Last news in Fakti

9 Януари, 2024 03:13 3 850 43

9 януари 1878 г. Победата при Шипка-Шейново

  • руско-турската война-
  • шипка-
  • шейново-
  • опълчение

Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Цариград

9 януари 1878 г. Победата при Шипка-Шейново - 1
Снимка: Архив

На 9 януари 1878 г. Руските войски и българското опълчение удържат победа в битката при Шипка-Шейново.

Това сражение е ключово за откриването на пътя към Цариград и сключването на мирен договор.

До него се стига, след падането на Плевен и София.

В края на месец декември 1877 г. Южният отряд на руската армия, с командир генерал-лейтенант Радецки, преминава Стара планина при изключително трудни зимни условия. Той пристъпва към изпълнение на основната задача поставена от плана за действие след преминаването на планината - разгром на Централната османска армия.

Южният отряд е разделен на три колони - лява, централна и дясна. В състава на колоните са включени и дружините на Българското опълчение. Предвижда се действие от движение срещу противниковите сили на южния склон на Шипченския проход и в укрепения Шейновски лагер, изграден недалеч от с. Шейново.

Битката се развива в два боя на 8 и 9 януари 1878 г. Шейновският лагер е изграден от Централната османска армия. Опорен пункт на основните сили заели проходите на Централна Стара планина. Той е разположен срещу южния изход на Шипченския проход. Формата му е на кръг с радиус 1,5 км с център с. Шейново. Най-силно е укрепена източната част с дължина на отбранителната линия 2 км, с. Шипка - с. Секеречево.

Отбраната е от две свързани линии. Първата е с основа от пет могили с разположени две батареи и стрелкови ложименти. Втората е съставена от пет редута, разположени за кръстосан огън срещу равна и открита местност. Могилата Косматка зад втората линия е командна. Тук са установени резервите на Вейсел паша. Другите участъци на лагера са отбранявани от 9 редута. В хода на битката землените профили са укрепени допълнително и усилени с дългобойна артилерия. В лагера са разположени 11,5 табура и 29 оръдия.

Силите на лявата руска колона са съсредоточени в района на днешното село Мъглиж. Взето е решение да се атакува Шейновският укрепен лагер. Главните сили са насочени към източната страна на лагера. Около обяд атакуващите превземат първата отбранителна линия на противника. Опитът да се превземе втората отбранителна линия е неуспешен. Командващият преценява, че частите са изтощени и взема решение да се нощува на заетата позиция.

Тя е укрепена през нощта и направена недостъпна за вражеските сили. Изпратено е донесение до генерал-лейтенант Фьодор Радецки с настояване за енергични действия на централната и дясната колона.

През нощта на 8 срещу 9 януари Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с 4 табура свалени от Шипченския проход. Рано сутринта започва атака срещу лявата руска колона като последователно се пренася ударът от десния към левия руски фланг. Особено ожесточен е боят при гората край с. Секерчево.Турците са отбити и са заети нови редути от втората отбранителна линия. Обхванати са двата фланга от източната страна на Шейновския лагер. Предприета е атака и на днешното село Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака.

63-и Углицки Пехотен полк, IX-а Стрелкова бригада и V-а Опълченска дружина атакуват и превземат централния Шейновски редут №2. Успешна е и атаката на Шейновски редут №1 от III-и Стрелкови батальон на 63-и Углицки Пехотен полк. Батальонът е вдигнат в атака.

Към 14:00 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото с. Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, а Вейсел паша е принуден да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.

Около обяд в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. Главният удар нанася 55-и Подолски Пехотен полк. Обходно движение осъществяват Брянския пехотен полк и Житомирския пехотен полк. С цената на 1 507 убити и ранени, централната колона сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.

Изправен пред неминуемо поражение, Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенат Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.

Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (3 паши, 765 офицера и 22 000 войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души.

Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 г. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина. Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    56 6 Отговор
    ЗДРАВСТВУЙТЕ БРАТУШКИ !
  • 4 Коко

    53 4 Отговор

    До коментар #2 от "На Шипка са се Били Българи, украинци,":

    Като си роден 2006 година, откъде го знаеш умнико?! От БТВ или от Нова?
  • 5 Ццц

    46 1 Отговор
    Добре тия ни подкрепяха колкото и докогато е необходимо, че "Сатъра на Хана", сега щеше да е "Ятагана на Хасан". Днес признателни и със собствена ориентация българи отричат постигнатото с много кръв и пот, защото "не е направено в наш интерес". Дори виждам, че най-интелигентните отричат изобщо да е имало руснаци в тази война! Е кой да ви уважава и на запад и на изток? Едните ви смятат за същото племе, а другите за предателите от същото племе. И полека-лека територията се освобождава за друго, по-достойно население. Че по принцип територията си я бива, ама хората как станаха такива вълци? С демократични промени или по-преди с кръвния данък?

    Коментиран от #11, #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факт

    2 18 Отговор
    незаконна война, върнете територията
  • 11 ТрампЛин

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Ами НЕ сме същото племе! Нямаме нищо общо с това племе!
  • 12 Артилерист

    58 5 Отговор
    Дълбок колянопреклонен поклон и вечна признателност към руските брятя-войни, донесли свободата на България след 5 века терор, унижения, издевателства , своеволия, безчинства и всякакъв възможен тормоз над клетите поробени българи. Дълбок воински поклон и на ХРАБРИТЕ БЪЛГАРИ-ОПЪЛЧЕНЦИ, които рамо до рамо с РУСКИТЕ ВОЙНИ, дадоха своя бепримерен-В ЕДНО ДА СЕ БИЯТ ЖИВИ И УМРЕЛИ-ПРИНОС ЗА ЛЕЛЕЯНАТА ОТ ДЕСЕТКИ БЪЛГАРСКИ ПОКОЛЕНИЯ СВОБОДА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ВЕЧНА СЛАВА И НЕЗАБРАВИМА ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ И БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ, ДАРИЛИ ЖИВОТА СИ ПРЕД ОЛТАРА НА СКЪПОТО НИ ОТЕЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ. И НЕКА ТАЗ СЛАВА И ПАМЕТ ОТАНАТ НЕЗАБРАВИМИ И СЕ НОСЯТ НАВЕКИ И ЗА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ "ОТ УРВА НА УРВА И ОТ ВЕК НА ВЕК".

    Коментиран от #15, #36

  • 13 ТрампЛин

    3 37 Отговор
    Без Стефан Стамболов България щеше да бъде поробена още на 3 март 1878!!!

    Коментиран от #31, #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джон

    23 4 Отговор
    Царска Русия ни е освободила, не СССР. Всички знаем, че царска Русия е смъртен враг на комунистите, те са се избивали помеду си в гражданска война.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не трий руски робе!!!

    10 25 Отговор
    Имперска мечта!

    Те тръгнаха от всичките краища.
    На необятната Руска Империя.
    От Финландия през Урал до Ташкент
    И от Сибир чак до Ичкерия!
    Те тръгнаха под скиптъра Невски.
    Да превземат мечтания Крим
    Дарданелите, Босфора, Цариград.
    Да превърнат Москва в Трети Рим.
    Те бяха крепостни селяни.
    Те нямаха право на глас.
    Те нямаха право на избор.
    Те загинаха заедно с нас.
    Те бяха Крепостни селяни.
    Те бяха по-роби от нас.
    Но оставиха своите кости.
    За угода на Имперската власт!
    Патроните свършват в паласките.
    Орловци се свличат във кръв.
    На помощ ще дойдат и мъртвите.
    С телата им спират врагъ.
    И макар че спечели войната.
    Александър не стигна до “Рим”.
    Сан Стефанска Русия остана.
    Имперски блян, недостижим!
    Във Лондон и Райхщадския замък.
    Преди още първия “сноп”.
    Русия подписа съдбата
    На бедния Български роб!
    Сан Стефанския “куклен театър”.
    Беше просто игра!
    Която Царска Русия.
    Умело Пред нас изигра!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТрампЛин

    5 13 Отговор

    До коментар #16 от "Джон":

    Това беше отговора на всяка учителка по История, когато съм я питал защо 3 Март не ни е Национален празник. Царска русия не може да бъде чествана и прославяна! Днес комунистите са първи монархисти!
  • 21 Ццц

    21 5 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    Сега нали си свободен? Колко крави имаш? Продай ми десет домашни яйца?

    Коментиран от #22

  • 22 ТрампЛин

    9 9 Отговор

    До коментар #21 от "Ццц":

    Защо. Не можеш ли да си произведеш? Някой да те е спрял, да ти е отнел правото на собствена земя, да ти е отнел правото да си производител???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 дядото

    32 2 Отговор
    и вечна памет на загиналите и ранени български опълченци и руски войници и офицери,дали живота си за свободата на българския народ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Оракула от Делфи

    9 17 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Нека отбележим , че това е Царска Русия , а не Путин или комунистите!
    Да благодарим на
    Румънци, Украинци , Финландци , Българско опълчение, и руснаци,
    това са хората дали живота си, за освобождението на България,
    в името на силни Руски Царски Имперски интереси!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гневен бургазлия

    24 1 Отговор
    Поклон на хората воювали за свободата ни ! България не ще ви забрави !
  • 29 дядото

    19 3 Отговор
    и докато братята руси с хиляди са гинели по бойните полета за нашата свобода,и англия и запада не стоял със скръстени ръце.вм им флот е заемал позиции за отбрана на цариград и са подготвяли берлинския конгрес.вечна слава на героите
  • 30 Живанши

    20 2 Отговор
    Не знам много българи да знаят, че на Шипка, само 1/3 от войниците са били българи. Другото руснаци.

    Коментиран от #32

  • 31 УЙКО КАЛЕКО

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    Защо пишеш пак глупости.А знаеш ли коя година СТАМБОЛОВ става министър председател.Именно при неговото управление започва отдалечаването ни от РУСИЯ ,терор,и докарването на ФЕРДИНАНАД. ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ ДА СЕ СЛУЧАТ СЪБИТИЯТА СЛЕД МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА И ПСВ И ДА ЗАГУБИМ ВСЯКАКВИ НАДЕЖДИ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ

    Коментиран от #43

  • 32 УЙКО КАЛЕКО

    16 0 Отговор

    До коментар #30 от "Живанши":

    Няма никакво значение.Това е най важната битка по време на войната и факта,че нашите опълченци са имали принос за спечелването й е неоспорим.Ако тази война бе загубена ,може би ни очакваше съдбата на арменците от 1915 .г.Така наречения арменски геноцид.

    Коментиран от #37

  • 33 Венци

    6 1 Отговор
    едно към едно си пренаписал /копи-пейст/
    статията от миналата година.
    Върни заплатата веднага.
    Джурналисти преписвачи. Факт !
  • 34 Капацитет та дрънка

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    Стамболов, който в русофобията си предлага родината да стане отново васална на султана....леле,леле.леле
    Господи, слез и си прибери вересиите..
  • 35 Не трий русофобе !!!

    9 3 Отговор
    Освободителна мечта!

    Те тръгнаха от всичките краища.
    На необятната Руска страна.
    От Финландия през Урал до Ташкент
    И от Сибир чак до Ичкерия!
    Те тръгнаха под скиптъра Невски.
    Да освободят робски Крим
    Дарданелите, Босфора, Цариград.
    Да превърнат Москва в Освободителка.
    Те бяха крепостни селяни.
    Те нямаха право като нас.
    Те нямаха право на избор.
    Те загинаха заедно с нас.
    Те бяха Крепостни селяни.
    Те бяха роби с нас.
    Но оставиха своите кости.
    За угода на Българската власт!
    Патроните свършват в паласките.
    Орловци се свличат във кръв.
    На помощ ще дойдат и мъртвите.
    С телата им спират врагъ.
    И макар че спечели войната.
    Александър не стигна до “края”.
    Сан Стефанска Русия остана.
    Освободителния блян, достижим!
    Във Лондон и Райхщадския замък.
    Преди още първия “сноп”.
    Русия излъга англето
    И се би за бедния Български роб!
    Сан Стефанския реален театър.
    Не беше просто игра!
    Която Царска Русия.
    Смело Пред нас се жертва!

    Коментиран от #42

  • 36 танкист

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    Нека не забравяме че русия периодично е воювала с турците,просто да ги отдалечава от територията си и да им показва къде им е мястото.Така че не са имали огромно желание да ни освободят преследвали са и други цели.
  • 37 касапина

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "УЙКО КАЛЕКО":

    Нима отричаш такъв и срещу българите
  • 38 БгТопИдиот🇧🇬

    11 1 Отговор
    Не беше ли ни освободил трети хамбурикански флот ?!?!?
  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    21 1 Отговор
    Поклон пред загиналите руски войници и български опълченци, освободили ни от османско робство! Русия, никога няма да те забравим!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 някой си

    6 0 Отговор
    И как така публикувахте нещо политнекоректно?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Костадин Костадинов

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "УЙКО КАЛЕКО":

    Илимитарни познания - илиминтарни зъключенийя.
    999999999% си от мойте. Що си русуфилякъ мош ли смисляну убяснение дъ дъдеш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове