Last news in Fakti

15 Юни, 2022 16:56 2 068 16

Спешни мерки! Европейската централна банка с план за избягване на нова дългова криза

  • европейски съюз-
  • европейска централна банка-
  • кристин лагард

Целта на този план е да бъдат спрени сътресенията на пазарите на облигации, подхранвани от опасенията за избухването на нова дългова криза, отбелязва Ройтерс

Спешни мерки! Европейската централна банка с план за избягване на нова дългова криза - 1
Снимка: shutterstock

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес план в подкрепа на страните от еврозоната, които са с най-големи дългове, съобщи Ройтерс. След извънредното си заседание банката съобщи, че ще реинвестира в дългови ценни книжа, чийто падеж настъпва и ще създаде нов инструмент на паричната политика.

Целта на този план е да бъдат спрени сътресенията на пазарите на облигации, подхранвани от опасенията за избухването на нова дългова криза, отбелязва Ройтерс.

Доходността на държавните облигации на 19-те страни от еврозоната се повиши рязко, откакто ЕЦБ обяви миналия четвъртък, че планира през юли и септември да повиши основните си лихвени проценти, а от юли спира и програмата си за изкупуване на активи. По този начин централната банка на еврозоната се опитва да овладее покачващата се инфлация.

Вдигането на лихвените проценти обаче ще доведе до повишаване на сумите, които отделните страни от еврозоната ще трябва да заплащат, за да обслужват дълговете си. Това доведе до масирана разпродажба на държавни облигации.

Ситуацията се влоши поради липсата на конкретен план от страна на ЕЦБ за ограничаване на повишаването на задълженията за обслужване на дълговете.

Това предизвика опасения, че европейските централни банкери не са твърде заинтересовани от ситуацията, в която се намират страните от еврозоната с най-високи дългове като Италия, Испания и Гърция, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бл.134 в Zап. парк

    28 0 Отговор
    СМЕШНИ МЕРКИ!не може вечно прахосниците Италия и Гърция да взимат заеми!

    Коментиран от #3, #15

  • 3 САЩ

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "бл.134 в Zап. парк":

    Що ве? Виж нас - на ден ни се падат по 3.5 млрд. долара заем... това е тенденцията - живеем на кредит. А бъдещето - да му мислят тези, които ще връщат. Или просто няма да връщаме. Ние сме САЩ в крайна сметка! Най-великата демокрация! Най-силната армия! Най-силната икономика! Потънем ли ние - потъва целият свят! Затова - внимавайте да не потънем ;)

    Коментиран от #4

  • 4 Матрософ

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    Няма да потънем. Сега Копейкин ще ни закачи към рублата.

    Коментиран от #10

  • 5 Банкер

    13 4 Отговор
    Вкарайте ни в €врозоната пък после помагайте !
    Танто за кукуригу !
  • 6 Гост

    12 0 Отговор
    A за бай Митю ще има ли мерки за ограничаване повишенията на задълженията, като почне да му расте лихвата?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 блато

    14 0 Отговор
    Да се чете: продължаваме да печатаме евро, за да купуваме лошия дълг на Южноевропейските държави, защото никой друг не го иска.
  • 10 арена

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Матрософ":

    хахаххахахахахахах
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чичо Дончо каза

    3 1 Отговор
    Евро бълбук -бълбук.
  • 14 бир парче спец

    2 0 Отговор
    Автора май е сънувал някой нов източник на информация според който: "Доходността на държавните облигации на 19-те страни от еврозоната се повиши рязко.." Колко пък да са се увеличили? За последната седмица всички европейски държавни облигации отчитат спад средно с 7.23% !!! Източник: TVC. Моля проверявайте си инфото, защото ставате за смях.
  • 15 Поживьем – Увидим

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "бл.134 в Zап. парк":

    Тури към тях и Португалия и Испания и всичко си е тамън
  • 16 Симо

    2 0 Отговор
    Гърция, дето я четем всеки ден като страна за пример. Маха данъците, подпомага слабите в обществото, вдига пенсиите, купува свръх въоръжение, ... и има 500 милиарда дългове. Всъщност няма да си плаща!!! Сега всички дружно ще спасяваме тези които харчат много над възможностите си. От трън та на глок, че е по-висок. Явно ЕЦБ нищо не е разбрала от икономическото фиаско в което се намира "развития" свят и ще се опита да го взриви до край.