Last news in Fakti

12 Декември, 2023 15:21 2 009 5

Токаев лично ще следи внедряването на изкуствен интелект в държавата

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • изкуствен интелект

Бъдещето на Казахстан и мястото му в международната общност зависи от успеха на тази програма

Токаев лично ще следи внедряването на изкуствен интелект в държавата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че лично ще наблюдава внедряването на система с изкуствен интелект (AI) в републиката, отбелязвайки, че бъдещето на страната зависи от успеха на тази програма.

"Изключително важна тема е създаването на система за изкуствен интелект в нашата страна. Бъдещето на Казахстан и мястото му в международната общност зависи от успеха на тази програма. Затова лично ще наблюдавам тази област, ще провеждам срещи с чуждестранни и местни специалисти и следя за изпълнението на възложените задачи“, каза Токаев на церемонията по награждаването на лауреатите на национални награди, които се присъждат на най-добрите бизнесмени.

През октомври Токаев инструктира кабинета на министрите да приеме „стратегически документ“, определящ обхвата на приложение, задачите и инструментите за развитието на ИИ в републиката. Ръководителят на Казахстан също възложи на правителството да осигури изграждането на центрове за данни, специализирани в изкуствения интелект, в рамките на две години.

Говорейки на форума Digital Bridge 2023 в Астана, Токаев каза, че Amazon, Google, Mastercard и Citigroup могат да участват в изграждането на центрове за данни и отбеляза, че вече се е срещнал с ръководството на тези компании и „са постигнати подходящи споразумения .”

Център на световните технологии

Токаев каза, че републиката трябва да се превърне в център на тежестта на глобалните цифрови технологии. „Нашата страна трябва да консолидира позицията си на център на тежестта за глобалните цифрови технологии. Казахстан може и трябва да стане рай за офисите на най-големите международни ИТ компании", каза Токаев.

Според него, Казахстан заема водеща позиция в света по отношение на индекса на развитие на електронното правителство и финтех. "ИТ секторът се развива динамично в страната, която всяка година разширява своя дял в икономиките на напредналите страни. Миналата година износът на местната ИТ индустрия нарасна пет пъти. Поставих си задача да увелича обема си до един милиард долара до 2026 г.“, уточни президентът на Казахстан.

Той отбеляза, че Казахстан се фокусира върху по-нататъшната цифровизация на всички области на икономиката: от голямо промишлено производство до малки проекти за услуги.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 1 Отговор
    Почват да внедряват изкуствения интелект. Скоро и белега на звяра.

    Коментиран от #2

  • 2 пфф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Нищо не могат да внедрят. Чипирането даде фира.
  • 3 Инна

    1 1 Отговор
    В Казахстан цели градове замръзват през зимата и страдат от жажда през лятото.
    Цялата инфраструктура е построена по времето на СССР и диша тамян.
    В страната има сериозен недостиг на инженерен персонал, лекари, учители, причинен от напускането на рускоезичното население от страната.
    Но вместо да решава наистина належащи проблеми, Токаев ще харчи пари за ИИ.
  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 0 Отговор
    Горкия, като си няма естествен, ще си го водят за носа и подритват отзад / въпрос на доброволна кооперация/
  • 5 Тук в общините

    1 0 Отговор
    Изкуственият интелект ще може да замести 100% от работата им. Като по този начин ще има поне някакъв интелект в общини като Овча Купел, сроковете ще спаднат драстично. Корупцията също. Какво още му мислим не знам...