Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Март, 2022 14:27 8 006 33

Какво и колко ще загуби Западът от прекъсването на търговията с Русия

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • последици-
  • анализ

Наложените рестрикции срещу Русия ще се върнат като бумеранг върху държавите, които ги въведоха

Какво и колко ще загуби Западът от прекъсването на търговията с Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 11 март и страните-членки на Европейския съюз (ЕС) и САЩ, наложиха нов пакет от мерки срещу Руската федерация във връзка с инвазията ѝ в Украйна. Негативните последици от санкциите вече се усещат не само в Русия, но и на Запад, а инициаторите на ограничителни мерки самите признават, че вредят на икономиките на техните страни.

Ето и основните примери за това как опитите на Запада да навреди на Москва удрят самия него.

Още новини от Украйна

Криза с горивата

В САЩ, които забраниха вноса на руски нефт и газ, стойността на бензина се покачва рязко. Цената му достигна исторически нива няколко поредни дни и на 11 март надхвърли 4,33 USD за галон за нормалното гориво, съответстващо на руски AI-92, или около 1,14 USD за литър.

Властите в страната признават, че не могат да спрат галопиращото поскъпване на бензина. „В момента не можем да направим много“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в отговор на въпрос по темата.

В същото време проучване, проведено от Американската автомобилна асоциация още преди началото на операцията в Украйна, показа, че три четвърти от американците ще бъдат принудени да преразгледат начина си на живот, ако цената на един галон бензин достигне 5 USD.

Ако делът на руските енергийни доставки в САЩ е малък (например за петрола е само 3%), то за Европейския съюз Москва е ключов доставчик, осигуряващ около 40% от потреблението на газ и почти 30% от петрола. Брюксел се въздържа от забрана на вноса на горива от Русия, но се опасява от подобни действия от някои държави членки.

Руският президент Владимир Путин, коментирайки ситуацията, призова Запада да не обвинява Русия за покачването на цените: „Това е резултат от собствените им грешни изчисления. Всичко, което трябва да доставяме, доставяме на нашите основни потребители както в Европа, така и в други региони на света“, подчерта държавният глава.

Храна

Русия е един от най-големите световни доставчици не само на енергия, но и на храни, а санкциите, които възпрепятстват износа, могат да повлияят негативно на ситуацията с храните по света. Според Агенцията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) още през февруари 2022 г. цените на редица стоки достигнаха "рекордни нива".

Това може да засегне по-специално ЕС, който през 2021 г. е на първо място по внос на храни от Руската федерация (12,5%). FAO предупреди, че могат да възникнат проблеми в бедните държави в Азия, Близкия Изток и Северна Африка, които купуват зърно в Русия и Украйна.

Както отбеляза Путин, западните страни са заинтересовани да продължат доставките от Русия: „Ще им бъде трудно, наистина ще им е трудно да решават задачите си, включително да снабдяват гражданите си с храна, без наше пряко участие“.

Дори Москва да е готова да продължи износа, има проблеми с логистиката. "По-специално с доставчиците на минерални торове", каза Денис Мантуров, ръководител на руското министерство на промишлеността и търговията. На този пазар, припомни Путин, вече се е развила „изключително остра ситуация“ и санкциите ще доведат до "сериозни последици за храната като цяло“.

Други ресурси

Ситуацията около Украйна и наложените срещу Русия санкции се отразяват и на пазарите на други ресурси, важен доставчик на които е Москва.

Исторически нива достигнаха цените на редца метали. Тази седмица цената на един тон алуминий на Лондонската борса за метали за първи път в историята си надхвърли 4000 USD, никелът - 100 000 USD, а цената на паладия се повиши до 3400 USD за унция.

В същото време цените се покачват на фона на поддържане на руските доставки, а в случай на прекъсвания ръстът може да е още по-висок. Така в Южна Африка, която заедно с Руската федерация е най-големият доставчик на паладий (като цяло тези страни заемат 80% от световния пазар), та подчерта, че няма да може бързо да замени доставките от Русия. Ще са необходими месеци и години, за да се увеличат обемите на производство.

Ускоряване на инфлацията

Санкциите срещу Русия ще доведат до ускоряване на инфлацията в държавите, които ги налагат. Например в САЩ потребителските цени нараснаха със 7.9% през 2021 г., което е най-високото ниво от януари 1982 г. В същото време Bloomberg отбеляза, че заради ситуацията около Украйна инфлацията в САЩ може да бъде още по-висока през следващите месеци.

Цените също растат бързо в Европа: на 10 март Европейската централна банка повиши прогнозата си за инфлация в еврозоната за 2022 г. до 5.1% (през декември я оцени на 3.2%). Някои експерти, според Financial Times, прогнозират инфлацията да нарасне до 7%.

В Швеция, която е член на ЕС, но не е част от еврозоната, се очаква потребителските цени да се повишат с 6.5%, следва от прогнозата на най-голямата банка в страната Skandinaviska Enskilda Banken.

Икономическо забавяне

Сегашната ситуация може да доведе до забавяне на глобалния икономически растеж - управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева не изключи, че фондът ще коригира прогнозите си за растеж на БВП заради кризата в Украйна. През януари той прогнозира ръст за годината на ниво от 4.4%, което вече е с 0.5 процентни пункта по-високо под прогнозата за октомври.

Европейската централна банка вече сериозно понижи прогнозата си за растеж на БВП за еврозоната: през 2022 г., според нейните очаквания, икономиката на Общността ще нарасне само с 3.7%. Преди месец прогнозата беше за 4.2%.

"Окончателното въздействие на конфликта и санкциите върху икономиките на техните инициатори е трудно да се оцени", признава председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. „При толкова мащабни действия са възможни непредвидени и неочаквани последици“. Въпреки това нито САЩ, нито Европа се съмняват в негативния ефект. „Приехме санкции срещу Русия, но трябва да разберем, че нашето селско стопанство, нашата индустрия и много сектори на икономиката ще пострадат“, предупреди френският президент Еманюел Макрон в началото на март.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запада

    78 2 Отговор
    Ората че се избият за едно кило олио!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оливарник

    65 3 Отговор
    Олиото стана по-скъпо от зехтина.
  • 4 ИСТИНА Е

    80 7 Отговор
    Втори план Маршал, няма да има, и ЕС ще питат къде да а.. Ат гладните.
  • 5 Човек

    89 5 Отговор
    Срещу ръжена не се рита, тия юропчани ако мислят, че техните загуби ще бъдат малки, защото са само сеирджии(за сега), очаква ги голяма изненада
  • 6 Гоуст

    75 5 Отговор
    Цената на литър в САЩ при страшна криза в 2,13 лева при американски заплати... Правете си сметка при нас какво и защо е такава

    Коментиран от #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еееех

    65 5 Отговор
    ко убаво беше при бай Тошо))
  • 9 Ицо

    98 7 Отговор
    Истината е всички европейски глупави управници да се нареди те в колона по един и при Путин на килимчето клякате извинявате се и лапкате и цункате

    Коментиран от #19

  • 10 Ицо

    52 5 Отговор
    Истината е всички европейски глупави управници да се нареди те в колона по един и при Путин на килимчето клякате извинявате се и лапкате и цункате
  • 11 xaxaxa

    6 85 Отговор
    Русофилистичната куха мисирка се била загрижила "за Запада". Хайде поемай към русия куха мисирко!
    И да не се връщаш!
  • 12 Ицо

    98 5 Отговор
    Няма страшно, кирето харварда каза че руснаците нямали нищо и са само бензиностанция с ръкети 😂😂
    Само дето цяла европа я чака глад и пълно спиране на заводите, масови банкротства, тълпи безработни, инфлация до небето и студ, добре че идва лято))
  • 13 ОЛИВИЯ НЮТОН ДЖОН👱

    25 6 Отговор
    ......„СТИГА,БЕ👆ЖИВОТЪТ НА ЕДИН УКРАИНЕЦ КОЛКОТО ЕДНА БУТИЛКА ОЛИВИЯ ЛИ СТРУВА,А!!!!!!!!!!??????”🤔
  • 14 о---3

    66 4 Отговор
    УСА и ЕУ се управляват от неадекватни лицемери, които се оказа не могат и да смятат дори.
    Всички които гласуват за такова управление трябва да се чувстват виновни.
    Проблемите им тепърва предстоят.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 rrr88

    60 3 Отговор
    Вчера един американец ,сипва бензин и крещи" Путин,какво направи бе,ще ти изпратя касовата бележка,да ми я осребриш" .....така ,че не е само при нас със олиото...ще видим,кой как е раздал картите !
  • 18 Дъ Мозък

    80 5 Отговор
    Само да ви напомня че с предишните санкции само направихте Русия много по могъща и самостоятелна, направете си сметката сега какво ще стане.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Статистик

    70 1 Отговор
    Тия кратуни са по-зле и от шопете - "Язе не сакам мен да ми е добре,язе сакам на Вуте да му е зле"..."Язе че си запалим къщата, да изгори на Вуте плевнико".
    Та те така. Какво сам си направиш цело село не мое ти направи !
  • 21 Стайко

    75 4 Отговор
    Чувствам че скоро ще има опашка от министри на ЕС и разни чиновници пред килима на Путин, ако и той им отговори със санкции, тъжно, много тъжно кирчо(харварда)

    Коментиран от #26

  • 22 Иван

    46 4 Отговор
    "... та казвам аз, понеже няма олио, и хлябът е от мъката по-чер, един е лозунгът-ТЕРОРА ДОЛУ! Съюз със СССР".
    Стихотворението Селска хроника 1940г.
  • 23 Acb

    31 1 Отговор
    Много бързо ни занулиха.Счупиха икономиката
  • 24 Монк

    31 1 Отговор
    На защо, Европа и САЩ не си наврът нещо отзад и то да ги топли през всичките месеци.Да не забравя и всички п.......вци, който подкрепят Байдана
  • 25 Възмутен

    32 0 Отговор
    Шепа богати политиканстващи умствени джуджета решават да налагат санкции, от които ще страдат народите. Каквото и да стане, те са богати и не им пука! Важното е да вредят на народите си! Трябва да се прекрати това безумие причиниващо огромна спекула и мизерия за българина! Държавата се превърна само в регистратор на всичко лошо случващо се и се крие зад т.н. пазарна икономика и евро изисквания! В същото време други държави от съюза поставят фиксирани цени на основни продукти, намаляват и премахват ДДС, забраняват износа на зърно и никак не им пука за ЕС, те мислят за народа си! А нашите управляващи смърфове?! До кога ще си траем, а те ще ни унищожават!
  • 26 WhiteNoise

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "Стайко":

    сменили са килима, че се протъркал. вече ще ги карат да се събуват...
  • 27 Народна поговорка!

    20 0 Отговор
    Човек,което сам си направи-никой друг не може да му го направи ...!
  • 28 ОТНОВО!

    26 0 Отговор
    АКО ПУТИН И НАЙ-ВЕЧЕ РУСИЯ(че и там се навъдиха либерални джендъри,заразно е) УДЪРЖАТ ПОЛОЖЕНИЕТО ПОНЕ ОЩЕ 6 МЕСЕЦА, ОТ "ЦЕЛОКУПНИЯ И ОБЕДИНЕН" ЗАПАД НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО ЧИТАВО! ЛОШОТО Е, ЧЕ ПАК ЗАЛОЖИХМЕ НА КУЦИЯ КОН. И ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛИВШ ШЕ Е КИТАЙ!
  • 29 Майстор на спорта

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    В щатите нямат акциз и ДДС върху горивата
  • 30 Безплатен обяд €$£

    6 0 Отговор
    Преди 2 години почнаха голямото раздаване, сега идва ред на събирането ...
  • 31 смех

    0 5 Отговор
    запада щял да загуби некви стотинки - малииии ужастЪ. И що - щото Путин ще си изгуби главата .... цената си струва определено. А сега чугуните, ревете колкото ви душа сака.
  • 32 Запознат

    5 0 Отговор
    Това което Европа прави на Източната си част от която цялия соц. .....сега ще върнат всичко накуп и наведнъж. Сега е номера да се усети Българина,......?
  • 33 Така така

    2 1 Отговор
    Нахалните европейски управляващи заслужават да бъдат жестоко наказани.Лошото е,че обикновените хора ще платят цената.