Отидете към основна версия

2 073 16

Спешни мерки! Европейската централна банка с план за избягване на нова дългова криза

  • европейски съюз-
  • европейска централна банка-
  • кристин лагард

Целта на този план е да бъдат спрени сътресенията на пазарите на облигации, подхранвани от опасенията за избухването на нова дългова криза, отбелязва Ройтерс

Снимка: shutterstock

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес план в подкрепа на страните от еврозоната, които са с най-големи дългове, съобщи Ройтерс. След извънредното си заседание банката съобщи, че ще реинвестира в дългови ценни книжа, чийто падеж настъпва и ще създаде нов инструмент на паричната политика.

Целта на този план е да бъдат спрени сътресенията на пазарите на облигации, подхранвани от опасенията за избухването на нова дългова криза, отбелязва Ройтерс.

Доходността на държавните облигации на 19-те страни от еврозоната се повиши рязко, откакто ЕЦБ обяви миналия четвъртък, че планира през юли и септември да повиши основните си лихвени проценти, а от юли спира и програмата си за изкупуване на активи. По този начин централната банка на еврозоната се опитва да овладее покачващата се инфлация.

Вдигането на лихвените проценти обаче ще доведе до повишаване на сумите, които отделните страни от еврозоната ще трябва да заплащат, за да обслужват дълговете си. Това доведе до масирана разпродажба на държавни облигации.

Ситуацията се влоши поради липсата на конкретен план от страна на ЕЦБ за ограничаване на повишаването на задълженията за обслужване на дълговете.

Това предизвика опасения, че европейските централни банкери не са твърде заинтересовани от ситуацията, в която се намират страните от еврозоната с най-високи дългове като Италия, Испания и Гърция, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.

Свързани новини