Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 12:10 1 349 5

Цената на петрола пое нагоре заради ръст на търсенето в Китай

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Миналата седмица премина под знака на страха от рецесия, а в неделя изпълнителният директор на Международната агенция по енергия Фатих Бирол посочи, че възстановяването в Китай е единственият фактор, дърпащ цените нагоре

Цената на петрола пое нагоре заради ръст на търсенето в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия, след като миналата седмица паднаха с осем процента до триседмично дъно, съобщава Си Ен Би Си. Пазарите обаче остават раздвоени между проблемите на глобалната икономика и началните знаци, че търсенето на суров петрол в Китай започва да расте, пише БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море добавиха 16 цента или 0,2 на сто до 80,10 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 15 цента или 0,2 на сто до 73,54 долара за барел.

В петък и двата сорта загубиха 3 на сто от стойността си, след като данните за все още твърде силния трудов пазар в САЩ подхраниха опасенията, че Управлението за федерален резерв ще продължи да покачва лихвите, а това от своя страна даде едно рамо на долара.

Миналата седмица премина под знака на страха от рецесия, а в неделя изпълнителният директор на Международната агенция по енергия Фатих Бирол посочи, че възстановяването в Китай е единственият фактор, дърпащ цените нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЯМ СМЯХ

    16 3 Отговор
    няма значение че всичко поксъпва, важното е урсула санкций да налага и ние да я слушкаме да не се къпем и зъбите си да не мием
    квото каже урсула трябва се изпълнява тя е учена акушерка

    Коментиран от #3

  • 2 Бачо

    11 3 Отговор
    Крайно време беше,тъкмо до края на седмицата дизела да е петарка
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В. Минчев жендъра от Бяла Рада

    8 1 Отговор
    Абе аналСтайков от китайското търсене или жендърляшките санкции тръгват цените нагоре? Само питам гейчоСтайков
  • 5 нпо агент

    3 1 Отговор
    през 2022г. европейски държави закупили руски втечнен газ с 30% повече от 21г...хо хо хо но не го признават..не политкоректно..има обаче едни кретени който се правят на по еврогейци теса просто кирчовци...завлякова бг на дъно..