Last news in Fakti

11 Септември, 2022 10:15 4 223 29

Русия и Китай: „Златни“ отношения

  • злато-
  • русия-
  • китай-
  • европа-
  • износ-
  • пренасочване

Какво загуби Европа

Русия и Китай: „Златни“ отношения - 1
Снимка: Андрей Исмагамбетов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според прогнозите на международните анализатори през втората половина на 2022 г. европейската икономика ще бъде изправена пред висок риск от рецесия. Причината е енергийната криза и високата инфлация, причинени от антируските санкции заради конфликта в Украйна, както и отслабването на ефекта от икономическия рестарт след пандемията от коронавирус.

По-специално, основателят на финансовата организация iBanFirst Пиер-Антоан Дюсюлие каза, че настоящите енергийни затруднения в Европа са причинени от ситуацията в Украйна и неефективното осъществяване на енергийния преход. Според неговите оценки вероятността от рецесия в еврозоната е голяма. Ще отнеме поне две-три години, докато новата енергийна структура заработи, но през този период европейската икономика ще бъде изправена пред още по-голяма несигурност. Според доклад на Oxford Economics темповете на икономически растеж отслабват не само в Европа, но и в САЩ. Според проучването, следвайки САЩ, вероятността от техническа рецесия в еврозоната през следващите 12 месеца е близо 60%.

В тази ситуация Западът предприе още по-безпрецедентна стъпка, отрязвайки Русия от най-големите пазари на злато. Очевидно златните и валутните резерви за всяка страна са един от начините за справяне с инфлацията и рецесията като цяло. В крайна сметка само Обединеното кралство е купило злато от Русия за десетки милиарди долари (през 2021 г. - за 15,2 млрд. USD). Къде Лондон ще търси партньори сега, за нас (бел. ред. Русия) е все едно, но в тази ситуация Москва със сигурност не е печеливша.

Факт е, че Русия преориентира износа на злато на изток - Китай, Индия, Обединените арабски емирства (по-точно, увеличи продажбите). Така Главното митническо управление на Китайската народна република наскоро изясни, че вносът на руско злато през юли 2022 г. се е увеличил 50 пъти в сравнение със същия период на миналата година. Сегашният обем на износа за Китай е сравним в парично отношение с това, което Русия е получила от продажбата на злато в Швейцария - около 1 млрд. USD през 2021 г. Очевидно е неуместно да се сравняват Китай и Швейцария, а трябва да се прогнозира нарастването на "китайските апетити".

„Златната“ тема беше повдигната на международния Източен икономически форум, който се проведе на 5-8 септември във Владивосток, Русия. Организаторите на конгреса подготвиха изненада за участниците - "златен павилион", който символизира добива на благороден метал, основният отрасъл на икономиката на Магаданска област (посетителите на форума дори ще могат да участват в работилници за измиване на злато и получавате награди).

Посланикът на Китай в Русия Джан Ханхуей, приветствайки участниците в Източния икономически форум, каза, че отношенията между Китай и Русия са влезли „в най-добрия период“. „Под влиянието на западните санкции Китай, подобно на Русия, е изправен пред търговски ограничения, но ние не се страхуваме от трудности“, каза посланикът. „Динамиката на сътрудничеството между нашите страни демонстрира високо ниво на устойчивост.“

Като цяло експертите на Източния икономически форум 2022 са „за“ изключване на сетълментите в долари или евро от руския речник, като се съгласиха да продължат да пишат „рубла“ или „юан“ в документи и пресата. Очевидно трябва да се признае, че днешните тектонични промени в архитектурата на международните отношения създават нова реалност. Русия бързо разширява производствените си възможности в сътрудничество с азиатски партньори, тъй като повечето азиатски страни водят приятелска или добронамерено неутрална политика спрямо Русия. Перспективата за разширяване на сътрудничеството е практически неограничена, има взаимно допълване на икономиките, което, за разлика от Европа, не е придружено от геополитическо съперничество.

Въз основа на вече съществуващата база Далечният изток трябва през следващото десетилетие да се превърне не само във вратата на Русия към Азия, но и в универсален център за взаимодействие на най-важните международни партньори, интерфейс за въвличане на Русия в многополюсния свят. Руският Далечен Изток заема доминираща позиция в добива на минерали, включително злато (в региона има повече от 6500 находища на твърди минерали и въглеводороди).

Така суровинният суверенитет на Русия се превръща не само в ключов фактор за националната сигурност, но и в инструмент за икономическо развитие. Не смятате ли, че Европа е загубила нещо?

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Россия и Китай

    38 7 Отговор
    Водка и Чай,а Западът газ икай..

    Коментиран от #11

  • 2 Българка

    15 37 Отговор
    От тези "златни" отношения печеливш е Китай, а не Русия

    Коментиран от #4

  • 3 Рошко

    48 12 Отговор
    Аз не смятам, а го знам Ес от ден на ден затъва и то лагодарение на обора.

    Коментиран от #9

  • 4 Хихихи..

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Другарят Дзън Дзън ли ти го каза,или пак си в царството на мечтите?

    Коментиран от #18

  • 5 Без сантименти

    50 10 Отговор
    Европа загуби най-ценното си--суверенитета си...Това постоянно клякане пред САЩ и донесе огромни проблеми-икономически,финансови и най-вече ценностни....В стремежа си да угодят на БДом стигнаха до безумието да убият икономиката си и да се противопоставят на Русия-въпреки,че икономическото си благоденствие се дължеше на евтините руски ресурси...Реално Европа загуби себе си и възможността да е фактор в световната гео-политика.....

    Коментиран от #17, #20

  • 6 въйй.....

    5 2 Отговор
    Това павилионче,как ще го резна с ножовката.
  • 7 Как няма да

    17 28 Отговор
    са златни. Китайският дракон като боа налапва руската мечка. Кой не иска
    безплатен обяд.
  • 8 Тошо

    27 11 Отговор
    Колективната ЕС глупост води до гибелта на Европа.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 онзи

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Знаеш на баба си прашките.
  • 10 Наблюдавал

    9 21 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    Тошо, Тошо .....Европа ще се оправи ,ама ти никога!!
  • 11 А неее бе

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Россия и Китай":

    И то го пиеш!
  • 12 Тя пък Русия

    6 13 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    е във възход. Да и пратим Янев да я оправи.
  • 13 Абе

    19 4 Отговор
    Ако САЩ и ЕС не се бяха намесили във тая война до сега да беше приключила .Щяха да се разберат по руски и до там.
  • 14 Китай е големият проблем!

    5 5 Отговор
    Руснаците купуват всичко от там.
  • 15 Васил

    3 15 Отговор
    Рашистите почти нищо не печелят продават на Китай на ниски цени симулират продажби. С такива цени колкото и да са богати не ресурси не могат да се издържат.

    Коментиран от #28

  • 16 Тъпунгерите от Европа

    8 6 Отговор
    Дадоха технологии на руснаците, сега зяпат като теле в железница.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 За всяка

    4 14 Отговор
    Азиатска държава е ясно, че оттука нататък ще имат безплатни ресурси идващи от Русия, докато бедния руснак пак ще рови из кофите.

    Ей така се продава държава. Гледайте!
  • 20 Я се успокой

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Без сантименти":

    ресурси има бол, а евтин газ внасяаха само германците и австрийците, където е бъкано от руски подлоги и предадоха държавите си, сега сърат чорбата . и това ще мине
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наблюдател

    4 6 Отговор
    Русия бавно но сигурно се превръща в суровинен придатък и верен воасал на Поднебесната империя.
  • 24 Летописец

    9 3 Отговор
    Ето и другите държави , които търгуват по предложените от Русия правила :

    " Държавите, които се съгласиха да плащат за доставките на газ по определената от Русия схема в рубли, са:

    Германия

    Италия

    Франция

    Австрия

    Унгария

    Словакия

    Северна Македония ..

    Но не и турскищатските слугини в София .

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Клошаряда мацква 2022

    1 1 Отговор
    Русия и Китай: „Златни“ отношения

    Това са отношения като между шофьор спрял на кръстовище и оня където идва с чашката и чука на прозореца отвън!
  • 27 Европа се самоуби

    1 3 Отговор
    След опита си със САЩ да отслаби и унищожи Русия, под украинския предлог

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бункерно джудже от кремъл

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Европа се самоуби":

    Интересно Европа дори не подозира,че се е самоубила според думите на русофилските предатели.Няма как икономическо джудже като Русия,което няма и никакъв износ да повлияе на гигант като ЕС,не знам дали разбираш.Единствено Германия има проблем,която позволи да купува газ от недоносеници като руснаците,но сега ще изградят нова мрежа и ще се взима газ от друго място.Решението е просто.Лошото е ,че Русия СЕ САМОУБИ тотално,защото е зависима от запада и от тук нататък вече е в процес на разпад,фалит и изолация,а руския народ вече умира от глад.Те до сега гладуваха мужиците,а какво остава за по натам ?!