Отидете към основна версия

20 470 20

Прогнозата на световно известен икономист за света

  • икономика-
  • свят-
  • прогноза-
  • стагфлация

Рубини прогнозира криза по-лоша от тази през 70-те години на миналия век

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., прогнозира, че световната икономика ще се окаже в по-лоша ситуация, отколкото през 70-те години на миналия век, тъй като стагфлацията се комбинира с дългови проблеми, съобщава Bloomberg, цитирайки този известен американски икономист.

"Ще бъде по-лошо, отколкото през 70-те години. Защото тогава имахме два стагфлационни шока и рецесия в инфлацията, но съотношението на дълга беше 100% от БВП за частния и публичния сектор с напреднали икономики. Днес съотношението на нашия дълг към БВП е 350% от БВП в света, 420% в напредналите икономики. Така че няма да имаме само инфлация, няма да имаме само стагфлация. Ще имаме стагфлационна дългова криза, по-лоша от тази през седемдесетте години", каза още анализаторът.

"Не вярвам на централните банки, когато казват, че ще се борят с инфлацията на всяка цена, дори и да има рецесия, дори и да е тежка. Първо, това няма да е кратка и плитка рецесия, ще бъде срив, и тогава ще имате финансови затруднения, финансови и дългови кризи“, добави експертът.

Като основни причини за настоящата ситуация икономистът смята ковид, конфликта между Русия и Украйна и външната политика на Китай. В резултат на това икономическият растеж ще се забави и цените на храните ще продължат да растат.

Рубини уточнява, че ако има рецесия в САЩ, то в Европа тя ще бъде още по-силна поради факта, че доларът се засилва спрямо еврото, а инфлацията на Стария континент вече е достигнала двуцифрено число. Освен това Европа е зависима от вноса от Китай.

Руски икономисти посочват, че прогнозата на Рубини е оправдана. Докторът по икономика, ръководител на катедрата по макроикономика и моделиране на регионалните системи на CEMI RAS Елена Устюжанина коментира: „Ако кооперационните връзки са разкъсани и темповете на растеж спадат, стагфлацията е почти неизбежна. Тя, от своя страна, води до разоряване на редица компании, което има верижен ефект върху техните контрагенти. Платежоспособността както на компаниите, така и на населението намалява“.

В същото време според нея оценките за мащабите на предстоящата криза са противоречиви. „Тук много зависи от мерките, които ще предприемат финансовите институции“, допълва тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.

Свързани новини

  • Колко загуби Украйна от войната

    Щетите за икономиката на Украйна в резултат на военните действия надхвърлят 700 млрд. USD. „Съвместно със Световната банка планираме да проведем ...
    04.01.2023
    4 564
    27