Отидете към основна версия

9 352 12

McDonald's възнамерява да закрие бизнеса си в една от най-големите държави в света

  • mcdonald's-
  • казахстан-
  • верига-
  • закриване-
  • месо-
  • доставки-
  • прекъсване

Причината да затвори в Казахстан е нередовни доставки на месо

Снимка: ЕРА/БГНЕС

McDonald's да закрие бизнеса си в Казахстан на фона на прекъсвания в доставките на месо, съобщи за аг. Bloomberg неназован източник.

Една от основните причини за евентуалното закриване на мрежата от американски ресторанти за бързо хранене в азиатската държава са прекъсванията в доставките на продукти.

Според източници на Bloomberg след началото на войната в Украйна ръководството на корпорацията е забранило на местната компания Food Solutions KZ LLP, която притежава 24 ресторанта на McDonald's, да купува месни котлети в Руската федерация. Според Bloomberg казахстанската компания не е успяла да възстанови веригата за доставки, тъй като закупуването на продукти в европейски страни и доставката им на по-високи цени би довело до това ресторантите в републиката да работят на загуба.

В същото време агенцията уточнява, че по-нататъшната работа на ресторантите от мрежата в страната се усложнява от задържането на предприемач, собственик на франчайза на McDonald's в Казахстан, Беларус и няколко региона на Русия Кайрат Боранбаев. Той беше задържан в средата на март 2022 г. като част от наказателно дело за присвояване в особено големи размери в квазипубличния сектор.

По-рано пресслужбата на McDonald's информира, че ресторантите за бързо хранене в Казахстан ще преустановят работа от 18 ноември 2022 г. поради ограничения в местните доставки. На 29 ноември вицепремиерът - министър на търговията и интеграцията на републиката Серик Жумангарин каза, че решението на компанията се дължи на преструктурирането на веригата за доставка на храни за мрежата, която преди това е била вносна.

McDonald's в Казахстан (Food Solutions KZ LLP) работи над 6 години и е един от лидерите в индустрията за ресторанти за бързо хранене. Компанията има 24 ресторанта на McDonald's в няколко града на републиката и осигурява работа на близо 2000 души.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.

Свързани новини