Отидете към основна версия

4 604 13

В криза българинът пие повече (СНИМКИ)

  • ракия-
  • ндк-
  • изложение

Екзотични напитки на Rakia & Spirits Fest Sofia 2022

Снимки: М. Богданова ©

За поредна година този уикенд в София се провежда специализираното изложение за ракия и високоградусни алкохолни напитки Rakia & Spirits Fest Sofia 2022. За първи път директно от Сърбия идват първокласни дестилерии- Rajal Distillery, Respekt rakije, Perun Destilerija които ще ни демонстрират най-добрите сливови, дюлеви, вилямови и други плодови ракии.

Посетителите могат да видят над 20 брендита от началото на 50-те години до наши дни. Pedro Domecq - Brandy Carlos I, Carlos III & Fundador - 1950, 1960,” г. González Byass Soberano, Guerrero Reconquista, Rivero Rafael - Spanish Brandy - 1950-1970, Sanchez Romate Cardenal Mendosa & Cardenal Cisneros + Magno Osborne - b. 1960s. Част от тези напитки са предвидени и за дегустация.

За дегустация за първи път в България са изложени дестилатите Marc de Champagne от избите Moet Chandon, Deutz, Pommery и др. Ще могат да се дегустират дестилати от манго, джинджифил, ананас и грейпфрут от Френска Полинезия, джин, който оцветява коктейла в черно при съприкосновение с лимон, водки от 50 те години на миналия век и много други. Дамите могат да се наслаждават на коктейли на базата на ракия, приготвени от професионални бармани. Хит при ликьорите са ликьор от шампанско, от зелени орехчета и от цикория.

За дегустация се предлага и Медицинско бренди. Дестилат, който през 50 те години на миналия век се е смятал за лекарство.

Какви са тенденциите на пазара на ракия през изтичащата вече година и с колко е поскъпнал този така тачен от българина алкохол? Отговор на този въпрос в специално интервю за ФАКТИ дава един от организаторите – Ивайло Жеглов.

Господин Жеглов, какви са новите тенденции на пазара на ракия през последната година?

Тенденциите са за по-изчистена ракия. Българинът пие предимно леко отлежала гроздова ракия, а не такава с нотки на коняк или бялата ракия, която преди време беше на мода.

Има български производители, които залагат на нетрадиционни ракии като например от круши. В същото време на изложението се представят и сръбски, които залагат на кайсиевата ракия. Какво е отношението на българския потребител към тези малко по-нестандартни видове ракия?

По принцип българинът е по-традиционалист и пие основно гроздова ракия. След това е сливовата като съотношение на консумация. През последните 3-4 години се наблюдава тенденция за търсене на плодови ракии, като например от Сърбия с техните дюлеви ракии. Някои наши производители тръгнаха по този път. Започнаха добре да ги маркетират и вече ги има в повечето магазини и ресторанти. Но като че ли още е слаб ръста на търсене на плодовите ракии.

Тоест популяризирането на тези ракии през ресторантьорите ли ще премине?

Усилията на тези двама-трима български производители са насочен имено към ресторантите, защото те по-лесно могат да обяснят на потребителя, че тази напитка си заслужава, докато в магазина няма как да тестват, а и традиционно купуват това, което познават.

Инфлацията, войната в Украйна как се отразява на производството на ракия в България?

Двустранно. От една страна българинът като е в криза пие повече. Също така в пандемията се оказа, че консумацията на алкохол расте. Има пряка зависимост. От друга страна цените скочиха – газта, която се използва за производство, стъклото поскъпна два или три пъти. Така че съвсем нормално е и цената на ракията на се повиши, но и търсенето се увеличава.

С колко е поскъпнала ракията през текущата година?

С около 2 лева е поскъпването. Примерно, ракия, която е струвала 15 лв., сега цената ѝ е 17 лв.

Вашият съвет към потребителите и производителите?

Към потребителите е да не смесват ракията с други напитки, като например ракия със салата, основното ядене с вино и десерта с коняк. Като се започне с ракия, да се кара с нея до края е по-добре.

Съветът ми към производителите е да наблюгат на качеството. Вече хората търсят качество, на което на сутринта да се чувстват добре и да са работоспособни, отколкото да пият 200 грама от нещо и на стуринта да не могат да станат за работа.

За поредна година този уикенд в

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини