Отидете към основна версия

4 529 31

Няма хляб? Яжте паяци

  • русия-
  • европа-
  • икономика-
  • храна

Ерата на изобилие в Европа тихо приключи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Периодът на изобилието приключи", тържествено обяви президентът на Франция, завръщайки се от ваканция. А европейските власти и европейските бюрократи отиват още по-далеч - Брюксел препоръчва включването на определени видове насекоми в диетата.

Колко смешно би било, ако не беше толкова тъжно - повишаване на цените поради инфлация (благодарение на паричната политика на Европейската централна банка и лично на мадам Лагард, нейния председател), увеличение на цените поради "зеления преход" ( с многомилиардните си разходи благодарение на Европейската комисия, фрау фон дер Лайен и Грета Тунберг - между другото, къде е тази ученичка днес?), нарастващите цени на енергията (защото Европа реши че успя и успява безболезнено да се откаже от руския газ и руския петрол) даде резултат, който беше лесен за прогнозиране, пише ria.ru.

Безпрецедентно високата цена на всичко, съчетана със същата безпрецедентна (за последните 500 години) суша, доведоха до края на периода на „изобилието“ и европейското икономическо затлъстяване тихо приключи.

Вярно е, че Европа, която се позиционира като „царство на солидарност и съпричастност“, нямаше да бъде себе си, ако посланията за новите препоръки за храни, представени от ЕС, не съществуваха заедно с информацията за рекордните дивиденти, получени от борсите и играчите на платформите за търговия. Това беше новина, така да се каже, за свободен, много свободен пазар.

Има и друга новина - търговците на дребно във Франция са принудени да прибягват до непазарни методи, регулиращи цените на храните и стоките от първа необходимост.

С други думи, това, което готвят европейците, с каквото се мият и чистят домовете си, това, което обличат - ще се продава не толкова на цената, която диктува пазарът, а на цена, която потребителите могат да си позволят да платят.

Ако това не бъде формализирано де юре, тогава нищо няма да ни попречи да го наречем - де факто - нова система за разпределение на блага. Както се казва, всекиму според нуждите. Това е втората част от тезата, използвана от Карл Маркс. Първата звучи така – от всеки според възможностите. Всъщност тази кратка фраза изразява същността на комунистическата система на производство и потребление.

И днес – век и половина по-късно, едно общество, което беше толкова гордо от това колко добре са изградени всички пазарни отношения, колко гладко работи цялата икономика, колко брилянтно системата от закони регулира всичко, се връща към това, с което всъщност класиците на марксистката политическа икономия започнаха.

Ако някой се надява, че мерките са временни, то той силно греши. Белгийският премиер наскоро каза, че настоящата икономическа криза може да се проточи 5 години. И това, според него, е минимумът.

Все още няма отговор как точно местните власти възнамеряват да регулират икономиките на европейските страни през всичките тези месеци (и години) на криза. Но имайки предвид факта, че вече е препоръчително преминаване към консумиране на сушени щурци и паяци, за да се спестят ресурси, а щабът на НАТО отвори собствен пчелин, Европа се готви не просто за слаби, а за много слаби години. Това, че трудностите ще продължат повече от 7 години на Стария завет, днес е ясно на всички.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.

Свързани новини

  • Европа се връща в средновековието

    Европейските страни навлязоха в дългосрочна енергийна криза и сега се връщат към Средновековието,. „Новините от Западна Европа напомнят това, ко ...
    15.09.2022
    8 399
    71