Last news in Fakti

3 Януари, 2024 10:15 5 190 24

Китай ще изпревари САЩ

  • икономика-
  • свят-
  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • япония-
  • германия

Икономиката на азиатската държава ще стане първа в света до 2037 година

Китай ще изпревари САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Китай ще стане най-голямата икономика в света до 2037 г. Очаква се това да стане дори през 2036 г., пише британският вестник The Times, позовавайки се на доклад на Лондонския център за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

"Икономиката на Китай преминава през несигурни времена", каза икономистът от CEBR Сам Майли. "Въпреки това перспективите ѝ остават добри. Очакваме Китай да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света в рамките на 15 години." В същото време CEBR заяви, че САЩ отново ще се изкачат на първо място през 2050 г., а след още 30 години това място ще бъде заето от Индия.

Експерти добавиха, че Германия може да загуби статута си на третата по големина икономика в света до 2026 г. в резултат на бавните темпове на растеж, причинени от енергийните санкции срещу Руската федерация. Според анализаторите на центъра статутът на третата икономика в света след САЩ и Китай ще премине към Япония. Те очакват Германия да се изкачи до пето място през 2027 г. след Индия. Освен това до 2035 г. БВП на Индия ще бъде 10 трлн. USD, което ще позволи на страната да се изкачи до трета позиция. „Демографските тенденции и разнообразният характер на икономиката предполагат, че Индия ще продължи да напредва“, каза старши икономистът на CEBR Пушпин Сингх.

Британската икономика, която в момента е с една трета по-малка от тази на Германия, ще намали разликата си до 29% през следващите 15 години. В същото време се очаква БВП на Обединеното кралство да надхвърли този на Франция с 10% до 2033 г. и с 20% до 2038 г.

CEBR прогнозира, че Русия, която според центъра е 8-та по големина икономика в света към 2023 г., ще отстъпи до 11-то място през 2024 г., а до 2038 г. ще заеме 14-то място в глобалната класация.

Очаква се глобалният БВП да се удвои до 2038 г. до 219 трилиона долара. Основните двигатели на растежа ще бъдат Виетнам, Бангладеш и Филипините.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    16 6 Отговор
    Французите не били съгласни.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    24 3 Отговор
    Това "ЩЕ" от неудобство ли го сложи🤔🤔🤔
  • 3 Да, бе

    45 17 Отговор
    Китай вече изпревари краварника, а до 2037г.ще е много по-напред. Реалната икономика е всичко.

    Коментиран от #23, #24

  • 4 Икономиката на азиатската държава

    15 37 Отговор
    по производство на боклуци !!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Номер едно

    41 15 Отговор
    Китай е първа икономика в света от поне 5 години, каквото там и да говорят и пишат западняците. Тяхната стъкмистика е само за лично ползване, да не вземат да се възбудят излишно афронеграта по гетата та да стане хептен мазало.
  • 6 сащ у канала вече

    15 11 Отговор
    защо казвате ЩЕ ??? вие от коя планета сте
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "Икономиката на азиатската държава":

    БЕЗник, БЕЗпознания....
    Това, че тук внасят само боклуци, не означава, че Китай произвежда само боклуци❗
    Бай дъ уей, какво с надпис между ин USA имаш ти ❓

    Коментиран от #12

  • 8 Павел пенев

    36 12 Отговор
    Отново фалшива краварска пропаганда. Китай от 3 години е най голямата световна икономика и това стана ясно по време на Ковид пандемията.
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 4 Отговор
    ФАНТАZИЙ ZА .......... 2037 Г ........... ФАКТ !
  • 10 ЧНГ, тикволандци

    33 7 Отговор
    Прекръстете се на Тикволандия. Вдигнете паметник на Бойко и Пеевски и те да ви крадат доживот заедно с останалите американски слуги, докато си мислите, че са виновни руснаците, с които сме скъсали всички отношения и комунистите, каквито не съществуват в сегашното хилядолетие. Тиквииии, срам и позор сте за нашите деди
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знайко

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Мой прител внася контейнери с домакински стоки от Китай.
    Имат 6 качества- моя човек купува само от най-евтиното.
    Най-скъпото е за Австралия и Фащ и стоките отговарят на американските стандарти.
    Това за боклуците са легенди отпреди 20 години.
    Ако в момента китай спре да внася в америка, магазините там ще се изпразнят за 2-3 дни , а складовете за 2 седмици. После ще има само празни равтове и даже няма да има нужда от касиерки и охрана!

    Коментиран от #13, #19

  • 13 СССР

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "Знайко":

    Ако пък: ФАЩ,ДжапанкиДръпнатиОчи, ЕуроЗападните,Кенкурутата, КорейскоДръпнатитеОчи...и т.н. спрат лицензите и др.подобни технологични иновации, предоставени на КитайскияСССР - тогда что делат???

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 14 Болярин

    3 6 Отговор
    Аз пък си помислих, че ще стават конкурент на руснаците по производство на самагон ...
  • 15 Панта

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "СССР":

    Това, че вие пазарувате от магазините за един лев и Капалъ чарши, не значи, че глупостите които пишите са верни😂
  • 16 Панта

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "СССР":

    Това, че вие пазарувате от магазините за един лев и Капалъ чарши, не значи, че глупостите които пишите са верни😂
  • 17 Панта

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "СССР":

    Ако на китайците им скрият Кама сутра, няма да могат и децата си да правят? 😂. От къде я копате тая самоувереност, с толкова мизерни познания, да пишете глупости?
  • 18 Панта

    6 3 Отговор
    Русия измести Германия от 5 то място!Китай е втора по БВП само заради въртележката спрямо долара. Всеки може да си провери, колко е спаднал % на долара като световна валута. Ингилизите с своята икономика, могат само да мечтаят, да са някакъв фактор в световните процеси. Хората които още са пуснати по течението, че Руската икономика ще се разпадне заради бягството на бургери, по добре да си резнат вените, и да ни спестят глупостите които пишат.

    Коментиран от #20

  • 19 Ачик

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Знайко":

    А пък, мой приятел изнася контейнери със смилянските боб за Пекин. Моя приятел е по приятел от твоя. И повече изнася от твоя. И е по силен и е по красив. И Си Дзи Пин плаща на моя приятел такса "Спокойствие"
  • 20 Леонид Брежнев

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от "Панта":

    РАШКА ОЩЕ 100 ГОДИНИ ДА ТИЧА СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ НЕ МАЖЕ ДА СЕ СРЕЩНЕ С НЕЯ А НЕ ДА Я ЗАДМИНЕ ТАКА ЧЕ ЗАПАЗИ СИ ПРОГНОЗИТЕ И СРАВНЕНИЯТА ЗА ПАРТИИНОТО СЪБРАНИЕ В СЪБОТА !
  • 21 ЦРУ

    1 1 Отговор
    Чак към 2040 пък след още 30 г пък по малка по територия Индия ще надмине Китай и то до 2000 г това са все прогнози и предсказания а близо 200г САЩ са номер 1 и това да си първи незначи военна сила а и нещата бързо се обръщат и САЩ пак може да са номер едно но трябва да спазват принципите си на християнство и европеи зация на страната и така никой никога няма да ги бие или догони или задмине
  • 22 ело

    2 0 Отговор
    Не в 2037 още в 2027 година когато само 15% е Реалната икономика на Америка . Останалото цени книжа, облигации, специални всякакви спекулативни средства с високи доходи . Какво може Америка днес да даде на Света ? --- Нищо . Единствено беше лидер при микрочиповете последните години - микропроцесорите - когато Китайците вече проиzвеждат с 7 nm последният им телефон на Huawei Мате 60 няколко години и Китай ще е лидер и ще доминира в високите технологии.
  • 23 Ввв

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да, бе":

    Бвп номинал сащ 23 год 25 трилиона дол., бвп номинал Китай около 17 трил. Дол. Разлика 7 -8 трил. Дол. Не може за десетина години китайците да навакса за да изпревари сащ. Това е мисия невъзможна за Китай, даже сащ да стоят на едно равнище без да се развиват положително. Не бива да се забравя, че репутацията на американските продукти за всички групи и качества е доста по висока, т.е. Китай ще почака с изпреварване си намерения поне две три десетилетия.
  • 24 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да, бе":

    Ами аз незнам не разбирам от финанси, ама кой нс кого дължи трилиони, щяла да изпревари. Обора с техния долар вече е е по нанадолнището, ресурсите включително и човешките са на изток. А и колониите на западналия запад от ден на ден намаляват какво колко и с какво ще произведеш даден продукт и най важното на каква цена или за какво ще го размениш, я пак пробвайте щял да изпревари или вече е Китай е дръпнал напред