Отидете към основна версия

5 212 24

Китай ще изпревари САЩ

  • икономика-
  • свят-
  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • япония-
  • германия

Икономиката на азиатската държава ще стане първа в света до 2037 година

Снимка: Shutterstock

Китай ще стане най-голямата икономика в света до 2037 г. Очаква се това да стане дори през 2036 г., пише британският вестник The Times, позовавайки се на доклад на Лондонския център за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

"Икономиката на Китай преминава през несигурни времена", каза икономистът от CEBR Сам Майли. "Въпреки това перспективите ѝ остават добри. Очакваме Китай да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света в рамките на 15 години." В същото време CEBR заяви, че САЩ отново ще се изкачат на първо място през 2050 г., а след още 30 години това място ще бъде заето от Индия.

Експерти добавиха, че Германия може да загуби статута си на третата по големина икономика в света до 2026 г. в резултат на бавните темпове на растеж, причинени от енергийните санкции срещу Руската федерация. Според анализаторите на центъра статутът на третата икономика в света след САЩ и Китай ще премине към Япония. Те очакват Германия да се изкачи до пето място през 2027 г. след Индия. Освен това до 2035 г. БВП на Индия ще бъде 10 трлн. USD, което ще позволи на страната да се изкачи до трета позиция. „Демографските тенденции и разнообразният характер на икономиката предполагат, че Индия ще продължи да напредва“, каза старши икономистът на CEBR Пушпин Сингх.

Британската икономика, която в момента е с една трета по-малка от тази на Германия, ще намали разликата си до 29% през следващите 15 години. В същото време се очаква БВП на Обединеното кралство да надхвърли този на Франция с 10% до 2033 г. и с 20% до 2038 г.

CEBR прогнозира, че Русия, която според центъра е 8-та по големина икономика в света към 2023 г., ще отстъпи до 11-то място през 2024 г., а до 2038 г. ще заеме 14-то място в глобалната класация.

Очаква се глобалният БВП да се удвои до 2038 г. до 219 трилиона долара. Основните двигатели на растежа ще бъдат Виетнам, Бангладеш и Филипините.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини