Last news in Fakti

12 Юни, 2022 10:00 7 804 32

Защо ЕЦБ чак сега забеляза инфлацията

  • европейска централна банка-
  • инфлация-
  • кристин лагард-
  • еврозона-
  • евро

Банкерите винаги са изправени пред избора между едно зло и още по-голямо зло

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълго, твърде дълго банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) сякаш не забелязваха истинската опасност от високата инфлация. Сега те внезапно решиха да действат. Избор между едно зло и още по-голямо зло?

Накрая натискът беше станал нетърпим. Инфлацията, която все по-уверено проникваше в еврозоната, явно не беше „временен феномен“, каквато мантра повтаряха от началото на годината централните европейски банкери във Франкфурт. Точно обратното – постоянно растящите цени на енергоносителите и хранителните продукти са тежко бреме за индустрията и потребителите и се превърнаха в опасност – за икономиката, за конюнктурата и за обществото като цяло.

Навсякъде в Европа правителствата се опитват да противодействат. В Берлин – с еднократна енергийна добавка за всички германски домакинства, с по-ниски цени на горивата и месечни карти за обществения транспорт за само 9 евро. Но единствено Европейската централна банка (ЕЦБ) е в състояние да направи нещо срещу безспирно растящите цени. Само тя може да променя лихвите. Ако те бъдат повишени, има надежда, че цените ще спрат да растат. Това е ясно за всички, освен, може би, за Анкара, но това е друга история. Там всесилният президент Ердоган вярва в обратното – че високите лихви са виновни за високите цени.

Защо се губи време?

Ето че Централната банка се престраши да вземе едно решение, което изглежда малко странно: след 11 години лихвите отново ще бъдат вдигнати. Въпреки че банкерите, и най-вече тяхната шефка Кристин Лагард, през последните седмици подготвяха пазарите за предстоящата промяна на лихвите, те пропуснаха шанса да го направят още сега и отложиха действието за следващото си заседание на 21 юли. Това е загубено време.

Това ще позволи на цените да продължат да растат. „Който флиртува с инфлацията, се жени за нея“, беше казал един бивш шеф на Дойче Бундесбанк през 1970-те години. Защото е ясно, че растящите цени вдигат инфлацията. В един момент и синдикатите ще поискат значително увеличение на заплатите, което пък ще е фактор за повишаване на цените. Овладяването на спиралата цени-заплати е трудно и много болезнено начинание. На този фон обявената стъпка на ЕЦБ е правилна, но много закъсняла и твърде недостатъчна мярка.

Беше ясно, че курсовете ще се сринат на фондовата борса – за това беше достатъчна само информацията, че предстои повишаване на лихвите. Което е нормално: и наркоманът реагира бурно, когато му отнемат дрогата. В случая дрогата са държавните облигации, каквито ЕЦБ изкупува от години, за да крепи пазарите и да налива в тях пари през задния вход. Изследователи от Центъра за икономически изследвания в Манхайм твърдят, че за тази цел централните банкери са похарчили сумата от 4,4 трилиона евро.

Няма нужда от нови помощни програми

Банкерите винаги са изправени пред избора между едно зло и още по-голямо зло. По-високите лихви спират поскъпването, но пък застрашават да задушат крехкия икономически подем след години на пандемия. Освен това по-високите лихви създават неудобства за страните, които имат високи дългове, примерно Гърция или Италия. Те си бяха много добре с нулевите лихвени проценти, които им позволяваха да взимат нови кредити.

Опасно е също и за много от фирмите, които са силно задлъжнели - при по-високите лихви сега някои от тях могат и да не оцелеят. Защото повишаването на лихвата през юли ще бъде само първата стъпка – ново вдигане на лихвените проценти се очаква през септември, потвърди Кристин Лагард.

Това означава, че скоро ще се върнем към правилата за задълженията, които ЕС едно време въведе (само за да бъдат постоянно нарушавани или отменяни). Затова и в момента няма нужда от амбициозни конюнктурни програми: най-напред трябва да бъдат разумно инвестирани наличните средства от пакета с помощи за пандемията. Защото и тези щедри помощи в крайна сметка не са нищо друго освен нов стимул за инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула

    55 5 Отговор
    Путин е виновен

    Коментиран от #21, #32

  • 2 Умоф

    60 4 Отговор
    Сороски джендари
  • 3 Тошо

    68 2 Отговор
    НЕЗАБЕЛЯЗВАНЕ Е ЕДНО,А НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ГЛУПОСТ Е СЪВСЕМ ДРУГО. ВСИЧКИ ЕС ИНСТИТУЦИИ СА АБСОЛЮТНИ БЕЗДАРНИЦИ.
  • 4 Госあ

    47 13 Отговор
    По същата причина по която ЕС забеляза пандемията чак когато пламна цяла Европа. Некадърници 💁

    Коментиран от #9, #16

  • 5 ПО СКОРО

    67 5 Отговор
    НАЙ ЛОШОТО ТЕ ПЪРВА ИДВА , МНОГО НЕЩА ЩЕ СЕ "ЗАБЕЛЕЖАТ" .....ДАЖЕ И ОЧИТЕ ЩЕ ИЗБОДАТ ....НО ВАЖНО Е ДА СЕ СЛЕДВА ПОВЕЛЯТА НА ЗАДОКЕАНСКИЯ ЗЛОДЕЙ !!!!! А С ОПИТИТЕ ДА СЕ "БЛОКИРА" РУСИЯ Е РАВНОСИЛНО ДА ХВЪРЛЯШ ЛАЙ НА ПО ВЕНТИЛАТОР !!!!

    Коментиран от #22

  • 6 куку

    52 2 Отговор
    Закривай цирка - ЕС!
  • 7 даа те пасат трева хората почти като нас

    33 4 Отговор
    защото сега им е изгодно бре тия злодеи управляващи банките не са слепи или глупави !!! глупаво е да се мисли че те разбираш ли не са предвидили настъпващата криза която пък от своя страна беше старателно изфабрикувана за да може едно задокеанско инструментче за разруха на света да се повдигне малко и да не му влиза тия в устата…

    Коментиран от #8

  • 8 тиня

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "даа те пасат трева хората почти като нас":

    …”тиня в устата”…
  • 9 Госあ

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Или има нещо друго ? Нещо сатанинско ?
  • 10 хикс

    32 1 Отговор
    Да му мислят тези с ипотеките , не е лошо да прочетат доклада в който пише че имотите са надценени с между 30и 60 % .Демек , който сложи в бетон и тухли насъпа котето .

    Коментиран от #12

  • 11 Юсуф

    41 2 Отговор
    FED,BOE,RBA,BOC,RBNZ И ДРУГИ ОТДАВНА ВДИГНАХА ЛИХВИТЕ ЗА ДА СПРАТ ИНФЛАЦИЯТА А СПЯЩИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ ЕСВ ДРЕМЯТ ПОРАДИ ТОТАЛНА НЕАДЕКВАТНОСТ.

    Коментиран от #13, #23

  • 12 Копипасте

    34 3 Отговор

    До коментар #10 от "хикс":

    И за балон в строителството споменават! Такъв на място в БГ имахме 1996-7-8 година след Жан Виденовата зима защото до тоя момент строителите работеха масово продаваха в лева за квадратен метър и много далдисаха и изгоряха и минаха на долари за по сигурно, но бития си е бит ....! През 2008-9 пак балон тоя път изоткъм Щатите и пак изгоряха хора с ипотеки като им вдигнаха лихвите и не можеха да плащат?! Голямата пукотевица и не само в строителството според мен ще е 2024-5 година защото откакто е "пландемията" е както през ВСВ и след невероятно "печатане" на долари и евра! Китайци и руснаци на няколко пъти ги предупреждаваха да не се унасят, ама кой да чуе!?
  • 13 Няма как да бъде спряна инфлацията

    35 4 Отговор

    До коментар #11 от "Юсуф":

    При това безразборно печатане на долари.

    Коментиран от #15

  • 14 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    41 1 Отговор
    Банкерите не избират между едно или друго зло. Банкерите създават ЗЛО. ЛИХВАТА , която определят банкерите, парити без покритие, които печатат. Това е ЗЛОТО. ЗЛОТО е количеството пари без покритие пуснати на пазара, заемете без потритие и не е точно лихвата, а силно завишения и размер.
  • 15 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    34 1 Отговор

    До коментар #13 от "Няма как да бъде спряна инфлацията":

    "Няма как да бъде спряна инфлацията"

    Да вече няма как да бъде спряна инфлацията, но можеше да бъде спряна преди няколко години. Сега може да бъде намалена инфлацията, като се ИЗЗЕМАТ СВРЪХПЕЧАЛБИТЕ НА БАНКИТЕ. ИНФЛАЦИЯТА е зло създавано от банкери и финансисти. Банкерите и правителствата(управляващата върхушка) печелят от инфлацията, чрез нея ограбват спестявания на обикновените хора.

    Коментиран от #24

  • 16 Ха ха

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    А недей така .Локдауните бяха бързи и повсеместни .За един-двама град затваряха,за десет държава.Сепукото тогава го започна ЕС,сега с Русия го завършва.

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха":

    Локдауните бяха ненавременни и силно закъснели. Трябваше да се затворят граници в началото, а не хората по къщите, когато пламна цяла Европа.

    Коментиран от #25

  • 18 мучо

    17 1 Отговор
    тази соросоидка кристин е крайно време да я махнат оттам...........
  • 19 Спас

    22 1 Отговор
    Чакаха повече шарани да теглят заеми да може после да ги ш...т. Евтини пари няма- някои хора ще го разберат по лошия начин.
  • 20 Непознат

    19 0 Отговор
    Банкерите издърпват въдицата
    Много глупаци ще станат клошари
    Номерът винаги работи
    Хвърляне на въдицата означава лесни пари и ниски лихви
    Издърпване на въдицата означава затягане на кредитирането и вдигане на лихвите
    Много хора няма да могат да си плащат кредитите и банките ще им вземат всичко
    Банките не печелят защото няма смисъл в това
    Самите банки печатат парите
    Банките завладяват територията
    Затова имаме правителство на което други казват какво да прави
  • 21 Инфлацията не е "забелязана" ,

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урсула":

    а напълно планирано предизвикана .Целта е да се облекчат трилионните дългове на "богатите" икономики. Всяка от тях е затънала с по няколко трилиона. Гърция е направо цвете с нейните 300 млрд. Пандемии и войни се използват за формално прикритие.Извършва се глобален обир.
  • 22 Картър Everest к

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПО СКОРО":

    Дефлация има тогава, когато се тегли и трупа дълга от капиталистите и банките, а инфлацията я има когато трябва да се стопи същият този вече натрупан дълг на капиталистите и банките за сметка на населението. В това уравнение няма никакъв "ковид" или "война"! Това го е имало постоянно през целия цикъл на капитализма. 2010-14 г. имаше ли "ковид" или "война"? Дълговете се натрупаха от балоните ИТ и военните в САЩ и ЕС след 1990 г., а през 2007-2014 г. за да не фалират банките, държавите "спасиха банките". Сега се измисли "война" + "ковид" като "причини за инфлацията": 1. За да обеднее населението.; и 2. За да се ограбят Русия и Африка. Богатите стават по-богати, а бедните по-бедни. Дето се вика: Библейски глад иде...един такъв!
  • 23 Това пък къде го прочете?

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Юсуф":

    Как си "видял" това, което пишеш а си "пропуснал" другото? В средата на 12/2021 МВФ, Световната банка и 10 държави "симулираха" колапса на световната финансова система. Януари месец Ройтерс публикува доклад, който "не получи достатъчно внимание" от медиите и световната общественост, защото "съдържанието му със сигурност ще разтревожи повечето хора, притеснени от избухването на нови „глобални катастрофи“. Оказа се, че в разгара на сривовете в глобалните вериги за доставки, причинени от пандемията, в разгара на учения с кибератаки, мощни държави и банкови институции решават да се обединят, за да "практикуват сценария на глобален икономически колапс". Случайност???
  • 24 Ако щете ми вярвайте!

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Мъдрите хора, години наред стоически ви повтарят и потретват какво ни очаква. Не го разбирате? Е, това е вече проблем. Само си представете, че утре се събудите и парите ви нямат стойност и книжните ви нотариални актове не значат нищо. Доставките на храна са прекъснати. О, да! И нямате електричество и ужас - интернет. Та те така. Планът си върви. Овцете си блеят. Пазете и си защитавайте най-милото! Това не е химера! То идва!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Комон Сенс

    5 1 Отговор
    Защо не били вдигнали лихвите преди?
    Кога преди?
    Ако питам автора и подобните му, това трябвапе да е решението още преди 10 години.
    И какво щяхме да правим сега, ако ЕЦБ бяха изгърлеми този куршум още преди години?
    Не забравяйте, че вдинаги я има онази опасност - да вдигаш лихви но икономическите показатели да не се продобряват. В най-лошия лсучай дори се влошават.
    Сега е дошъл момента да се вдигнат лихви - символично и знаково, колкото да бъде употребен психологичексият им ефект. Стискайте палци, че ако не подейства....
  • 27 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сердар Бердимухамедов":

    Кога ше ви дисциплинираме малцинствата и маргиналите е въпросът. Затва ревете само за демокрация и ценности
  • 28 Кристинка Лагард

    12 2 Отговор
    е най-некадърната банкерка. Изключително тъпа. Просто я назначиха след като за малко да съсипе ЕС.
  • 29 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сердар Бердимухамедов":

    Центровете за преквалификация са отлична идея 💁
  • 30 Има го

    3 0 Отговор
    Ситият на гладният не вярва. Хората, които мачкат Европа живеят в паралелен свят, измислен, кух, фалшив.
  • 31 Мунчо

    4 0 Отговор
    Вяра в банки и банкери е като вяра в "Светлото бъдеше"
  • 32 Само напомням

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урсула":



    "Защо ЕЦБ чак сега забеляза инфлацията"


    Защото работи по ПЛАНА за ВЕЛИКОТО ФАЛИРАНЕ/НУЛИРАНЕ.





    😉