Тема: Украйна

21 Октомври, 2022 16:10 20 352 20

Прогнозата на световно известен икономист за света

  • икономика-
  • свят-
  • прогноза-
  • стагфлация

Рубини прогнозира криза по-лоша от тази през 70-те години на миналия век

Прогнозата на световно известен икономист за света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., прогнозира, че световната икономика ще се окаже в по-лоша ситуация, отколкото през 70-те години на миналия век, тъй като стагфлацията се комбинира с дългови проблеми, съобщава Bloomberg, цитирайки този известен американски икономист.

"Ще бъде по-лошо, отколкото през 70-те години. Защото тогава имахме два стагфлационни шока и рецесия в инфлацията, но съотношението на дълга беше 100% от БВП за частния и публичния сектор с напреднали икономики. Днес съотношението на нашия дълг към БВП е 350% от БВП в света, 420% в напредналите икономики. Така че няма да имаме само инфлация, няма да имаме само стагфлация. Ще имаме стагфлационна дългова криза, по-лоша от тази през седемдесетте години", каза още анализаторът.

Още новини от Украйна

"Не вярвам на централните банки, когато казват, че ще се борят с инфлацията на всяка цена, дори и да има рецесия, дори и да е тежка. Първо, това няма да е кратка и плитка рецесия, ще бъде срив, и тогава ще имате финансови затруднения, финансови и дългови кризи“, добави експертът.

Като основни причини за настоящата ситуация икономистът смята ковид, конфликта между Русия и Украйна и външната политика на Китай. В резултат на това икономическият растеж ще се забави и цените на храните ще продължат да растат.

Рубини уточнява, че ако има рецесия в САЩ, то в Европа тя ще бъде още по-силна поради факта, че доларът се засилва спрямо еврото, а инфлацията на Стария континент вече е достигнала двуцифрено число. Освен това Европа е зависима от вноса от Китай.

Руски икономисти посочват, че прогнозата на Рубини е оправдана. Докторът по икономика, ръководител на катедрата по макроикономика и моделиране на регионалните системи на CEMI RAS Елена Устюжанина коментира: „Ако кооперационните връзки са разкъсани и темповете на растеж спадат, стагфлацията е почти неизбежна. Тя, от своя страна, води до разоряване на редица компании, което има верижен ефект върху техните контрагенти. Платежоспособността както на компаниите, така и на населението намалява“.

В същото време според нея оценките за мащабите на предстоящата криза са противоречиви. „Тук много зависи от мерките, които ще предприемат финансовите институции“, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не вярвайте

    37 54 Отговор
    Прочетох самото първото изрчеение и спях да чета . Такива (fear mongers) кризи и апокалипсиси ги очаквам всяка година от кризата 2008-ма насам и всяка година се намира някой поророк който вещае икономически апокалипсис и на няма го
  • 2 Хаха

    97 13 Отговор
    Е това го знаем и се подготвяме, че кризата ще е по голяма от 2008.Само още промитите мозъчета и русофобите мислят, че ще живеят в блаженство 🤭🤭🤭. Хубавото е, че много хора ще се върнат в реалността тази и другата зима. И запомнете от мен най голямата мафия са банковите трезори и институции, а те управляват уж демократичния запад и с печатането на пари ни водят към това

    Коментиран от #8

  • 3 Котка ученият

    24 20 Отговор
    Русия може да не хареса прогнозата. Най-евтиният транзит на китайски стоки се очаква през Северния морски път. Заради глобалното затопляне маршрутът стана целогодишен.

    Коментиран от #5

  • 4 Дъ Крава 🐄

    43 4 Отговор
    С една дума сговнофлция
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Една

    59 17 Отговор
    Капитализъм=Кризи=Войни!

    Коментиран от #10

  • 8 ГруЮ

    68 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Тя принципно инфлацията се дължи единствено на свръхпечатането на пари. И ръстовете на икономиките, нещо като “свещенната крава” на които се молят “великите икономисти” не са нищо друго, а средство да се компенсират лихвите на банките. Защото инвестициите си имат точно тази цена- пари от банките+ лихвите. В Средновековието лихварството е било забранено и цените не са се променяли със столетия.
  • 9 Знайко

    62 5 Отговор
    Този Рубини все предрича КРИЗИ. Като развален часовник е, 2 пъти в денонощието показва верния час.

    Никакъв икономист не, щом не обвинява заедно с войната на Путин и централните банки на САЩ, ЕС и Великобритания. Няма как централните банки да печатат в продължение на 12-14 години огромно количество пари. Да дадат тези пари на управляващите политиците. А политиците пък да ги раздават на хората като пенсии, заплати, здравеопазване ...

    Еднакво виновни за инфлацията заедно с Путин са всички американски, европейски и британски банкери, депутати, министри, кметове... от последните 15-20 години, а може би дори 30 години.

    Тук на Земята надали ще бъдат съдени, но се надявам да си платят за всичкото зло, което са причинили.
  • 10 Знайко

    58 1 Отговор

    До коментар #7 от "Една":

    Смятам, че грешиш, закони е малко по-различен:

    Лихвар=Лихва=Кризи=Глад=Студ=Войни! и пак Лихвар=Лихва ...

    Докато хората(цивилизацията ни) не идентифицират ТОЧНО КАКЪВ Е ПРОБЛЕМ, все ще КАТАСТРОФИРА. Защото когато хората не виждат истинския враг, си нарочват някой невинен за виновен. И стоварват целия си гняв върху него. Докато лукаво истинските виновници се подхилкват от 100 етаж на банковите си офис в Ню Йорк, Лондон, Париж, Хонг Конг, Франкфурт, Париж ...

    Капиталистите някой ден също стават жертва на ЛИХВАРИТЕ. Които им взимат фабриките заради просрочени дългове.
  • 11 брокер

    7 24 Отговор
    идва криза - значи имотите ша растат, аз имам костум и служебна кола
  • 12 Госあ

    38 13 Отговор
    Колкото по голяма криза, толкова по добре ! Надявам се хората в западна Европа да се събудят от летаргията и да променят говеждия капитализъм тръгнал от англосаксите и евреите. Иначе, модела на Поднебесната за планова икономика и социален рейтинг с помощта на ИИ е перфектен.
  • 13 Макробиолог

    34 3 Отговор
    Вярно,но наопаки....ковид,войната и външната политика на Китай не са причината ,а безнадеждния опит да се оправдае дълбоката системна криза на неолиб глобалистки проект....първо--Китай и политиките му са свидна рожба на същия тоя проект...второ--главния системен проблем е частната финансово банкова пирамида в която световен емитент на парата е тесен кръг частни банкери,получили по тоя начин невиждана власт в финансите,икономиката,политиката,институциите и социума в световен мащаб.....това не е капитализъм ,а власт на фараоните.....просто казано--ако на простосмъртните им се налага да работят,търгуват,крадат и прочие за да получават доходи,то на тези друзя парите и властта им падат от въздуха.....решението и Рубини го знае,но е скромно въздържан на тая тема--централните банки/включително и тая или тези,която /които ще изпълняват ролята на емитент на свет резервна валута не могат да са частни,а държавно-обществени...частните банки трябва да са само ритейлъри,препродавачи и дистрибутори на кредити...тоест--БНБ въз основа на законово утвърден съвет включващ представители на правителсвото,бизнеса,синдикатите и прочие експерти решава да емитира кредит в размер на 100лв,обявява търг на който частните банки участват на конкретна основа за правото да го предоставят на желаещите.точка.
  • 14 ИВАН

    42 2 Отговор
    Засявайте семената и рупайте квото е родила земята, нещата не са сложни - труд, съвестна работа и добра организация, но някой има интерес да създава хаос и успешно го прави
  • 15 Бате Иво

    44 6 Отговор
    Както викаше един аз съм си ветеран от апокалипсиса
    Какво ли не съм преживял
    И Берова зима и Луканово лято и американски ракети са ми падали над главата
    То не беше луда крава птичи грип свинска чума
    Май само за кучетата и котките не измислиха нещо
    Ма те са домашни любимци не стават за ядене
    Спорно е ама не вярвам краварите визирам САЩ да имат в резерва кучешко и котешко
    Ние ще преживеем
    Тридесет години все сме си в криза
    С преспектива за още толкова
    Ама западняците не ми се мисли
    Интересно какво общо има Китай с глупостите на европолитиците
    Американските канадските австралийските също
    Ма не става бе брат
    Не може ти да си налагаш мнението където и както си искаш
    И да печатиш зелени хартийки без покритие
    И федералния резерв да ти е частен
    Че ковида кой го пусна
    Снаха ми Гюрга
    Змия ухапала прилеп или прилеп изял змия та от това се получило
    Глупости
    Създаден си е в американски биологични лаборатории
    А биологичното оръжие е международно забранено
    Ама хак да им е
    Войната в Украйна
    Що не пишеха така за американо натовската агресия в Югославия
    Чий го диреха америте и натовците там
    Ама не
    Квото кажем ние
    Ама йок
    Вставай страна агромная
    Между другото май операция Кламер си дава резултати

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МИСЛЯ....

    8 1 Отговор
    Дали този известен икономист не е харесал ,,ролята " на ЕРДОГАН в политиката и.....взаимсва .....
  • 18 Вирус

    29 2 Отговор
    Абе великото зануляване си тече те си го казаха всичко е изкуствено
  • 19 Вирус

    17 3 Отговор
    Абе великото зануляване си тече те си го казаха всичко е изкуствено
  • 20 Боб

    0 0 Отговор
    Какво разбра, средно статистическият не средно интелигентен български селянин от световната икономическа криза и рецесия от 30 -те години на миналия век?