Отидете към основна версия

7 763 63

Пълен списък на най-големите компании, които избягаха от Русия (ЧАСТ I)

  • украйна-
  • русия-
  • фирми-
  • санкции-
  • дейност-
  • спиране

В секторите авиационна техника и автомобили, електроника и промишленост, доставчици на храни и кетъринг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чуждестранни компании спират работа или спират продажбата на продуктите си в Русия заради наложените от Запада санкции. Компании от различни сегменти - авиация, хазарт, промишленост и други - обявиха решението си да замразят износа.

Публикуваме най новата информация за замразяване или спиране на дейността на чуждестранни компании в Русия по сектори към 10 март 2022 година.

Авиационна техника и автомобили

Производителите на самолети Boeing, Airbus и Embraer спряха доставката на резервни части за самолетите си на руските авиокомпании и тяхната поддръжка. Учебният център на Boeing в Сколково също временно спря работа.

Автомобилните производители Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN решиха да спрат износа за определен период от време, както и да замразят местното производство в Русия. Корпорацията Ford също спря дейността си.

Suzuki, Honda, Mazda няма да доставят автомобили и мотоциклети. General Motors и Scania спират доставките на автомобили, а Nissan спира кросоувъра Pathfinder.

Volkswagen Group Rus временно прекъсна доставката на автомобили, които вече са в Руската федерация, към руските дилърски центрове. Производството на автомобили Volkswagen Group в страната беше спряно до второ нареждане.

Toyota спира производството си в Санкт Петербург от 4 март заради прекъсвания в доставката на компоненти. Hyundai и Renault същото със заводите си съответно в Санкт Петербург и Москва до 5 март. Škoda съкращава производството поради липса на компоненти и спира дейността си в Руската федерация.

Daimler Truck замрази сътрудничеството с руския Камаз. Компанията няма да произвежда камиони като част от съвместното предприятие DK RUS и да доставя компоненти.

Porsche реши да спре доставките на автомобили за Русия.

Френският производител на самолети Dassault Systemes спира новите си проекти в Русия и Беларус.

Германският производител на гуми и автокомпоненти Continental реши да спре производството и бизнеса в Русия.

Ръководството на компанията Ferrari обяви спиране на производството на автомобили за руския пазар.

Lamborghini обяви спиране на износа за Русия.

Транснационалният производител на автомобили Stellantis обяви спиране на износа на автомобили за Русия и вноса от нея.

Електроника и промишленост

Apple спря износа и онлайн търговията и ограничи услугите. Магазините re:Store, които продават оборудването на компанията, не работеха един ден, но на 3 март отново отвориха врати.

Производителят на електроника Dell спира временно да продава продукти.

Германският производител на софтуер SAP спира дейността си в Русия и спира продажбите на всички услуги и продукти на компанията.

Един от най-големите разработчици на софтуер в света Oracle спря всички операции в страната.

Ericsson, производител на телекомуникационно оборудване, все още не доставя стоки на клиенти в Руската федерация.

Стоките на най-големия производител на полупроводници в света TSMC все още няма да стигнат до Русия. Ще се произвеждат полупроводниците на марката Elbrus, разработена в страната.

Руските купувачи временно няма да могат да получават продукти от най-големия производител на лагери SKF.

Базираната в Мюнхен група Siemens, която строи влакове, поддържа фабрики и доставя софтуер, досега е спряла операциите и доставките за Русия. В същото време тя продължава да изпълнява задълженията си за поддръжка и ремонт в Руската федерация.

Финландският производител на асансьори KONE временно спира доставките за Русия. В същото време компанията отбеляза, че ще остане на руския пазар.

Най-големият разработчик на софтуер за строителство и машиностроене Autodesk (AutoCAD, 3ds MAX) преустановява работата си в Русия.

Американската Intel обяви спирането на доставките на своите продукти за Русия.

Bloomberg, позовавайки се на източник, съобщи, че Samsung е спрял доставките на всички свои продукти за Русия. По-късно обаче агенция Yonhap, позовавайки се на компанията, заяви, че спирането на доставките се дължи на логистични затруднения.

Най-големият в Япония и вторият по големина производител на строителни машини и оборудване в света, Komatsu реши да спре доставките на своите продукти за Руската федерация.

Американската IT компания EPAM Systems, която разработва софтуер, обяви спиране на услугите за руски клиенти.

Американски производител на мрежово оборудване и софтуер Cisco Systems Inc. спря всички бизнес операции в Русия и Беларус.

Преустановени са продажбите на своите продукти в Русия и от Nvidia.

PepsiCo спира продажбата на напитки в Русия, както и рекламната дейност, но продажбата на бебешка храна ще продължи.

Британската компания Unilever, един от световните лидери в производството на потребителски стоки, ще спре износа на продукти за Руската федерация, както и вноса ѝ от Русия.

General Electric Company спира дейността си в Русия. По изключение, компанията ще продължи да поддържа основно медицинско оборудване и електричество.

Компанията Coca-Cola прекрати дейността си в Русия.

Финландската компания за дървен материал UPM ще спре закупуването на дървесина в Руската федерация и работата на завод за шперплат в Чудов в Новгородска област.

Португалският производител на целулоза и хартия Navigator спира дейността си в Русия и Беларус.

Японската корпорация Hitachi временно преустановява дейността си в Русия, с изключение на производството и техническата поддръжка на електрически системи и електрическо оборудване.

Производителят на копирни машини Epson преустановява сътрудничеството си с Русия и Беларус.

Американският производител на строителна техника Caterpillar обяви спиране на производството си в Русия заради санкции и нарушаване на веригата за доставки.

Доставчици на храни и кетъринг

Най-големият производител на алкохол в света Diageo все още няма да доставя продуктите си. Компанията произвежда напитки на известни марки, като Guinness, Baileys и други.

McDonald's ще затвори временно всички свои ресторанти в Русия.

Heineken спира производството и продажбата на бира под марката Heineken в Руската федерация, но всички фабрики продължават да работят.

Американски Yum! Brands, който притежава веригите KFC и Pizza Hut, спря инвестициите в Русия. Работата на търговски обекти, които се управляват от самата компания, а не от франчайз, е спряна.

Датската пивоварна компания Carlsberg реши да спре новите инвестиции в Русия, както и експортните доставки на продукти от други подразделения на Carlsberg за руската Балтика.

Starbucks спира дейността си в Русия.

Компанията Coca-Cola, която произвежда безалкохолни напитки, временно ще спре да работи в Русия. В страната тя има 10 фабрики в различни градове.

PepsiCo също няма да продава напитки, включително 7Up и Mirinda, в Русия засега и няма да се занимава с реклама. Компанията ще продължи да продава стоки от първа необходимост като бебешка храна и мляко.

Финландският производител на млечни продукти Valio реши да съкрати работата си в Руската федерация. Компанията притежава завод близо до Москва, където работят 400 души.

Производителят на кафе Paulig от Финландия също обяви изтеглянето си от Русия.

Финландската компания Fazer, която произвежда шоколад и хлебни изделия, спря работа в Русия.

Британската тютюнева компания Imperial Brands, която произвежда марките Davidoff, Richmond и Gitanes, временно няма да продава и произвежда продукти в Русия, както и да ги рекламира. Японската корпорация Japan Tobacco - един от най-големите производители на цигари в света, спира новите инвестиции на руския пазар.

Burger King спира корпоративната подкрепа за руския пазар.

KFC също ще спре работата си в Русия. Компанията Yum! Brands също така финализира споразумение за спиране на всички ресторанти Pizza Hut в Руската федерация.

Американската компания Brown-Forman, която притежава уискито Jack Daniel's и водка Finlandia, преустановява дейността си в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.

Свързани новини