това обаче би ограничило монетарната политика на страната в момент, в който правителството може да реши да печата нови рубли, за да финансира войната си.

Краят на една епоха?

Епохата на "златния фетишизъм" вероятно е приключила, пишат икономистите от университета „Принстън“ Харолд Джеймс и Брендън Грийли във "Файненшъл таймс". Златото, в крайна сметка, не е ценна стока, а платежно средство, чиято стойност зависи само от готовността на всички да го приемат като такова. А в случая с резервите на Русия тази готовност е политически въпрос. Валутният експерт Флориян Керн от мюнхенския мозъчен тръст Dezernat Zukunft казва, че дори и без санкции би било трудно да се използват руските златни запаси. Световният пазар на злато не е достатъчно ликвиден, за да поеме значима част от руското злато – написа Керн в Туитър. Според него това ще доведе до срив в цената на златото. Така съкровище за милиарди, поне на хартия, може да се стопи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахах

    68 71 Отговор
    Китай ще го пипи на половин цена.Ще го плати в ориз , пластмасови легени и нокторезачки.Ако искат.

    Коментиран от #29, #86, #91

  • 2 гост

    44 92 Отговор
    Не само няма как да го продаде , ами скоро няма да го има !!! Щото за огромна изненада на захлупените путинофили , то дори не е в Раша !!! И сега се изработват законите за блокирането , а после конфискацията му !!

    Коментиран от #8, #10, #17, #18, #30, #34, #37, #59

  • 3 Мхм

    61 35 Отговор
    германопитеците пяк искат да крадат чуждо злато въпроса е дали Китай ще им позволят
  • 4 дет мароз

    34 36 Отговор
    Да го правят на арматурно желязо, веднага ще го лапнат!
  • 5 .......................

    88 42 Отговор
    Изобщо не е вярна статията . Русия спокойно може да си направи рубла , обезпечена със наличното злато , а това автоматично означава може би най-скъпата валута или поне по-скъпа от американския напечатан долар

    Коментиран от #15, #22, #48, #55, #68

  • 6 хахах

    40 64 Отговор
    Руското злато е мираж както и руската армия.Путин отдавна го е изнесъл в Швейцария.Жена му и децата са там.Трябва да имат какво да ядат там.
  • 7 Гаглей

    45 67 Отговор
    Руската армия се оказа прогнила, а Путин много тъп
  • 8 🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺

    37 12 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Те знаят как. Спокойно.

    Коментиран от #49

  • 9 ханс

    60 16 Отговор
    Тъпотията на вмирисано зеле вече придоби колосални размери

    Коментиран от #19

  • 10 гост

    27 45 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    САЩ обмислят блокиране и на златния резерв на Русия !
    Hяĸoлĸo aмepиĸaнcĸи ceнaтopи oт двeтe пapтии paбoтят c Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe нa CAЩ, зa дa блoĸиpaт дocтъпa нa Pycия дo нeйнитe дъpжaвни peзepви в злaтo, cъoбщи издaниeтo Ахіоѕ, цитиpaйĸи зaпoзнaти cъc cитyaциятa изтoчници. Bъпpocнитe злaтни peзepви ca нa cтoйнocт пpиблизитeлнo 132 милиapдa дoлapa.
    Cпopeд издaниeтo, ceнaтop Aнгъc Kинг e ĸaзaл, чe aмepиĸaнcĸият Ceнaт e възмoжнo дa пpиeмe зaĸoнoпpoeĸтa зa блoĸиpaнe ("зaмpaзявaнe") нa злaтнитe peзepви нa Pycия oщe тaзи ceдмицa.
  • 11 Ейп Крос

    45 45 Отговор
    Част от него е онова което им платихме за освобождението си.
  • 12 гост

    53 16 Отговор
    Имам торба с ориз, ама не е ценна, щото няма да я ям, а ако я продам, ще й падне цената - аман от тъпи статии
  • 13 Грульо

    40 24 Отговор
    Че закво да го конвертират в хартия, златото се държи за резерв, за краен случай, не да ползва щом има постъпления от книжни пари.

    Коментиран от #23

  • 14 БПФ

    71 15 Отговор
    Хахахахха, само тотални идиoти могат да кажат, че златото не можело да бъде препродадено. Ако го купи Китай например, просто ще го претопи и ще удари своето или друго клеймо на всяко кюлче. Златото е едно и също по цял свят - Au.

    Коментиран от #83

  • 15 Ейп Крос

    13 17 Отговор

    До коментар #5 от ".......................":

    Ами ти си голям майтапчия бе!
  • 16 Европа

    35 16 Отговор
    Русия е огромна страна. И руския народ оцелява като българския въпреки малоумните и крадливи управници
  • 17 Джукаран

    47 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Путинофобино,много си в час къде е златото на Русия,бе!

    Коментиран от #20, #53

  • 18 БПФ

    58 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Да бе - руснаците, които изхвърлиха доларът от валутните си резерви, сигурно си държат златото в САЩ или в Лондон? Кажи на психиатърът ти да ти взема допълнително за опасен труд.
  • 19 Ейп Крос

    6 16 Отговор

    До коментар #9 от "ханс":

    Зелето е руско.6864
  • 20 БПФ

    42 13 Отговор

    До коментар #17 от "Джукаран":

    Факт: няма по-отчайващо тпо същество от русофoбът. Най-тежките случаи трябва да се евтаназират. Не че са опасни, просто за да не се мъчат. IQ-то им е по-малко от номерът на обувките им. Бог често е жесток и несправедлив :(
  • 21 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 9 Отговор
    Хубава статия, интересна, пълна с глупости ‼️ Защото първо Русия има къде и как да продаде златото❗ Второ , Световните банки още им пари от "Волфрамова афера за .... тонове злато ❗❗ И трето вече май петролът ще се търгува не само през долари ( по тази причина Либия и Ирак бяха разрушени) ❗❗❗
  • 22 Ал Бунди

    16 35 Отговор

    До коментар #5 от ".......................":

    Е, и кво от това. Щом световния пазар отхвърля рублата като международно разплащателно средство, целия ти напън е нахалост. А между другото, на Русия сами нужни технилогии, и то спешно. Само че срещу рубли никой не продава. А като тръгнат на почивка( и осеменяване) рускините, никой няма да им иска рублите.
  • 23 pepy

    25 6 Отговор

    До коментар #13 от "Грульо":

    "... златото се държи за резерв, за краен случай..."

    Запознай лаиците /ако обичаш/, какво се прави с него в настоящата ситуация, когато дойде този краен случай.

    Коментиран от #26

  • 24 Хаха

    6 11 Отговор
    И какво като има, и други страни имат ...
  • 25 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
    "Колосална афера с 10 000 тона злато от Волфрам."
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
  • 26 Грульо

    8 15 Отговор

    До коментар #23 от "pepy":

    " какво се прави с него в настоящата ситуация, когато дойде този краен случай."

    Нема логика в туй, дето пишеш. В настоящата ситуация не е дошъл крайния случай. Като дойде, ще видиш.

    Коментиран от #32

  • 27 Факт

    20 2 Отговор
    Я го дай насам да видиш дали е непродаваемо!
  • 28 Бе то не че нещо...

    33 3 Отговор
    Без да поставям под съмнение експертизата на цитираните специалисти, ама златото е ликвидно платежно средство от както свят светува, та нещо неубедителни ми изглеждат направените анализи. Особено при космическите му цени напоследък.
  • 29 Факт

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "хахах":

    Сега който иска газ ще си купува рубли в злато!
  • 30 Абре

    41 8 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Пишеш, колкото да не заспиш. Златото е в Русия. Всичкото злато е в Русия! А резерва в различни валути, половината беше на Запад, другата половина в Русия! Мисля бяха около 600млрд. в различни валути! От които само 3,5 млрд в долари! Та, половината резерв е на Запад и е блокиран. Но, с падането на рублата, Русия си изкупи ДЦК за без пари, така нулира дълга си! Голямото зануляване, за което така много се говореше, стана само в Русия. ЕС не можа да занули нищо! Сега Русия няма дълг. А дълга й беше 18% от БВП!
  • 31 Той

    21 2 Отговор
    За това в момента цената на златото е на горе!?! Нали?
  • 32 pepy

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "Грульо":

    "... Като дойде, ще видиш..."

    Искам /сигурно и други/ да съм подготвен предварително, но щом не можеш /или няма други опорки/, няма да те тормозя повече...
  • 33 123456

    34 8 Отговор
    Как точно американците ще блокират златните резерви на Русия , че не ми ясно . Никои няма право да блокира , Ако САЩ дори се опитат да блокират златото , повярвайте руснаците ще си го вземат със всички средства . Руското злато си е руско и няма никакво значение какво казват американците
  • 34 И според питеците от твоя тип

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    До кога ще търпи "Раша" да я крадат. И как мислиш, какво ще стане като и писне? И да ти кажа - на оня свят никой нищо не е занесъл
  • 35 Професора

    31 11 Отговор
    Над 10 000 тона имат руснаците в злато соросите си мислят, че знавт всичко обаче дълноко се заблуждава. Само мизерниците си продават злато руснаците не продават!
  • 36 089954

    22 7 Отговор
    Айдеее, доларо отиде на 50 цета за една рубла
  • 37 ежко

    33 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Аха..... Златото не било стока?!?А кое е стока?Хартия с 25% лен и 75% памук ли?Тези чипове с какви метали се правят?Русия само на Индия да продава в сезона на сватбите им -пак ще го продаде!Щото когато индийците се заженят, златото на борсите скача.Все пак са близо милиард човечета....
  • 38 Факт

    21 11 Отговор
    Поредната манипулация на фашистката немска медийна помия Дойче веле.
    Колко трябва да си малоуен за да пишеш такива глупости?
  • 39 Точен

    25 6 Отговор
    Един от сериозните козове на руската икономика е, че само 8 % от БВП е дълг. Докато при ФАЩ този % е над 51 %. То затова и Вашингтон търсеше начин чрез Украйна да унищожи или поне да отслаби Русия. Ала Путин не е наивник както Кирчо и Кокорчо.

    Коментиран от #47, #63

  • 40 Онзи

    18 2 Отговор
    Да му мислят тези бананови държави къде нямат злато.
  • 41 гост

    17 1 Отговор
    Аман от малоумните ви новини
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Денис

    25 1 Отговор
    ЗЛАТОТО Е СВОБОДА, не банките, не кредитни карти, не хартията, която инфалцията я изяжда, нито електронните пари, който ако иска държавата може да ги конфискува, (както в гърция, както в канада, и други държави), щом е толкова безполоезно защо се вдига цената му, или тия в kitco лъжат.
    Пък представям си ако нещо се случи в системите с всичките тези облачни пари в банкте, Ще стане ГОЛЯМО ЗАНУЛЯВАНЕ (the big reset).
    Но знам че златото е била , златото е, и винаги ще бъде резервна обменна валута при война или други финансови катаклизми, а тия пичове от Принстън да си скъсат измислените дипломи и да си напечатат още хартийка .

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бай Ставри

    12 1 Отговор
    Има лесно.Да питат бате бойко къде пласира кюлчетата

    Коментиран от #85

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЯКО НИ ЛЪЖАТ И МАМЯТ!!!!

    22 6 Отговор

    До коментар #39 от "Точен":

    ДА МУ МИСЛИ ТАЯ БАНАНОВА КОЛОНИЯ СЪС СТОЛИЦА СОФИЯ ДЕТО И КРАДАТ ЗЛАТОТО НА ПОРАЗИЯ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!!!
  • 48 1944

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от ".......................":

    ти в кой век живееш? и крипто валута с златно покритие ли сънуваш? и едно време конвертируемата рубла беше тоалетна хартия.
  • 49 1944

    4 11 Отговор

    До коментар #8 от "🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺🇺🇸🇷🇺":

    кило злато за 10 долара? маладци.
  • 50 Виц

    6 8 Отговор
    Златото на Русия е в САЩ
  • 51 ПУТИН Е ВЕЛИК!

    17 4 Отговор
    КИРЧО КИРТАКА И КОКОРЧО ДА ПОЧВАТ ДА СЪБИРАТ РУБЛИ ЗА ДА КУПЯТ ГАЗ!!!!! ЩОТО СКОРО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЪБИРАТ ЗЛАТО! ГОЛЯМА МЪКА, НЕ ПЛАЩАШ В РУБЛИ И ХОП ТИ СПИРАТ ГАЗЧИЦАТА. РУСИЯ ОБАЧЕ СИ СПАЗВА ДОГОВОРИТЕ СТРИКТНО, ПЛАЩАШ В РУБЛИ И ПОЛУЧАВАШ ГАЗ ПО ДОГОВОР.
  • 52 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷 А нещо за "Липсата на $ 300 милиарда от сейфа под Кулите."
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
  • 53 1944

    6 7 Отговор

    До коментар #17 от "Джукаран":

    ми в западни банки , русоробе. както и голяма част от валутните резерви на матушката ви. което е нормална практика в света. тва в работническо дело не го ли пише? или не стига до селската поща вече?
  • 54 Агитация и пропаганда

    14 3 Отговор
    Аз ви казвам какъв генеален икономист е путин, вие не вярвате.
    Сега централната банка ще сече златни рубли и няма да има вече тоалетна хартия без стойност като долар и евро.
  • 55 Бобо

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от ".......................":

    Ама нали трябва някой да я копува тази рубла, бе човек.

    Коментиран от #61

  • 56 Простотия

    12 3 Отговор
    Санкциите удрят двустранно. Тази истина вече трябваше да е ясна на западняците
  • 57 Източна ромелия

    13 6 Отговор
    Дойче зеле за малоумни ли ни взима
  • 58 ши има СССР. 2.0

    8 5 Отговор
    Валутните резерви на Русия – в размер приблизително на 600 млрд. долара. 12 милиарда долара са златните резерви на САЩ други резерви не са имали, през 1965г., а толкова злато сега струва 700 милиарда долара.. Путин искал рубли за газът, от неприятелите? Щото иска да му обезценят още рублата? малоумно като това да влагаш в злато и то в половината световно злато, достатъчно за фиксинг на рублата, но държано в чужбина? Толкова малоумно колкото да се притесняваш, че газът е скъп който продаваш - защото така обедняват европейците и се стопява еврото, и ще намалее БВП на Русия - понеже така Европа става слабо покупателна? Или еврото в резервът и сметките им се топи? Истинска финансово-икономическа главоблъсканица. Но пък многото мислене не полезно.
  • 59 4321

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ама ти сериозно ли си вярваш?!
  • 60 Тъп кравар

    5 1 Отговор
    Не ща злато, искам хартийки с голямо число на тях, 100, 200, 500, ако може и 1000, златото тежи и заема много място
  • 61 Амиии

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "Бобо":

    Ако искаш завода да ти работи, ще трябва да купуваш рубли за да си купиш суровини, ако ли не.... Не купувай! Стой в къщи със скръстъени ръце! Избора е твой!
  • 62 ПРОЧЕТЕН ВИЦ ОТ ВЕСЕЛИНА

    10 2 Отговор
    Кики тъпото парче щял да се моли да го назначат за бензинджия на бензиностанция с ракети , но Митрофанава му казала , че е много некадърен и все пак на добра воля му разрешила да мие тоалетната.
  • 63 Неееее

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "Точен":

    На САЩ дълга е 110% от БВП, а на Русия беше 18% от БВП, но вече е 8% от БВП, след срива на рублата Русия занули цели 10% от дълга си! Няма го!
  • 64 и архивите

    3 1 Отговор
    Част от тях наше... Дънди прешъс могат само да се учат от тях.
  • 65 Брачеда Ради

    4 3 Отговор
    Що бе, БОКо е готов ВЕДНАГА да размени пачките евра от шкафчето за кюлчета злато! И така чекмеджето да се запълни само с кюлчета!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Миро

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от ".......................":

    Става дума за цифрова рубла обезпечена със злато. Това следва. Колкото до курса на рублата когато някой иска да купува рубли то банката ще определя курса какъв да е за съответната държава.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ДОЙЧО ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ

    11 3 Отговор
    ЗЛАТОТО И СМЪРТТА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ НЕ ПРЕХОДНИ НЕЩА КАТО ДОРИ И СЛЕД СМЪРТТА ЗЛАТОТО СИ Е ЗЛАТО НЕ СЛУЧАЙНО КРАВАРИТЕ НЕ ОСТАВЯТ КАМЪК ВЪРХУ КАМАК В АЛЯСКА И РОВЯТ ЛИ РОВЯТ...
    .
  • 71 kjl

    19 5 Отговор
    Осъзнавате ли лудостта на написаното? Една държава която на практика няма дългове!! Има несметни богатства в злато и има голяма независимост в почти всички сфери е усмивана и заплашвана с фалит от най-фалшивите икономики. Задлъжнели до над гушата, създали една виртуална икономика седяща върхи печатарските машини на централните си банки и се опитват да ни убедят, че златото е безполезно, а прясно напечатаните долари са стабилното платежно средство и единствено такова. Това вече граничи с шизофрения. Болестно състояние в паталогична форма.

    Коментиран от #74

  • 72 Outfielder

    9 1 Отговор
    Тотално неразбиране на понятието "златен резерв"
    Цитираните две хиляди и кусур тона злато,са част от валутния резерв на Русия.Това количество злато е ок.20% от 640млрд резерв на Русия.Тоест малко над 100млрд долара са в злато.Половината от 500 млрд$, са в чужди банки и са блокирани заради санкциите.
  • 73 МалкоЛогика

    5 1 Отговор
    Боже, моля те, нека да имам този проблем на Руската Федерация !!!
  • 74 Консерватор

    4 4 Отговор

    До коментар #71 от "kjl":

    Смешно .От дни се говори ,че Русия ще има проблем с изплащането на лихвите и главниците по външния си дълг.И това го казват руски финансисти от ЦБР и лично гуверньорът Набиулина.
    Пишат глупости всевъзможни тролчета нискоразрядни ,а тъпите руски поклонници цъкат плюсове.

    Коментиран от #76

  • 75 Консерватор

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Те няма и да го продават":

    Ама ти ,верно си въпиющо неграмотен.Което се вижда от реакциите на казаното от теб.
    Можеш да научиш много ако четеш повечко и проверяваш изнесеното в СМИ.Спрял си с образованието към шести клас,като гледам глупостите които написа.
  • 76 Амиии

    8 2 Отговор

    До коментар #74 от "Консерватор":

    То много неща се говорят.... ама ето, че Русия си плати нужното без проблем.... Иначе говоренето си продължава. И интересното, че Русия си плати нужното през банка под санкции:)))Избра точно такава банка посредник! И нямаше никакъв проблем! Толкова до санкциите на вождовете в Европата и САЩ!
  • 77 6327282818

    5 3 Отговор
    Яко искат да крадат запорираното ,типично за западната цивилизация още от римско време.Ся искат да им откраднат златото дето не е на територията на РФ.Ето това е целия замисъл.
  • 78 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Ще плащат репарации с тях.666 ще им прибере запасите от злато...
  • 79 АУУУУУ

    3 2 Отговор
    Оооо да..... Китай ще обяви война на САЩ и Европа заради руското злато 💰💰💰😂😂😂😂
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Мексо

    6 1 Отговор
    Рузнаците по неоспорими факти три пъти ни крадът цялото държавно злато. Първият път защото са ни "братя" и идват да ни освободят от османско иго и заради проливите. Освобождават ни и от златото защото са ни братя. Също така малко по късно си плащаме отново в злато и данък на рузката империя вместо на турците. Сан Стефански мирен договор. Вторият път когато на 9 Септември ни освобождават от фашистите. С много жерти и борба. Е защото са ни "братя" ни освобождават и от златният ни резерв. Третия път защото са ни братя" Тодор Живков дава за съхранение в рузката банка 23тона злато което повече не виждаме. Обяснението е било че трезора на БНБ нямало да издържи на ядрен удър. За тези дето са заблудени че не е така..Това лесно може да го проверят. Рузките ни братчета също така крадът и златните резерви на Испания и Португалия по време на гражданските войни в тези държави. И това лесно може да се провери. Та молете се да не дойдат да ни освождават трети път от златото ни.
  • 82 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Русия няма да ви продаде един грам злато, а ще засили рублата бе простаци.
  • 83 Анонимен

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "БПФ":

    И как мислиш се купува голямо количество злато анонимно? Страха от санкции ще му свали цената драстично. Нека си го щамповат последващо
  • 84 Госあ

    1 2 Отговор
    Да си праат златни коронки с него рушняците 😂
  • 85 Бежанец

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Ставри":

    На сигурно място,пазят го със саби.
  • 86 ДОЙЧЕ ШВАЙН

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "хахах":

    ЗЛАТО НЕ СЕ ПРОДАВА ,А РУБЛАТА СТАВА ЗЛАТНА КАКТО ЛЕВА БЕШЕ ЗЛАТЕН НАВРЕМЕТО ДОЛАРА БЕШЕ 0,70 СТ.БЕНЗИНА 0,80СТ.ИМАШЕ А-86 БЕШЕ ЛЕВЧЕ КЕФЧЕ....ИДЕТЕ ВИЖТЕ КОЛКО Е БЕНЗИНА В БЕЛАРУС ЛЕВЧЕ СИ И СЕГА!!!!КАТО ИМАШ БЕНЗИН И ГАЗ ИМАШ ИКОНОМИКА СТИГА С ТАЗИ ЕВРОПА БЕ!

    Коментиран от #90

  • 87 Гришата

    0 0 Отговор
    има ,има ,не берете грижи ,кой бяга от парите? В САЩ и в ЕС живеят супер алчни,подли и разгулени богаташи та те ще се нахвърлят като месоядни хишници на Руското злато ако им се предложи изгодно
  • 88 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    Злато 2300т са 138млрд.долара, а санкциите са блокирали 250млрд.долара.
    Русия е пред криза с разходите във войната.
  • 89 Златото

    0 0 Отговор
    не става за ядене! Ако някой има желание и моркови, може и да размени кило моркови за кило злато, но само ако има желание...приятен обяд!
  • 90 Към белоруSSия

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "ДОЙЧЕ ШВАЙН":

    марш!
  • 91 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хахах":

    И за кравешки фъшкий . Ти злато ли си мажеш на хляба или масло . ДВ да яде и да се топли с злато , а в Германия и лятото е студено .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания