Отидете към основна версия

1 780 8

Синдикалист: Важно е първо да бъдат отворени нови мощности, а след това да се закрива ТЕЦ „Марица-Изток 2”

  • тец „марица-изток 2”-
  • въглищни централи-
  • тец-
  • аец козлодуй

Новите блокове в АЕЦ „Козлодуй” са пожелателни. Те не могат да заменят ТЕЦ „Марица Изток”

Снимка: Нова телевизия

„Искаме териториалните планове така да бъдат разработени, че да има яснота, конкретика, да има предварително разработени проекти за открити работни места. Целта ни е да избегнем безработицата и евентуалния демографски срив, който се задава в региона.

Важно е първо да бъдат отворени нови базови мощности, а след това да се закриват наличните като ТЕЦ „Марица-Изток 2” (държавният ТЕЦ, за разлика от двата „американски” 1-ви и 3-ти). Това заяви Деян Дяков от КНСБ в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той говори за бъдещето на регионите, където има въглищни централи. Вчера имаше протести на енергетиците. Затваряне на въглищните централи е записано в Плана за възстановяване и устойчивост и България преговаря за удължаване на срока за затваряне на централите си.

„Комплекс Марица Изток е базова енергийна мощност и произвежда 50% от електроенергията в страната”, каза Дяков. Той отрече тецът да произвежда най-скъпата електроенергия в страната и даде пример, че сега, през лятото, електроергията в 19 часа стана 800 лева. Как ще покрием пиковете през зимата, запита той.

„Бизнесът не субсидира ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви Дяков. По думите му държавата в лицето на Българския енергиен холдинг дава заеми на ТЕЦ-а с лихва и те се обслужват. „Държавата не субсидира теца, тя дава заеми, които ги връщаме”, обясни синдикалният лидер.

Според него въглищните централи са необходими за баланс на електроенергийната система и за изравняване на напрежението. „Системата не се е развила до такава степен, че да може да работи без въглищни централи”, обясни Дяков. Той каза, че няма яснота къде и как ще бъдат преквалифицирани енергетиците, които работят в централите.

По думите на Симеон Горов, координатор енергии и климат в екологично сдружение "За Земята" преходът към зелена енергетика трябва да е справедлив и да има акцент върху социалната политика на заетите в бранша. Относно баланса на енергийната система през зимните месеци, ако бъдат затворени въглищните централи, Горов смята, че енергоефективността на жилищата ще помогне.

Според Дяков новите блокове в АЕЦ „Козлодуй” са пожелателни. Те не могат да заменят ТЕЦ „Марица Изток”.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини