Отидете към основна версия

1 359 5

Цената на петрола пое нагоре заради ръст на търсенето в Китай

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Миналата седмица премина под знака на страха от рецесия, а в неделя изпълнителният директор на Международната агенция по енергия Фатих Бирол посочи, че възстановяването в Китай е единственият фактор, дърпащ цените нагоре

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия, след като миналата седмица паднаха с осем процента до триседмично дъно, съобщава Си Ен Би Си. Пазарите обаче остават раздвоени между проблемите на глобалната икономика и началните знаци, че търсенето на суров петрол в Китай започва да расте, пише БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море добавиха 16 цента или 0,2 на сто до 80,10 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 15 цента или 0,2 на сто до 73,54 долара за барел.

В петък и двата сорта загубиха 3 на сто от стойността си, след като данните за все още твърде силния трудов пазар в САЩ подхраниха опасенията, че Управлението за федерален резерв ще продължи да покачва лихвите, а това от своя страна даде едно рамо на долара.

Миналата седмица премина под знака на страха от рецесия, а в неделя изпълнителният директор на Международната агенция по енергия Фатих Бирол посочи, че възстановяването в Китай е единственият фактор, дърпащ цените нагоре.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини