Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Септември, 2022 20:53 8 398 71

Европа се връща в средновековието

  • европа-
  • русия-
  • ток

Енергийната криза ще удари най-тежко Германия, Франция, Италия и Испания

Европа се връща в средновековието - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейските страни навлязоха в дългосрочна енергийна криза и сега се връщат към Средновековието,. „Новините от Западна Европа напомнят това, което някога идваше от страни като Боливия. Високата инфлация е придружена от наложеното от държавата нормиране на потреблението на ресурси", казва старши колумнистът на Forbes Кенет Рапоза.

Така в Германия предприятията спират да работят поради непосилни сметки за електроенергия. Великобритания също е изправена пред енергийни проблеми, като новоизбраният премиер Лиз Тръс обеща да премахне забраната за производство на газ чрез хидравлично разбиване.

Още новини от Украйна

Barclays Capital прогнозира, че поради нарастващите цени на енергията, строгите мерки на ЕЦБ и спадащото търсене, ЕС е изправен пред дълбока, продължителна рецесия. То ще продължи до второто тримесечие на 2023 г., а БВП ще се свие с 1.7%. Кризата ще удари най-силно Германия, Франция, Италия и Испания.

През последните 5 години ЕС е консумирал средно 400 милиарда кубически метра газ годишно: около 100 милиарда са отишли ​​за частни потребители, 167 милиарда са били за индустрията, а останалите са за енергийния сектор. Освен това, преди руската специална операция в Украйна, Москва представлява почти половината от горивото, консумирано от европейците.

Според Рапоза ЕС е успял частично да замени вноса от Русия с други източници, както и да намали собственото си потребление. ЕК смята, че страните от съюза трябва да намалят потреблението на газ с 15% (или около 60 милиарда кубически метра) в случай на "разрив" с Москва. Но дори и в този случай континентът ще продължи да купува руско гориво.

Експертите на Barclays смятат, че Европа може да покрие липсващия обем чрез пускане на ядрени и въглищни електроцентрали. Те също предупредиха да не се намалява потреблението - в противен случай ударът върху икономиката не може да бъде избегнат.

Западните държави са изправени пред нарастващи цени на енергията и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. Поради поскъпването на горивата, предимно на газа, промишлеността на Запад до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката. Освен това САЩ и европейските страни са изправени пред рекордна за последните няколко десетилетия инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    120 13 Отговор
    Скоро ще тръгнат с рицарски доспехи и насмолени факли да се бият за едно стадо крави..

    Коментиран от #25

  • 2 Тва

    138 9 Отговор
    не е европа,тва е новата африка
  • 3 незнайко

    136 10 Отговор
    Ура !!! Организаторите на ЕС в криза !!! Не е лесно без да ЦОЦАШ от колониите !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    16 41 Отговор
    У нас всеки изнесе по един калорифер и го пусна да духа
    от балкона навън да отоплим атмосферата малко. Толкова много евтин ток имаме.
  • 6 Хахаха

    52 9 Отговор
    А такива страни, като България, ще продължават по - старому в 21 век. Който високо се издига, болезнено пада.
  • 7 пожелание

    87 10 Отговор
    Да си поискат ватенки ,валенки и уш-анки от Русия защото ще умрат от студ и глад .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    8 37 Отговор
    Пуснах в търсачката да го видя този Рапоза - 4хилядник. Уверете се сами какви про100тии е писал.
  • 11 Бах

    83 14 Отговор
    Всички вкупом скоро ще лазят на колене пред Путин за това или онова . Нещата добре се развиват за Европа.
  • 12 Смешници

    93 11 Отговор
    Казах ви го с началото на санкциите ,но от факти непрекъснато ме трият .Европа до края на другата година по нищо няма да се различава от латинска Америка (корупция ,несигурност и бедност).Но с такива управляващи ...толкова .
  • 13 Есхач

    45 7 Отговор
    Тя въобще излизала ли е? Разграбване на Светите места, Цариград, индианците от Южна и Северна Америка, Африка, Персия, Индия, Индо-Китай и императорски Китай. Сега Те викат Не и стана Олеле.
  • 14 Смешник

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Това което ви писал по неин адрес се отнася напълно за теб.
  • 15 Тъмен субект

    31 3 Отговор
    Тъкмо ще си се приберат нашите емигранти. Може би...
  • 16 А все още е лято...

    45 7 Отговор
    Какви ли ще са прогнозите на същите реномирани "експерти" в края на есента....за зимата не ми се мисли какво ни чака в ЕС..., а най-лошото е, че това ще е първата от поредица студени и тъмни зими....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХА ХА ХА

    83 5 Отговор
    АБЕ КАКВИ АТОМНИ И ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ ЩЕ ПУСКА ЗАПАДА БЕ , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА ????? КЪДЕ Е ГРЕТА ТУНБЕРГ .....КЪДЕ СА ЗЕЛЕНИТЕ ???
    А НАЙ БЕЗОЧЛИВО ТОЧНО ТИЯ ЗАПАДНЯЦИ ЗАТВОРИХА НАШИТЕ АЕЦ РЕАКТОРИ СЛЕД ОСНОВЕН РЕМОНТ И ГАРАНЦИЯ ЗА РАБОТА ОЩЕ 20г. РАБОТА , НАПРАВО НИ УНИЩОЖИХА !
    А СЕГА КАЖЕТЕ КОЙ КАК СЪДИ И МИСЛИ ЗА ДРУГИЯ ВЪВ ЕС ???????
  • 19 Хи хи хи ! Голям майтап !

    58 4 Отговор
    То затова ли у нас не можем да си купим дърва за зимата ????? Всичко се изнася за развитите държави , като швабите , ингилизите , жабарите .....и още куп други наредени на койрука !!!!!
  • 20 среднощен

    50 6 Отговор
    "Игра на нерви" и все още "илюзии", че ще се размине Европа с тежката рецесия... Ще стане страшно зимата, когато пазарът ще бъде натиснат от липсващите стоки... Тогава, "срам - не срам", пак от Китай ще се купува... Европа "приключва" - много скоро ще го разберем всички...
  • 21 Тази е съдбата

    46 6 Отговор
    На окупираните държави, поне конфликта в Украйна показа в какво ГроЗно подчинение са били западните държави, и са. С рухването на СССР, рухна и мита за З. Европа. Нямаше смисъл да се наливат пари за имидж и лъскави витрини, след като Англосаксия 30 г. нямаше конкурент. Четох, че след 1945 Англосаксия е наложила над 4000 санкции на Русия, която и друга държава да беше, щеше да рухне. Чудя се как са оцеляли руснаците след подобен ваРварски икономически геноцид, наложен от Запада. Ще има социални бунтове в цял свят.

    Коментиран от #57

  • 22 SDEЧЕВ

    67 5 Отговор
    Ще горим кюмур за да зареждаме автомобилите с ток за по чист въздух благодарение на Кукловодите Байдън и неговата кукла ,-актьора Зеленски. Боже господи какъв плебс живеел в Европа.

    Коментиран от #35

  • 23 Госあ

    31 6 Отговор
    Пълни глупости. Енергийната криза ще удари Франция, само ако Путин реши да спре урана. А трябва да го направи, между другото. Пак некви полуграмотни плебеи са се упражнявали в писане
  • 24 Дракарис

    13 2 Отговор
    След като минат драконите, всички оцелели ще се върнат там,
  • 25 Пловдив

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Абсолютно си прав, само че не ми е ясно как ще се реализира боят, понеже там 55% от "мъжете" са джендери, като неофициалният процент е даже по-висок. Май няма да е точно "бой", ами нещо друго...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Додо

    55 6 Отговор

    До коментар #4 от "иска ви се":

    Европа беше такава благодарение на руските ресурси.А тази зима ще бъде това,което е в действителност.
    Напролет направи разликата и се запитай:По-добре ли беше Европа да натисне зеления смъркач да спазва Минските съглашения или да доставя оръжия и да се надява ,че ще изтощи Русия.

    Коментиран от #31, #41

  • 28 Да,бе

    41 9 Отговор
    Европа не е излизала от Средновековието,просто се връща към Ранното Средновековие,т.е. към Тъмните векове.Къпането е най-малкото,те и без това го мразят генетично.Най-мразят някой да разбере колко са безсмислени...
  • 29 Наблюдател

    12 40 Отговор
    Подобни писания на руски агенти на влияние ще заместят, защото единствената надежда на фашистка Русия и психопата Путин е ЕС да се откаже от помощта си към Украйна. Това естествено няма са стане, но истеричните опити ще продължат.
  • 30 Истината

    11 40 Отговор
    Европа по трудният начин разбра, че на путинова Русия не може да се има никакво доверие и, че тя разбира единствено от езика на силата. Всякакви уговорки, "да пазим лицето на Путин", "да не притискаме Русия" в стил Макрон" са нелепи и вредни. Европа ще изкара една трудна зима но това ще е полезно за да се сложи край на енергийната зависимост от Русия и свързаното с нея корумпиране на западният елит!

    Коментиран от #58

  • 31 иска ви се

    12 37 Отговор

    До коментар #27 от "Додо":

    Спомнете се след втората световна война от руините се изправи и стана световна сила,богата Европа,а Русия си е все там
  • 32 Рубльов

    11 44 Отговор
    Безпросветните фенове на Путин и фашистка Русия не разбират, че се сложи край на руската доминация на европейският енергиен пазар. Сложи се край и на руската енергийна корупция, която пълнеше джобовете на лидерите на петата колона на Москва в Европа. Сложи се край и на руският шантаж, че "Русия ще врътне кранчето" ако европейците не изпълняват условията им. Затова руските агенти на влияние и проруските тролове беснеят и се държат неадекватно!

    Коментиран от #33

  • 33 Да,бе

    30 6 Отговор

    До коментар #32 от "Рубльов":

    Безпросветните горят и забраняват книги и култура.щЩе ги познаете по делата им.

    Коментиран от #36

  • 34 кокиче

    13 19 Отговор
    Хитлер добре се е орентирал.Страна богата на ресурси.Ако бе го подкрепила Европа,сега нямаше това да се случи .Щяхте да се отървете и от алчните евреи.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рубльов

    7 28 Отговор

    До коментар #33 от "Да,бе":

    Точно това правят руснаците с украинските книги и учебници. Горят ги.

    Коментиран от #37, #67

  • 37 Да,бе

    27 4 Отговор

    До коментар #36 от "Рубльов":

    И къде го видя това горене?Не си прави тест за интелигентност,че разочарованието ще е тотално,не че някой има големи очаквания...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Секстра Нина

    23 3 Отговор
    я, как сте се излъгали да пуснете такава статия?!? Соро с ще реже бонуси май...
  • 40 Про митак

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "кокиче":

    включително и теб нямаше да те има да ти четем мал оумията
  • 41 Дидо

    10 26 Отговор

    До коментар #27 от "Додо":

    Без газ или без Русия? Твърдо без Русия!

    Коментиран от #42

  • 42 Пeнис Pодман

    32 4 Отговор

    До коментар #41 от "Дидо":

    нищо твърдо няма в Европа, може да се увериш на следващия прайд ааахахахахаха
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Охо-бохо

    24 3 Отговор
    Напълниха Европа с мигранти от африка и близкия изток и сега трябва да им се създадат условия за да се чувстват като у дома си!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 !!!?

    16 7 Отговор
    Ако се съди по нестихващата бежанска вълна към Европа и САЩ, то останалият Свят не е в средновековието, а в ледниковата ера !!!?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Копейки,сър

    9 12 Отговор
    Мдааа,пък Путинова Русия “цъфти” и навлиза в истински “бум”
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Деб

    9 0 Отговор
    Нема страшно. Тъкмо ще намалеят и света ще стане по хубав.
  • 66 УЖАС НАРОДЕ !!!

    6 0 Отговор
    Много съм притеснен, средновековието ми звучи като губерния !!!
  • 67 Украински книги?!

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Рубльов":

    Искаш да кажеш руски книги,на"украински език"!
  • 68 Всяка дълбока продоволствена криза

    6 0 Отговор
    Е полезна за хората, няма да се изхвърлят тонове храна в сметищата което до сега беше обичайна гледка, няма да се прежда, което беше практика и опасно за здравето, зимата в сградите няма да е 27 градуса което също предразполага към развитието на вируси общо взето кризата е за добро на населението
  • 69 Европа не е дала на света нищо хубаво

    2 3 Отговор
    За духовното и ценностно израстване в хармония с природата, а точно обратното морален и духовен упадък и унищожаване на природни ресурси в името на по големи печалби в ръцете на шепа избрани хора
  • 70 анонимен

    3 2 Отговор
    Ура! Европа сега да иде при Байдън и той да и даде енергоресурси. А Украйна какво я чака след 1-ви октомври просто не ми се мисли.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.