4 Декември, 2022 07:37 4 534 13

В криза българинът пие повече (СНИМКИ)

  • ракия-
  • ндк-
  • изложение

Екзотични напитки на Rakia & Spirits Fest Sofia 2022

В криза българинът пие повече (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

За поредна година този уикенд в София се провежда специализираното изложение за ракия и високоградусни алкохолни напитки Rakia & Spirits Fest Sofia 2022. За първи път директно от Сърбия идват първокласни дестилерии- Rajal Distillery, Respekt rakije, Perun Destilerija които ще ни демонстрират най-добрите сливови, дюлеви, вилямови и други плодови ракии.

Посетителите могат да видят над 20 брендита от началото на 50-те години до наши дни. Pedro Domecq - Brandy Carlos I, Carlos III & Fundador - 1950, 1960,” г. González Byass Soberano, Guerrero Reconquista, Rivero Rafael - Spanish Brandy - 1950-1970, Sanchez Romate Cardenal Mendosa & Cardenal Cisneros + Magno Osborne - b. 1960s. Част от тези напитки са предвидени и за дегустация.

За дегустация за първи път в България са изложени дестилатите Marc de Champagne от избите Moet Chandon, Deutz, Pommery и др. Ще могат да се дегустират дестилати от манго, джинджифил, ананас и грейпфрут от Френска Полинезия, джин, който оцветява коктейла в черно при съприкосновение с лимон, водки от 50 те години на миналия век и много други. Дамите могат да се наслаждават на коктейли на базата на ракия, приготвени от професионални бармани. Хит при ликьорите са ликьор от шампанско, от зелени орехчета и от цикория.

За дегустация се предлага и Медицинско бренди. Дестилат, който през 50 те години на миналия век се е смятал за лекарство.

Какви са тенденциите на пазара на ракия през изтичащата вече година и с колко е поскъпнал този така тачен от българина алкохол? Отговор на този въпрос в специално интервю за ФАКТИ дава един от организаторите – Ивайло Жеглов.

Господин Жеглов, какви са новите тенденции на пазара на ракия през последната година?

Тенденциите са за по-изчистена ракия. Българинът пие предимно леко отлежала гроздова ракия, а не такава с нотки на коняк или бялата ракия, която преди време беше на мода.

Има български производители, които залагат на нетрадиционни ракии като например от круши. В същото време на изложението се представят и сръбски, които залагат на кайсиевата ракия. Какво е отношението на българския потребител към тези малко по-нестандартни видове ракия?

По принцип българинът е по-традиционалист и пие основно гроздова ракия. След това е сливовата като съотношение на консумация. През последните 3-4 години се наблюдава тенденция за търсене на плодови ракии, като например от Сърбия с техните дюлеви ракии. Някои наши производители тръгнаха по този път. Започнаха добре да ги маркетират и вече ги има в повечето магазини и ресторанти. Но като че ли още е слаб ръста на търсене на плодовите ракии.

Тоест популяризирането на тези ракии през ресторантьорите ли ще премине?

Усилията на тези двама-трима български производители са насочен имено към ресторантите, защото те по-лесно могат да обяснят на потребителя, че тази напитка си заслужава, докато в магазина няма как да тестват, а и традиционно купуват това, което познават.

Инфлацията, войната в Украйна как се отразява на производството на ракия в България?

Двустранно. От една страна българинът като е в криза пие повече. Също така в пандемията се оказа, че консумацията на алкохол расте. Има пряка зависимост. От друга страна цените скочиха – газта, която се използва за производство, стъклото поскъпна два или три пъти. Така че съвсем нормално е и цената на ракията на се повиши, но и търсенето се увеличава.

С колко е поскъпнала ракията през текущата година?

С около 2 лева е поскъпването. Примерно, ракия, която е струвала 15 лв., сега цената ѝ е 17 лв.

Вашият съвет към потребителите и производителите?

Към потребителите е да не смесват ракията с други напитки, като например ракия със салата, основното ядене с вино и десерта с коняк. Като се започне с ракия, да се кара с нея до края е по-добре.

Съветът ми към производителите е да наблюгат на качеството. Вече хората търсят качество, на което на сутринта да се чувстват добре и да са работоспособни, отколкото да пият 200 грама от нещо и на стуринта да не могат да станат за работа.

За поредна година този уикенд в


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Резилчов

    25 2 Отговор
    Вече и рекия ще купуваме от сърбия! Домати турски, ябълки македонски и така нататък и т. н. май само кисело зеле ни остава на нас.
  • 2 Ми да!

    19 3 Отговор
    Тъй започват революциите и смените на Системата! Така беше във Франция 1789,така беше в Русия 1917,така ще започне и Общоевропейската!

    Коментиран от #5

  • 3 Пие се по-често и повече, но спиртните

    28 0 Отговор
    напитки помагат само временно ... и преди кризата са имали психични проблеми или проблеми с алкохола.
    Не се опитвайте да удавите мъката си в алкохол - тя умее да плува добре.
  • 4 И бира ..

    5 2 Отговор
    Много ....
  • 5 Ахааа ,

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ми да!":

    Пропусна 1991-ва ... 🤭😁
  • 6 Хасковски каунь

    20 0 Отговор
    В България гроздовата не се прави от грозде
  • 7 Алкохолик

    22 0 Отговор
    Аз си мислех ,че българите сме алкохолици , пък то се оказа , че постоянно сме в криза.
  • 8 Реалист

    17 1 Отговор
    Българинът е майстор на пиенето, за друго не го търси:)
  • 9 Един шофьор

    18 0 Отговор
    И когато не сме в криза пак си пийнувам.
  • 10 МЪКА

    10 1 Отговор
    ЕДНИ ПИЯТ ОТРАДОСТ ДРУГИ ОТ МЪКА А НЯКОИ ОТ САБАЛЕМ А ДЕПУТАТА ПОСТОЯННО НА АВАНТА
  • 11 БУК

    4 1 Отговор
    И СКАЧА ОТ МОСТОВЕ!!!
  • 12 Стан-боцмана

    7 0 Отговор
    С толкоз плодове по къра да пиеш купешка ракия??? Каде отидоха традициите??? Маи и те в МОЛа като другите
  • 13 бога

    2 1 Отговор
    Кажете колко пари е входа и съ сигурен,че никой няма да отиде на супер скъпия фестивал