Last news in Fakti

14 Декември, 2023 13:21 3 708 4

Казахстан спря производството на автомати "Калашников"

  • казахстан-
  • калашников-
  • производство

Причината е забраната за износ на оръжия

Казахстан спря производството на автомати "Калашников" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан спря производството на автомати „Калашников“ заради въведените в републиката ограничения върху износа на оръжие. "В момента, както знаете, има ограничение за износа на оръжие в нашата страна. Затова производството на автомати „Калашников“ вече е спряно", каза заместник-министърът на промишлеността и строителството на републиката Азамат Бейспеков, цитиран от Казинформ.

Производството на картечници се извършва от предприятието Tynys в Акмолинската област на Казахстан. „В момента обаче там няма активно произвеждани продукти, защото пазарът и нуждите са ограничени“, каза още заместник-министърът.

Временна забрана за износ на оръжия, военно оборудване и военни продукти беше въведена от правителството на Казахстан през август 2022 г.

През февруари 2022 г. Министерството на промишлеността и развитието на инфраструктурата на Казахстан обяви, че отбранителните предприятия на републиката възнамеряват да реализират редица проекти, включително производството на автомати AK-12 и AK-15 на базата на Tynys JSC. Казахските предприятия също планираха да произвеждат боеприпаси за картечници, да започнат да сглобяват хеликоптери Ми-171Ш, бронирани машини Barys 8x8 и да модернизират бронирани машини на базата на АО "Семей Инженеринг".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИЯ ПЪК ЗАПОЧВА ПРОИЗВОДСТВО НА

    3 1 Отговор
    ЛЪКОВЕ И СТРЕЛИ ОТ ТАЛАШИТ !
  • 2 Мата на Хари

    5 0 Отговор
    България е изнесла оръжие тази година за 7 млрд.лв.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Глюпости и евроатлантически полюции са тези новини !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.