Отидете към основна версия

3 764 13

Деветата най-голяма държава в света може да пострада от санкциите на САЩ срещу Русия

  • казахстан-
  • сащ-
  • посланик-
  • санкции-
  • щети

Важно е Щатите да помнят географското положение на Казахстан

Снимка: М. Богданова ©

Санкционната политика на САЩ може да окаже негативно влияние върху казахстанската икономика и отделни компании. Наличието на такива рискове беше признато от американския посланик в Казахстан Даниел Розенблум в интервю за информационната агенция Tengrinews.

„Когато става въпрос за санкции, основното, което трябва да кажа, е, че Казахстан беше и остава много добър партньор в прилагането на правилата. Много сме доволни не само от участието на правителството, но и от предприетите действия. Въпреки това, признаваме, че е налице риск санкциите да имат отрицателно въздействие върху вашата икономика и върху някои отделни компании. Но ние винаги се опитваме да намерим начини да минимизираме това въздействие, доколкото е възможно", обясни дипломатът.

Той също така обясни защо Вашингтон се стреми да намали въздействието на санкциите върху Астана. „Смятаме Казахстан за добър партньор, но и защото санкциите не целят да навредят на Казахстан“, каза посланикът.

Розенблум също смята, че е важно САЩ да помнят географското положение на Казахстан. „Ние уважаваме факта, че Казахстан трябва да поддържа добри отношения, конструктивни и положителни отношения с всички свои съседи. А това означава търговско-икономически отношения, сътрудничество в редица области. Казахстан не иска да бъде прекалено зависим от нито един партньор, нито една страна. Това е многовекторна външна политика. И ние бихме искали САЩ да бъдат силен вектор на външната политика на Казахстан", добави дипломатът.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини