Отидете към основна версия

2 550 11

Европейска държава не се страхува да остане без газ

  • полша-
  • baltic pipe-
  • газ-
  • доставка

Полша разчита на газопровода Baltic Pipe

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Полша не се страхува да остане без газ след изявлението на „Газпром“, но цените може да се повишат“, каза говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер пред репортери. На 25 юли "Газпром" съобщи, че спира работата на друга турбина на Siemens в компресорната станция "Портовая", в резултат на което доставките по "Северен поток" от 27 юли ще възлизат на не повече от 33 милиона кубически метра на ден, т.е. не повече над 20% от капацитета на газопровода.

„Поради факта, че правителството в началото на първия си мандат, след 2015 г., реши да построи газопровода Baltic Pipe, няма риск по отношение на липсата на доставки на газ за Полша. В същото време, разбира се, всяко решение на Газпром да ограничи доставките за Европа може да доведе до по-високи цени на газа и енергията“, каза Мюлер.

На 19 юли руският президент Владимир Путин коментира подробно ситуацията около работата на "Северен поток". Той обясни, че в нормален режим за осигуряване на доставките на газ през него се използват шест газокомпресорни агрегата Siemens, единият от които е резервен, но сега работят само два агрегата. В същото време, както каза Путин, около 26 юли една от тези машини също трябваше да отиде на рутинен ремонт, т.е. само един GPU ще остане да работи от Канада без турбина.

На 25 юли „Газпром“ съобщи, че е получил документи от канадските власти от Siemens, но остават въпроси, включително за санкциите на Европейския съюз и Великобритания, като решаването на тези въпроси е важно както за връщането на ремонтирания двигател, за „Северен поток“ за Русия и за спешен ремонт на други двигатели, германската компания отново поиска незабавна подкрепа за предоставяне на документи.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини